Μαγιορκίνης: Τι εξετάζει η επιτροπή ειδικών για τις κόκκινες περιοχές

Κινητικότητα παρατηρείται στις τάξεις των ειδικών της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, προκειμένου να βρεθούν οι παρεμβάσεις που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξημένη διάδοση στη βόρεια Ελλάδα, ενώ όπως σημειώνει ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης δεν εξετάζεται σε καμία περίπτωση η επιβολή lockdown.

Κινητικότητα παρατηρείται στις τάξεις των ειδικών της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, προκειμένου να βρεθούν οι παρεμβάσεις που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξημένη διάδοση στη βόρεια Ελλάδα, ενώ όπως σημειώνει ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης δεν εξετάζεται σε καμία περίπτωση η επιβολή lockdown.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως σημείωσε το μέλος της επιτροπής κορωνοϊού χαρακτηριστικά: «Το βασικό στοιχείο σε όποια μέτρα έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι η πιθανότητα εκρίζωσης του ιού έχει εκμηδενιστεί. Όλοι μας αργά ή γρήγορα θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό. Ο εμβολιασμός αποτελεί μονόδρομο για την επιστροφή στην κανονικότητα».

Μέτρα μόνο για τις κόκκινες περιοχές

Τα όποια μέτρα συζητούνται αφορούν σίγουρα στις κόκκινες περιοχές και συγκεκριμένα στη Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία όπου ο αριθμός αρχίζει να αυξάνεται. «Η Αττική αυτή τη στιγμή έχει λιγότερα κρούσματα από ότι τον Αύγουστο, οπότε δεν είναι μεγάλη η πίεση» εξήγησε.

Για τον κ. Γκίκα Μαγιορκίνη «το μόνο βιώσιμο μέτρο σε βάθος χρόνου είναι ο εμβολιασμός. Ακόμη και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης να χρειαστεί να παρθούν θα είναι μόνο σε ακραίες συνθήκες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και εγώ θα έλεγα να αρθούν με την προοπτική ότι θα αυξηθεί το επίπεδο εμβολιασμού ξεπεράσει κάποιο ποσοστό».

Κλειστά νυχτερινά κέντρα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Ο καθηγητής, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως αν το σύστημα υγείας φτάσει σε ακραίες συνθήκες τότε μπορεί να γίνει συζήτηση, αρχής γενομένης από την εστίαση.

«Δεν εννοούμε τέτοια μέτρα (τύπου lockdown), εννοούμε μέτρα όπου θα μειωθεί η πιθανότητα να έρθουν ανεμβολίαστοι σε επαφή» σημείωσε.

Επίσης, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως ενδεχομένως σε μια τέτοια περίπτωση να χρειαστεί να κλείσουν νυχτερινά κέντρα σε αυτές τις περιοχές.

«Και πάλι αυτό είναι σε τελείως θεωρητικό επίπεδο και θα πρέπει όλα αυτά τα μέτρα να αποσκοπούν όχι στη μείωση των κρουσμάτων, αλλά την αύξηση του εμβολιασμού» σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής εκτιμά πως οι δείκτες της πανδημίας θα παρουσιάσουν κάμψη.

«Αυτό που βλέπουμε και στο Ηνωμένο βασίλειο είναι ότι δημιουργείται ένας κορεσμός μέσω της νόσησης» σημείωσε, αν και προειδοποίησε πως με αυτό τον τρόπο το κόστος θα είναι βαρύ, καθώς ο αριθμός των θανάτων δεν πρόκειται να μειωθεί.

Μεγαλύτερος εχθρός τα Fake News

«Υπάρχει μεγάλο θέμα με τα fake news και τη συζήτηση που γίνεται γύρω από τα εμβόλια. Η Ελλάδα είναι ένα κομμάτι αυτής της επιδημίας των Fake News» σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής υποστήριξε πως υπάρχει προηγούμενο επιτυχημένης αφομοίωσης μιας υγειονομικής απόφασης.

«Υπάρχει ένα αρκετά επιτυχημένο παράδειγμα, η απαγόρευση του καπνίσματος που δεν πιστεύαμε ότι θα πετύχαινε» σχολίασε ο κ. Μαγιορκίνης για ενδεχόμενους τρόπους να γίνεται έλεγχος αναφορικά με την πανδημία στους χώρους διασκέδασης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση επιστρατεύει μια καμπάνια «πειθούς» προς τους ανεμβολίαστους. Σε αυτούς, θα αποστέλλονται μηνύματα SMS με πληροφορίες για την πανδημία και τον τρόπο που το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόσηση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ