Μαγιορκίνης: Καθησυχάζει για την έξαρση κρουσμάτων στην Κίνα

Παγκόσμια ανησυχία έχει σημάνει από την έκρηξη του κορωνοϊού στην Κίνα. Την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο κύμα διασποράς και γεμάτα νοσοκομεία, η Δύση αρχίζει να υιοθετεί μέτρα για τους ταξιδιώτες που έρχονται από την ασιατική χώρα ζητώντας να υποβάλλονται σε τεστ για τον ιό.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα κρούσματα στην Κίνα άρχισαν να αυξάνονται τον Νοέμβριο, η κατάσταση όμως βγήκε εκτός ελέγχου τον Δεκέμβριο μετά την άρση της σκληρής πολιτικής «μηδενικής Covid», εναντίον της οποίας οργανώθηκαν διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με την βρετανική εταιρεία Airfinity, την 1η Δεκεμβρίου ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στην Κίνα είναι πιθανό να έφτασε τα 100.000, ανεβάζοντας το σύνολο από την αρχή της πανδημίας στα 18,6 εκατομμύρια.

Η εκτίμηση βασίστηκε σε μαθηματικά μοντέλα βάσει των στοιχείων που ανέφεραν οι κινεζικές επαρχίες πριν αλλάξει η μεθοδολογία αναφοράς.

Τα κρούσματα εκτιμάται ότι θα κορυφωθούν στις 13 Ιανουαρίου με 3,7 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις την ημέρα. Οι δε θάνατοι προβλέπεται να κορυφωθούν λίγο αργότερα, στις 23 Ιανουαρίου, οπότε οι νεκροί θα φτάνουν τους 25.000 την ημέρα.

Καθησυχαστικοί οι ειδικοί

Προς το παρόν, οι ειδικοί δεν βλέπουν ιδιαίτερο κίνδυνο από την Κίνα. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την covid-19, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, διατύπωσε την εκτίμηση ότι για την Ελλάδα δεν αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο το νέο κύμα κορωνοϊού στην Κίνα.

«Η Κίνα αυτή τη στιγμή το μόνο που έκανε ήταν να σταματήσει την ανερμάτιστη πολιτική zero-covid, η οποία στην ουσία βασάνιζε τους πολίτες της χωρίς να έχει κάποιο συγκεκριμένο στόχο. Ήταν ένας φαύλος κύκλος αυτό. Aναστρέφοντας αυτή την πολιτική, έχει σαν συνέπεια να υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην Κίνα και επειδή δεν υπάρχει υβριδική ανοσία, υπάρχει πιο υψηλή κυκλοφορία από ό,τι στις υπόλοιπες χώρες. Δεν βλέπω κάποιο ιδιαίτερο κίνδυνο από την κατάσταση στην Κίνα, για εμάς σε αυτή τη φάση», είπε αρχικά.

Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, επιστημονικά δεν συντρέχουν λόγοι για να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα κατά του κορωνοϊού, ενώ παρουσιάστηκε επιφυλακτικός και για τα τεστ στα αεροδρόμια, τα οποία έχει υιοθετήσει σειρά χωρών. «Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν μέτρα στο εσωτερικό των χωρών, δεν θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα», σημείωσε.

Ανάμειξη δύο στελεχών

Κάνοντας ειδική μνεία στο νέο στέλεχος του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε στη Βόρεια Αμερική, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας είπε ότι έχει μία δυναμική αλλά μικρή. «Πρόκειται για ένα στέλεχος το οποίο είναι η ανάμειξη από δύο στελέχη της Όμικρον 2. Φαίνεται στις πρώτες αναλύσεις ότι έχει ένα μικρό πλεονέκτημα σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη που κυκλοφορούν και λέω ότι είναι μικρό διότι φαίνεται ότι είναι γύρω στο 20%, ποσοστό που θεωρείται μικρό για τα δεδομένα που είχαμε, όταν ερχόντουσαν νέες παραλλαγές τα πλεονεκτήματα που είχαν ήταν της τάξης του 90% και πάνω», εξήγησε.

«Υπό επιτήρηση οι εξελίξεις», λέει ο ΕΟΔΥ

Οι εξελίξεις στην Κίνα τελούν υπό επιτήρηση αναφέρει ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωσή του σημειώνοντας πάντως πως η πρόσφατη έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία για την πορεία της πανδημίας.

Ο Οργανισμός σημειώνει πως το πρόσφατο διάστημα παρατηρήθηκε έξαρση κρουσμάτων στην περιοχή της Κίνας που έχει προκαλέσει εγρήγορση στους οργανισμούς δημόσιας υγείας για τις πιθανές εξελίξεις στην πανδημία παγκοσμίως. «Η έξαρση αυτή παρατηρήθηκε λόγω της χαλάρωσης των μέτρων της στρατηγικής μηδενικής εξάπλωσης στην Κίνα και προκάλεσε ανησυχία λόγω της ταυτόχρονης άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών που μπαίνουν σε ισχύ στην Κίνα από τις αρχές του προσεχούς έτους», σημειώνει.

Και προσθέτει: «Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αναφορικά με την COVID-19 στην Κίνα και τις πιθανές επιπτώσεις για την ΕΕ, λόγω των μετακινήσεων ταξιδιωτών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου».

Η κατάσταση, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τελεί υπό επιτήρηση και οι υγειονομικές αρχές «παρακολουθούν με ενδιαφέρον και επιφυλακτικότητα τις μεμονωμένες συστάσεις κρατών μελών της Ε.Ε., με δεδομένο ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για διαφαινόμενη απειλή. Η κινητικότητα από την Κίνα προς τη χώρα μας είναι μικρή και δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση».

«Προς το παρόν, παρότι τα αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα για την Κίνα σπανίζουν, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία δεδομένου ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αναδυθεί μια νέα παραλλαγή με διαφορετικές ιδιότητες και δυνατότητα να προκαλέσει εκτεταμένη διασπορά. Η χώρα μας έχει εναρμονιστεί με την μη επιβολή περιοριστικών μέτρων για τις διεθνείς μετακινήσεις, σύμφωνα με τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών και της ΕΕ και τελεί σε εγρήγορση για την εξέλιξη της πανδημίας και την προάσπιση της δημόσιας υγείας», καταλήγει.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ