Σε ανθρώπινα λάθη και στην παραβίαση του πρωτοκόλλου ιατρικών πράξεων στο Τζάνειο και το Νοσοκομείο Ρεθύμνου αποδίδει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, τα δύο περιστατικά με λάθος μεταγγίσεις αίματος.

«Δυστυχώς, έγινε ανθρώπινο λάθος. Λυπάμαι πολύ και ζητώ συγνώμη από την οικογένεια της κυρίας. Εύχομαι πολλά περιστατικά, είναι όλο το νοσοκομείο από πάνω για να τη σώσουν. Οι ευθύνες είναι δεδομένες, διαπιστωμένες και θα αποδοθούν τόσο διοικητικά, όσο και δικαστικά. Έχω πει από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα αντιδικήσουμε με την οικογένεια στα δικαστήρια, η ευθύνη είναι σίγουρα του ΕΣΥ χωρίς καμία συζήτηση», είπε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Action 24 για το περιστατικό στο Τζάνειο.
«Παραβιάστηκε το πρωτόκολλο από τη βάρδια του νοσοκομείου. Είναι πάρα πολύ απλό. Όταν παραβιάζεις το πρωτόκολλο, αυξάνεις το ρίσκο. Η πράξη αυτή έπρεπε να γίνει παρουσία της Προϊσταμένης, η οποία άφησε μόνο του τον βοηθό νοσηλευτή. Όταν έγινε γνωστό το περιστατικό, πέραν της ΕΔΕ και της μηνυτηρίου αναφοράς που είναι τα αυτονόητα, στείλαμε στο Τζάνειο τον ΟΔΙΠΥ και το ΕΚΕΑ, οι οποίοι μελετούν τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες του νοσοκομείου για να δουν αν πρέπει να κάνουμε κάτι αυστηρότερο».
Σε ότι αφορά παρόμοιο περιστατικό στο Ρέθυμνο. ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε:
«Από την ώρα που το πληροφορήθηκα, έχω διατάξει ΕΔΕ και εντός αυτής της εβδομάδας, θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Δεν θα περάσει έτσι αυτό το περιστατικό, δεν είναι μόνο ότι έγινε λάθος στη μετάγγιση, αλλά έγινε και συγκάλυψη. Δεν υπήρξε καταγραφή του περιστατικού. Το μάθαμε από την τηλεόραση. Παντελώς απαράδεκτο».
Σημειώνεται ότι το περασμένο Σάββατο (07/06) έγινε γνωστή μια καταγγελία για παρόμοια περίπτωση λάθους στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.
Όπως μετέδωσε το Open, όπου έγινε η καταγγελία από τον δικηγόρο ασθενούς, το περιστατικό συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2024, στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όταν μια γυναίκα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, χρειάστηκε μετάγγιση και της δόθηκε λάθος αίμα. Το αποτέλεσμα ήταν να επιδεινωθεί η κατάστασή της και να νοσηλευθεί για πολύ καιρό στη ΜΕΘ.
🔵Αδ. Γεωργιάδης – @AdonisGeorgiadi για την λανθασμένη μετάγγιση: «Παραβιάστηκε το πρωτόκκολο από την βάρδια του νοσκομείου»
Δείτε καθημερινά από τις 06:00 το πρωί την #ProiniZoni με τους @georgekakousis και @Anna_livathinou στο #Action24 pic.twitter.com/Bq4Vf3sn88
— Action24 (@action24tv) June 10, 2025
Τα σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στην «Πρωινή Ζώνη» με τους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού, στο Action 24
Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, Τρίτη 10 Ιουνίου, στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού, στο Action 24, σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας:
Για το περιστατικό στο Τζάνειο:
«Δυστυχώς, έγινε ανθρώπινο λάθος. Λυπάμαι πολύ και ζητώ συγνώμη από την οικογένεια της κυρίας. Εύχομαι πολλά περιστατικά, είναι όλο το νοσοκομείο από πάνω για να τη σώσουν. Οι ευθύνες είναι δεδομένες, διαπιστωμένες και θα αποδοθούν τόσο διοικητικά, όσο και δικαστικά. Έχω πει από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα αντιδικήσουμε με την οικογένεια στα δικαστήρια, η ευθύνη είναι σίγουρα του ΕΣΥ χωρίς καμία συζήτηση».
«Παραβιάστηκε το πρωτόκολλο από τη βάρδια του νοσοκομείου. Είναι πάρα πολύ απλό. Όταν παραβιάζεις το πρωτόκολλο, αυξάνεις το ρίσκο. Η πράξη αυτή έπρεπε να γίνει παρουσία της Προϊσταμένης, η οποία άφησε μόνο του τον βοηθό νοσηλευτή. Όταν έγινε γνωστό το περιστατικό, πέραν της ΕΔΕ και της μηνυτηρίου αναφοράς που είναι τα αυτονόητα, στείλαμε στο Τζάνειο τον ΟΔΙΠΥ και το ΕΚΕΑ, οι οποίοι μελετούν τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες του νοσοκομείου για να δουν αν πρέπει να κάνουμε κάτι αυστηρότερο».
Για το περιστατικό στο Ρέθυμνο:
«Από την ώρα που το πληροφορήθηκα, έχω διατάξει ΕΔΕ και εντός αυτής της εβδομάδας, θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Δεν θα περάσει έτσι αυτό το περιστατικό, δεν είναι μόνο ότι έγινε λάθος στη μετάγγιση, αλλά έγινε και συγκάλυψη. Δεν υπήρξε καταγραφή του περιστατικού. Το μάθαμε από την τηλεόραση. Παντελώς απαράδεκτο».
Για τις προσλήψεις γιατρών στα νησιά:
«Στην τελευταία πρόσκληση των γιατρών που κάναμε για τις άγονες περιοχές και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, είχαμε 82% κάλυψη των θέσεων. Για παράδειγμα η Κως που είναι το νησί, το οποίο μας είχε προβληματίσει πέρυσι, γιατί δεν είχε κανέναν παθολόγο, από μηδέν παθολόγους έχει τώρα τρεις παθολόγους. Και γενικά στους αγροτικούς γιατρούς, στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια που είναι και η κρίσιμη, έχουμε φέτος κάλυψη 95% παραπάνω από πέρυσι. Έχουμε μεγάλη βελτίωση στην κάλυψη των θέσεων σε σχέση με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι τα κίνητρα που θεσπίσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο λειτουργούν. Δεν αφήνουμε ακάλυπτο τον πληθυσμό».
Για την κτιριακή ανακαίνιση των νοσοκομείων:
«Έχουμε πάνω από 190 συνεργεία ταυτόχρονα στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας αυτή τη στιγμή. Η κτιριακή πρόοδος του ΕΣΥ είναι αδιανόητη. Από τα 127 νοσοκομεία του ΕΣΥ ανακαινίζουμε σχεδόν πλήρως τα 93. Το ίδιο γίνεται με τα Κέντρα Υγείας. Εγκαινιάζω μία με δύο καινούριες κλινικές σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών την εβδομάδα και αυτό θα γίνεται μέχρι τον προσεχή Ιούνιο που θα έχουν ολοκληρωθεί όλα».
Για την αναμονή στις εφημερίες:
«Όταν ξεκίνησα τη θητεία μου ο μέσος χρόνος αναμονής στον Ευαγγελισμό ήταν οχτώ με εννιά ώρες. Ο μέσος χρόνος αναμονής σήμερα είναι πέντε με πεντέμισι ώρες. Για να φτάσουμε σήμερα στις πεντέμιση ώρες έχουμε ήδη λάβει μια σειρά μέτρων, δεν είναι μόνο το βραχιολάκι. Το βραχιολάκι είναι το όγδοο μέτρο. Έχουμε αλλάξει τις βάρδιες στις εφημερίες, έχουμε προσθέσει τραυματιοφορείς, έχουμε προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές στα ΤΕΠ, έχουμε βάλει τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, έχουμε κάνει μια σειρά πράγματα» σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Δείτε επίσης
Γεωργιάδης: Δολιοφθορά εκ των έσω στο ΓΝΑ «Ευαγγελισμός»
Γεωργιάδης: Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην Τεχνητή Νοημοσύνη