Μαγιορκίνης: Χρειάζεται πλέον ετήσιο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια καλύπτουν και τις παραλλαγές της Όμικρον όπως τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια καλύπτουν και τις παραλλαγές της Όμικρον όπως τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως δήλωσε ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης στο MEGA, η Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 να κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια, καθώς αποτρέπουν από την σοβαρή νόσηση ή τη νοσηλεία σε νοσοκομείο. Για όσους ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 60 ο εμβολιασμός με τα επικαιροποιημένα εμβόλια εξαρτάται από τι νοσήματα έχει το εκάστοτε άτομο.

“Τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα καλύψουν καλύτερα τις παραλλαγές που κυκλοφορούν την τελευταία χρονική περίοδο. Η πρόθεση είναι να είναι ετήσιο. Το επικαιροποιημένο εμβόλιο θα είναι αυτό για φέτος και μετά πάλι του χρόνου, εάν χρειαστεί”, ανέφερε στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”.

Στη συνέχεια εξήγησε γιατί τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα είναι ετήσια: “Αρχικά χρειάστηκαν πολλές δόσεις για να χτιστεί μία βασική ανοσία. Από την στιγμή που χτίστηκε δεν χρειάζεται να γίνεται πιο συχνά, αλλά κάθε χρόνο”.

Μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται σύσταση για εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον γενικό πληθυσμό, εκτός εάν κρίνει ο θεράπων ιατρός ότι συντρέχει λόγος.

Ανάμεσα στα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό είναι ο τοπικός πόνος στο χέρι και ενδεχομένως πυρετός και μικρή κακουχία που έχει διάρκεια 1 -2 ημερών.

Σχετικά με την μετάλλαξη “Κένταυρος”, της οποίας το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε και στη χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως η εν λόγω παραλλαγή επικράτησε κυρίως σε περιοχή της Ινδίας, ωστόσο σε άλλες χώρες που αντοπίστηκε δεν έχει δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα.

Το πρώτο κρούσμα

Ειδικότερα, το πρώτο κρούσμα της υποπαραλλαγής Κένταυρος στην Ελλάδα εντοπίστηκε σε ένα από τα εξετασθέντα δείγματα και ταυτοποιήθηκε ως υποπαραλλαγη της BA.2 (BA.2.75.2)

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ένα μεταλλαγμένο στέλεχος που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής μεταξύ άλλων σε Ινδία, Χιλή, Αγγλία, Σιγκαπούρη, Ισπανία και Γερμανία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα στελέχη του ΕΟΔΥ εμφανίζονται ιδιαιτέρως καθησυχαστικά. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν δεν αναμένουν έξαρση εξαιτίας της υποπαραλλαγής “Κενταύρος” αφενός γιατί υπάρχουν μεγάλα ποσοστά ανοσίας στον πληθυσμό και αφετέρου γιατί όπου έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Ο5 δεν εξαπλώνεται ο Κένταυρος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ