Κοτανίδου: Για πρώτη φορά γίνονται όσα ζητούν οι εντατικολόγοι

Η Αναστασία Κοτανίδου έκανε στη σημερινή της ενημέρωση για το σύστημα Υγεία ειδική αναφορά στην ανταπόκριση που υπήρξε από την κυβέρνηση σε όσα ζήτησαν οι εντατικολόγοι στην πανδημία του κορωνοϊού.

Η Αναστασία Κοτανίδου έκανε στη σημερινή της ενημέρωση για το σύστημα Υγεία ειδική αναφορά στην ανταπόκριση που υπήρξε από την κυβέρνηση σε όσα ζήτησαν οι εντατικολόγοι στην πανδημία του κορωνοϊού.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Οι εντατικολόγοι ζητάμε αύξηση ΜΕΘ μεταξύ άλλων και είναι η πρώτη φορά που αυτό που ζητάμε γίνεται. Αυτά που γίνονται δεν είναι απλώς θετικά, είναι άριστα», είπε η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Στη συνέχεια, ανέλυσε τα στοιχεία των ΜΕΘ, αλλά και το που βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες. «Οι εντατικολόγοι τόσα χρόνια ζητάμε μεταξύ άλλων αύξηση ΜΕΘ και είναι η πρώτη φορά που αυτά που ζητάμε γίνονται, αυτά που γίνονται δεν είναι απλώς θετικά, είναι άριστα», σημείωσε επιπλέον η καθηγήτρια Πνευμονολογίας.

«Φάνηκε ότι το ΕΣΥ είναι ο πυλώνας του συστήματος υγείας. Η καρδιά του συστήματος υγείας, είναι οι ΜΕΘ που καλούνται 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά. Δεν είναι μόνο τα μηχανήματα. Οι ΜΕΘ είναι το ιατρικό προσωπικό μέχρι τις καθαρίστριες. Δουλεύουν νυχθημερόν για να σώσουν την ζωή των ανθρώπων. Οι ΜΕΘ δεν είναι ένας χώρος για να καταλήξουν οι ασθενείς εν ηρεμία, αλλά για να επιστρέψουν υγιείς στην καθημερινότητά τους» σημείωσε η κ. Κοτανίδου.

Κοτανίδου: Όσα είπε στον χαιρετισμό της στο υπουργείο Υγείας: 

Αυτό το οποίο σε αυτήν την πρωτοφανή υγειονομική κρίση φάνηκε, είναι ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ο πυλώνας του συστήματος Υγείας στην Ελλάδα. Και η καρδιά αυτού του συστήματος είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες καλούνται 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα περιστατικά σε μία προσπάθεια να σωθεί η ζωή των ασθενών.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν είναι μόνο τα μηχανήματα. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι το νοσηλευτικό, το ιατρικό προσωπικό, είναι οι φυσικοθεραπευτές, είναι οι καθαρίστριες, όπως είπε ο Υπουργός. Είναι όλοι αυτοί οι οποίοι δουλεύουν σαν μία ομάδα, προσπαθώντας νυχθημερόν να σώζουν τη ζωή των ανθρώπων.

Οι ΜΕΘ δεν είναι ένας χώρος στον οποίο ο ασθενής μπαίνει απλώς για να καταλήξει εν ηρεμία. Είναι ένας χώρος στον οποίο ο άρρωστος μπαίνει για να βγει υγιής και να μπορεί να προσφέρει περαιτέρω στην κοινωνία.

Κοτανίδου: Η αλήθεια για τις ΜΕΘ

Έχουν ακουστεί πάρα πολλά πράγματα για το ότι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας οι άνθρωποι μπαίνουν και η θνητότητα είναι τεράστια. Αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα.

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα έχουμε νοσηλεύσει πάνω από 900 ασθενείς και ήδη πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Υπάρχει ένα ποσοστό των ασθενών που δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Αυτό το ποσοστό όμως σε σχέση με τα διεθνή ποσοστά τα οποία έχουμε δει, είναι εξαιρετικό.

Εμείς έχουμε μία θνητότητα ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που είναι πάρα πολύ βαριά, δηλαδή έχουν ένα σκορ βαρύτητας εξαιρετικά υψηλό, πάνω από 25 πολλές φορές. Αυτό είναι ένα σκορ το οποίο εμείς ξέρουμε στις Μονάδες.

Η θνητότητα αυτή είναι γύρω στο 35-37%. Ένα εξαιρετικό σκορ για οποιαδήποτε Μονάδα σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη βρίσκεται αυτή.

Και αυτό το οφείλουμε στο προσωπικό, το οποίο είναι εξαιρετικά καλά εκπαιδευμένο και είναι εκπαιδευμένο έτσι που να κάνει τη δουλειά του χωρίς καμία δεύτερη σκέψη. Δηλαδή δεν σκέφτεται τον εαυτό του. Σκέφτεται πρώτα την Υγεία και το πώς μπορεί ο ασθενής να γίνει γρήγορα καλά.

Και κάτι άλλο το οποίο ήθελα να προσθέσω είναι ότι η θνητότητα στην Ελλάδα είναι περίπου 60 ασθενείς ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Είναι μία θνητότητα που είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Ευχαριστώ πολύ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ