ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΛινού: Είναι λάθος να λέμε ότι είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας

Λινού: Είναι λάθος να λέμε ότι είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας

- Advertisement -

Περάσαμε την κορύφωση της Όμικρον, ωστόσο η ύφεση κινείται με αργούς ρυθμούς, όπως τονίζει η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας.

Περάσαμε την κορύφωση της Όμικρον, ωστόσο η ύφεση κινείται με αργούς ρυθμούς, όπως τονίζει η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

“Απ’ ότι φαίνεται η Όμικρον κορυφώθηκε και μπαίνει σε ύφεση, αλλά η ύφεση είναι πιο αργή από αυτό που περιμένουμε. Δεν ξέρουμε εάν η μείωση των κρουσμάτων, από 50.000 σε 20.000 κρούσματα που έχουμε σήμερα, είναι πιο αργή από αυτή που θα περιμέναμε κι αν αυτή η καθυστέρηση στη μείωση των κρουσματων οφείλεται στην επέλαση του νέου υποστελέχους της Όμικρον 2, γιατί παρατηρείται σε αρκετές χώρες, αλλά όχι σε όλες”, είπε η κ. Λινού.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, οι αυξημένοι θάνατοι που βλέπουμε αυτή την περίοδο οφείλονται σε ένα βαθμό στη Δέλτα, αλλά κυρίως οφείλονται στον τεράστιο αριθμό κρουσμάτων που έφερε η Όμικρον το προηγούμενο διάστημα.

“Μην ξεχνάμε ότι είμαστε 2 με 3 εβδομάδες από την κορυφή της Όμικρον και τα υψηλά κρούσματα που είχαμε στην αρχή του μήνα εκφράζονται τώρα με αυτούς τους θανάτους. Ελπίζω πως θα αρχίσουν να μειώνονται μετά από λίγο, εκτός αν δούμε έξαρση από την Όμικρον 2”.

“Είναι λάθος να λέμε ότι είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας πριν ολοκληρωθεί. Θα ξέρουμε τι έγινε με την πανδημία όταν πραγματικά τελειώσει. Οι ενδείξεις λένε ότι είμαστε ακόμα σε αναμονή”, είπε η κ. Λινού και τόνισε πως ενδέχεται να έρθουν πολλαπλά μικρά κύματα.

Η εξάλειψη του ιού φαίνεται πως είναι δύσκολη υπόθεση, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει. “Σε παγκόσμιο επίπεδο αυτός ο αριθμός είναι τρομερά μεγάλος και υπάρχει ο κίνδυνος για νέες μεταλλάξεις”, υπογράμμισε η καθηγήτρια.

Παράλληλα, τόνισε πως η τρίτη δόση διασφαλίζει ανοσία ή ελαφριά νόσηση για πολλά χρόνια, ενώ ανέφερε ότι τα μέτρα στους εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να διαφοροποιηθούν.

“Θα πρέπει να μεταφέρουμε την διασκέδασή μας, τις εξόδους μας και την ανθρώπινη επικοινωνία στους εξωτερικούς χώρους, έτσι θα μειώσουμε την διασπορά. Στους εσωτερικούς χώρους ο ιός διασπείρεται κι επειδή κολλούν και οι εμβολιασμένοι, η διασπορά μπορεί να γίνει εκρηκτική”.

Τέλος, η κ. Λινού είπε πως η Όμικρον επηρεάζει περισσότερο τα παιδιά απ’ ότι οι προηγούμενες μεταλλάξεις, με τα παιδιά να κολλούν πιο εύκολα αλλά να μην νοσούν πιο βαριά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ