Λουράντος: Σύγχυση με κοροναϊό -Ο κόσμος ζητά Tamiflu δίχως συνταγή

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων με Tamiflu και Relenza οι Έλληνες ως μέτρο προστασίας έναντι στο φαινόμενο έξαρσης του κοροναϊού που αποτελούν τα πλέον αποτελεσματικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης – όχι όμως για τον νέο κοροναϊό. «Ο κόσμος είναι σε σύγχυση με τον κοροναϊό τον όποιο πιθανότητα μπερδεύει με τον ιό της γρίπης» όπως επισημαίνει στο healthpharma.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), κ. Κωνσταντίνος Λουράντος.

Ο κόσμος είναι σε σύγχυση με τον κοροναϊό τον όποιο πιθανότητα μπερδεύει με τον ιό της γρίπης» όπως επισημαίνει στο healthpharma.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος
Κωνσταντίνος Λουράντος – Πρόεδρος ΦΣΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο φόβος που προκαλεί η έξαρση του κοροναϊού οδηγεί τους πολίτες σε μαζικές αγορές, ακόμη κι αν δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό ή δεν υπάρχει ανάγκη χορήγησης του Tamiflu και Relenza.

Για τις μαζικές αγορές που οδηγούν σε ελλείψεις ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αναγκάστηκε να εκδώσει σχετική απόφαση. Όπως αναφέρει, η χορήγηση των αντιικών Tamiflu και Relenza γίνεται αποκλειστικά με ειδική (περιορισμένη) ιατρική συνταγή. Την συνταγή ο φαρμακοποιός θα πρέπει να φυλάσσει για δύο χρόνια. Δηλαδή να είναι διαθέσιμη σε περίπτωση που γίνει έλεγχος για τη διάθεση του φαρμάκου.

«Τάσσομαι υπέρ της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο ΕΟΦ. Ο κόσμος είναι σε σύγχυση με τον κοροναϊό τον όποιο πιθανότητα μπερδεύει με τον ιό της γρίπης. Μεγάλος αριθμός πολιτών που είναι υγιείς προσέρχονται στα φαρμακεία και ζητούν Tamiflu χωρίς να έχουν ιατρική συνταγή» όπως εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).

Πάντα με ιατρική συνταγή

«Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι το Tamiflu είναι αντιικό φάρμακο που χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή. Μόνο εφόσον ο ασθενής έχει τη σχετική διάγνωση από το γιατρό του. Προληπτικά δίνεται και σε όσα άτομα έχουν έρθει σε επαφή με τον ασθενή πάντα όμως με ιατρική συνταγή» επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωσταντίνος Λουράντος.

Μέχρι χθες, το φάρμακο χορηγούνταν αποκλειστικά με απλή ιατρική συνταγή. Ωστόσο, κάποιοι φαρμακοποιοί το έδιναν κατά βούληση.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, χαρακτηριστικό είναι ότι ο κόσμος απευθυνόταν ακόμα και σε φαρμακευτικές αποθήκες, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα κουτί Tamiflu. Τελικά, για να διασφαλιστεί η διάθεση των δύο αντιικών φαρμάκων σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη, ο ΕΟΦ προέβη στην απόφαση για τη χορήγησή τους αποκλειστικά με ιατρική συνταγή.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ στην ανακοίνωση του:

Κατόπιν σημερινής γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (ΕΣΕ) του ΕΟΦ, η οποία έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο του Οργανισμού, ο τρόπος διάθεσης των προϊόντων Tamiflu και Relenza ορίζεται με περιορισμένη ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία.

Αυστηρές ποινές σε φαρμακοποιούς

Από πλευράς του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκφράζει την ικανοποίηση του για την υποχρεωτική συνταγογράφηση των αντιϊκών φαρμάκων. Μάλιστα, ζητά να επεκταθεί το μέτρο σε όλα τα φάρμακα, καθώς, όπως αναφέρει, παρατηρείται σημαντική έλλειψη εμβολίων και αντιβιοτικών φαρμάκων.

Σε επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υγείας, ζητά «να νομοθετηθεί αυστηρή ποινή, για τους φαρμακοποιούς που χορηγούν αντιβιοτικά, αλλά και άλλα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς εκθέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ευθύνονται μεταξύ άλλων για τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων που παρουσιάζει η ελληνική αγορά».

Ο ΙΣΑ ζητά ρύθμιση, προκειμένου όπως σημειώνει «να αναχαιτιστεί το φαινόμενο της διάθεσης συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τον φαρμακοποιό χωρίς προηγούμενη ιατρική εξέταση και διάγνωση και χωρίς απόλυτη ιατρική ένδειξη. Κατά παράβαση των κανόνων άσκησης της ιατρικής. Των κοινοτικών οδηγιών. Γεγονός που πέρα από οικονομικές έχει και σημαντικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Όπως πολυφαρμακία, αλόγιστη διάθεση αντιβιοτικών κλπ».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ