Μαγιορκίνης: Μοντέλα προέβλεπαν έως και 400 κρούσματα ημερησίως

Αισιόδοξα τα μηνύματα που μετέδωσε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αφού μοντέλα προβολής εξέλιξης της πανδημίας προέβλεπαν ακόμη και 400 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα, κάτι που δεν συνέβη ως τώρα.

Αισιόδοξα τα μηνύματα που μετέδωσε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αφού μοντέλα προβολής εξέλιξης της πανδημίας προέβλεπαν ακόμη και 400 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα, κάτι που δεν συνέβη ως τώρα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο κ. Μαγιορκίνης, που βρέθηκε στη ζωντανή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού την Τρίτη στη θέση του κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ανέφερε πως τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν μια σχετική ανακοπή της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Την Τρίτη, ο ΕΟΔΥ, θυμίζουμε πως ανακοίνωσε 168 νέα κρούσματα. Αριθμός που για δεύτερη ημέρα δεν υπερβαίνει τους 200.

Απέδωσαν τα μέτρα περιορισμού μετάδοσης του κορωνοϊού

«Φαίνεται ότι η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που θα οδηγούσε σύμφωνα με μοντέλα σε παραπάνω από 400 ανά ημέρα έχει περιοριστεί», σημείωσε ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης και συμπλήρωσε ότι αυτό «σημαίνει πως τουλάχιστον γνωρίζουμε πως σε αυτή τη φάση, ό, τι κάναμε είχε αποτέλεσμα».

Επεσήμανε δε, ότι αυτή η ανακοπή της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, έρχεται ως αποτέλεσμα της γενικευμένης χρήσης μάσκας καθώς και της επιβολής περιοριστικών μέτρων σε επιβαρυμένες περιοχές.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ωστόσο ότι χρειάζεται επαγρύπνηση για την ανακοπή της πανδημίας του κορωνοϊού. Υπογράμμισε την ανάγκη της σωστής χρήσης της μάσκας και τον σεβασμό του κοινωνικού περιορισμού όσων επιστρέφουν στα αστικά κέντρα από τις διακοπές.

Ο κορωνοϊός «εξακολουθεί να σιγοβράζει»

Ο κορωνοϊός «εξακολουθεί να σιγοβράζει» σημείωσε επιπλέον ο κ. Μαγιορκίνης. Ο καθηγητής εξήγησε πως ο ιός, όπως συμβαίνει γενικότερα με τους κορωνοϊούς, δεν μεταδίδεται ομοιόμορφα και ακολουθεί δυναμική υπερμετάδοσης, κάτι που σημαίνει πως ένας μικρός αριθμός θετικών στον κορωνοϊό, μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πολλά άτομα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για ενδεχόμενη ενίσχυση μέτρων ενάντια στην διάδοση του κορωνοϊού τέλος, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη άνοδο των νέων μολύνσεων στα τέλη Σεπτέμβρη.

«Θα περιμέναμε μια αυξητική τάση προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας» είπε ο καθηγητής. «Νομίζω ότι με τη χρήση της μάσκας μπορούμε να πάμε καλά, όλες οι έρευνες δείχνουν πως είναι το πιο ισχυρό εργαλείο που έχουμε» πρόσθεσε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ