Μαγιορκίνης: Ενδείξεις σταθεροποίησης σε Αττική –Εικόνα σε μια βδομάδα

Ενδείξεις σταθεροποίησης διαφαίνονται στη χώρα μας και στα νέα κρούσματα που καταγράφονται στην Αττική, όπως τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, τονίζοντας ωστόσο πως αυτή η εξέλιξη θα φανεί πιο ξεκάθαρα την επόμενη εβδομάδα.

Ενδείξεις σταθεροποίησης διαφαίνονται στη χώρα μας και στα νέα κρούσματα που καταγράφονται στην Αττική, όπως τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, τονίζοντας ωστόσο πως αυτή η εξέλιξη θα φανεί πιο ξεκάθαρα την επόμενη εβδομάδα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στη σημερινή ενημέρωση συμμετείχε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκηςκαι ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Παίρνοντας πρώτος τον λόγο, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης επανέλαβε πως στην Ελλάδα διαγνώστηκαν το τελευταίο 24ωρο, 391 κρούσματα, 56 από τα οποία συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν στις πύλες εσόδου.

Από αυτά, τα 161 κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ 25 νέες μολύνσεις κατέγραψε η Θεσσαλονίκη. Ο αριθμός των διασωληνωμένων φαίνεται πως αυξάνεται στους 98, πιέζοντας όπως είπε ο καθηγητής το σύστημα υγείας καθώς πλησιάζει πολύ κοντά σε 100 βαριά ασθενείς από τον κορωνοϊό.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως ως σήμερα έχουν γίνει 37 εκατ διαγνώσεις του κορωνοϊού, με περίπου 8 εκατ εξ αυτών να είναι ενεργοί ασθενείς. Όπως είπε, από τους θετικούς στον ιό, ορισμένοι αναμένεται να νοσήσουν βαριά και 5000 με 6000 θα καταλήξουν εντός του επόμενου 24ωρου.

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με επιθετική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο β’ κύμα του κορωνοϊού στην Ευρώπη, το οποίο παρουσιάζει επιθετική αύξηση κρουσμάτων σε μια σειρά από χώρες. Όπως είπε, μέτρα λαμβάνονται σε μεγάλες πόλεις με σκοπό την ανάσχεση της επιθετικής αύξησης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Μαγιορκίνης έφερε όμως και το παράδειγμα της Ιρλανδίας που από τα 10 κρούσματα κορωνοϊού το περασμένο διάστημα, έφτασε να καταγράφει 100 μολύνσεις τις τελευταίες ημέρες. Αυτό δείχνει, όπως είπε, την ικανότητα επαναφοράς του ιού ακόμη και σε χώρες που είναι εξαιρετικά απομονωμένες. Τέλος, σημείωσε πως σε Ισπανία και Δανία διαφαίνεται μικρή και σταθερή πτώση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Σταθεροποίηση στην Αττική, αυξητικές τάσεις σε άλλες περιοχές

Αναφερόμενος στη χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως ο αριθμός των θανάτων από τον κορωνοϊό έχει τάση σταθεροποίησης του μέσου όρου ημερήσιων θανάτων μεταξύ 5 και 6. Ενδείξεις σταθεροποίησης διαφαίνονται όμως και στα νέα κρούσματα που καταγράφονται στην Αττική, αλλά αυτή η εξέλιξη θα φανεί πιο ξεκάθαρα την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, ο καθηγητής σημείωσε πως παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε κρούσματα κορωνοϊού εκτός Αττικής. Ο κ. Μαγιορκίνης απηύθηνε και πάλι έκκληση για τήρηση των κανόνων υγιεινής και της απόστασης. Ειδικά από τους επαγγελματίες. Όπως τόνισε, η επιδημία μπορεί να μπει σε επιθετική φάση που ήδη βλέπουμε σε άλλες χώρες.

Πολλά υποσχόμενη η θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων για τον κορωνοϊό

Τέλος, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και πάλι στη θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων – μια τέτοια έλαβε και ο κ. Ντόναλντ Τραμπ – που φαίνεται να παράγει ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε ασθενείς που βρίσκονται στα πρώιμα στάδια της Covid-19.

Έφερε ως παράδειγμα αποτελεσματικότητας τέτοιων θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τη λύσσα, που όπως είπε χωρίς θεραπεία έχει 100% θνησιμότητα. Σε άτομα που έχουν εκτεθεί στη λύσσα μετά από δάγκωμα, είπε, όταν τους δοθούν νωρίς αντισώματα, η πιθανότητα θνησιμότητας πέφτει στο μηδέν.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως η θεραπεία αυτή δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμη. Όμως, αποτελεί ένα θετικό δείγμα στον μακρύ δρόμο που έχουμε ακόμη μπροστά μας στην αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ