Μαγιορκίνης: Η γενετική προδιάθεση «ένοχη» για βαριά νόσηση και θάνατο

Η γενετική προδιάθεση είναι «ένοχη» για βαριά νόσηση και θάνατο στους νέους πίσω από την νόσο Covid-19, όπως δήλωσε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.

Η γενετική προδιάθεση είναι «ένοχη» για βαριά νόσηση και θάνατο στους νέους πίσω από την νόσο Covid-19, όπως δήλωσε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Υπάρχουν πλέον σαφή στοιχεία για γενετική προδιάθεση στη σοβαρή νόσο και στον θάνατο από covid-19 στις νεότερες ηλικίες» δήλωσε ο καθηγητής.

Όπως είπε ο ίδιος: «Αυτό σημαίνει ότι όταν ο ιός εισβάλλει σε οικογένειες που έχουν αυτή την προδιάθεση, η πιθανότητα να καταλήξουν πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας είναι σημαντική και δυστυχώς υπάρχουν παραδείγματα περιπτώσεων που κατέληξαν πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας».

Για να καταλήξει τονίζοντας ότι: «Ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει αυτές τις οικογενειακές τραγωδίες».

Μαγιορκίνης: Οι δύο κρίσιμες μάζες του τείχους ανοσίας

Η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε πίεση, αλλά οι χώρες που έχουν ξεπεράσει το 80% στον εμβολιασμό του ενήλικου πληθυσμού, δείχνουν να έχουν σαφέστατα χαμηλή και διαχειρίσημη πίεση στα συστήματα υγείας, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε δύο καθοριστικούς παράγοντες για την πορεία της πανδημίας. Το ποσοστό των εμβολιασμένων ενηλίκων και ιδιαίτερα το ποσοστό των εμβολιασμένων σε ηλικία άνω των 60 ετών, παίζει σημαντικό ρόλο στην πίεση που δέχονται τα συστήματα υγείας και στη θνησιμότητα. Από την άλλη, καθοριστικός παράγοντας στον αριθμό των κρουσμάτων είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων στις παραγωγικές και τις κοινωνικά δραστήριες ηλικίες, μικρότερες δηλαδή των 60 ετών.

«Πρόκειται για δύο κρίσιμες μάζες του τείχους ανοσίας που έχουν διαφορετικό ρόλο στους δείκτες της πανδημίας αυτή τι στιγμή. Οι νέοι έχουν τον κύριο ρόλο στην διασπορά, ενώ οι μεγαλύτεροι στην πίεση στο σύστημα υγείας. Οι δύο αυτές μάζες δεν είναι ανεξάρτητες, η μία τροφοδοτεί την άλλη. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας αν δεν αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό εμβολιασμού σε ηλικίες μεγαλύτερες από 60 ετών», υπογράμμισε ο καθηγητής.

«Δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας, εάν δεν αυξηθεί το ποσοστό του εμβολιασμού σε ηλικίες μεγαλύτερες των 60. Θα αποτελέσει παρακαταθήκη και για την επόμενη φάση της ενδημικότητας που περιμένουμε μέχρι το τέλος του επόμενου έτους», σημείωσε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις νεότερες παραγωγικές ηλικίες. «Υπάρχουν πλέον σαφή στοιχεία για γενετική προδιάθεση στη σοβαρή νόσο και θάνατο στις νεότερες ηλικίες. Αυτό σημαίνει πως, όταν ο ιός εισβάλει σε αυτές τις οικογένειες, η πιθανότητα να καταλήξουν πολλά μέλη είναι σημαντική. Ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει αυτές τις τραγωδίες», τόνισε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ