Μαγιορκίνης: Δεν αποκλείεται δεύτερο κύμα κορωνοϊού το καλοκαίρι

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης εν όψει επανεκκίνησης του τουρισμού, τονίζοντας πως είναι υπαρκτό το σενάριο για διασπορά του κορωνοϊού στα νησιά.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης εν όψει επανεκκίνησης του τουρισμού, τονίζοντας πως είναι υπαρκτό το σενάριο για διασπορά του κορωνοϊού στα νησιά.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως φάνηκε με την πτήση από το Κατάρ και την εισροή κρουσμάτων κορωνοϊού, η επανεκκίνηση του τουρισμού αποτελεί μια δύσκολη δοκιμασία για τη χώρα. Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι η επιδημία του κορωνοϊού παραμένει σε καλά επίπεδα στην Ελλάδα. Όμως περιστατικά όπως τα πολλαπλά κρούσματα κορωνοϊού στην Ξάνθη αλλά και το κρούσμα σε έγκυο στο Κιλκίς «πυροδοτούν» ξανά ανησυχία.

Ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, μίλησε, στην εκπομπή «Επι-κοινωνία» τη ΕΡΤ, για όλα τα φλέγοντα ζητήματα. Χαρακτήρισε την επανεκκίνηση του τουρισμού ως το μεγαλύτερο στοίχημα για τις Αρχές της χώρας.

Μαγιορκίνης: Αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων με την εκκίνηση του τουρισμού

Ο κ. Μαγιορκίνης, που πρόσφατα είχε επισημάνει ότι ο κορωνοϊός θα έχει υψηλή μετάδοση και το καλοκαίρι, υποστήριξε αρχικά ότι το επιστημονικό προσωπικό της χώρας είναι ακόμα ανήσυχο. «Μόλις έχουμε ξεμυτίσει, έχουμε μπροστά μας το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού που αναμένουμε ότι θα αυξήσει την εισροή κρουσμάτων. Είμαστε επιφυλακτικοί, όμως είναι βέβαιο ότι η οικονομία πρέπει να λειτουργήσει» σημείωσε.

Ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχουν αναλυτικά υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία «ελπίζουμε να βοηθήσουν ώστε να μην έχουμε έξαρση μέσα στο καλοκαίρι. Μέχρι σήμερα, ήμασταν σε τροχιά εκρίζωσης, είχαμε πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, είχαμε μηδενίσει τα ορφανά κρούσματα κορωνοϊού. Ήταν σε πολύ καλό και ελεγχόμενο σημείο η επιδημία» ανέφερε.

Ερωτηθείς για περιστατικά όπως αυτό της Ξάνθης είπε ότι «θα δούμε και άλλα τέτοια γεγονότα. Το βασικό θέμα είναι να παρατηρούμε το πώς θα αυξηθεί ο αριθμός των ορφανών κρουσμάτων και η μετάδοση στην κοινότητα».

«Δεν είναι μηδενική η πιθανότητα για δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι»

Αναφορικά με τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε ότι το γεγονός ότι δεν έχουν προκύψει εστίες κρουσμάτων κορωνοϊού και σε άλλα μέρη της χώρας είναι και θέμα τύχης.

Όπως εξήγησε, γενικά ως χώρα «δράσαμε εγκαίρως. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, όμως το αποτέλεσμα είναι όχι απλά θετικό, αλλά ένας πολύ θετικός απολογισμός». Σε εκείνο το σημείο ερωτήθηκε αν πρόκειται να δούμε νωρίτερα ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού και απάντησε χαρακτηριστικά:

«Η πιθανότητα να δούμε δεύτερο κύμα κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι δεν είναι μηδενική.»

Στα πόσα κρούσματα θα σημάνει συναγερμός

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σε αυτή τη φάση θεωρώ μικρή την πιθανότητα να συμβεί (σ.σ. το δεύτερο κύμα) μέχρι το τέλος Ιουνίου. Το μεγάλο στοίχημα είναι το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα εισερχόμενα κρούσματα».

Ο κ. Μαγιορκίνης, στη συνέχεια, ότι θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε πτήσεις από χώρες χαμηλού κινδύνου (π.χ. για κάθε 15 πτήσεις από Ιταλία θα ελέγχονται οι 2) και αν προκύπτουν μηδενικά ή λίγα κρούσματα τότε θα παραμένει ως έχει το σύστημα. «Από τις χώρες υψηλού κινδύνου θα γίνονται τεστ σε όλους» σημείωσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης έδωσε μια σαφή εικόνα για τον αριθμό των -ορφανών- κρουσμάτων κορωνοϊού που θα σημάνουν «κόκκινο» συναγερμό στην Ελλάδα. «Στα 25 με 50 ορφανά κρούσματα θα χτυπήσει το πρώτο καμπανάκι. Στα 50 με 100 θα είναι το δεύτερο καμπανάκι και τότε θα πρέπει να δούμε το πώς θα ρίξουμε στον “πάγο” τη μετάδοση» ανέφερε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ