Κορωνοϊός: Ξεκινά σήμερα η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών

Ξεκινά από σήμερα, Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών από τον βορρά, ώστε να συνεισφέρουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού, με την κυβέρνηση να προχωρά την εξαγγελία της.

Ξεκινά από σήμερα, Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών από τον βορρά, ώστε να συνεισφέρουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού, με την κυβέρνηση να προχωρά την εξαγγελία της. 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστράτευση θα ξεκινήσει πρώτα στη Βόρεια Ελλάδα, μετά στη Θεσσαλία και όπου υπάρχουν επιβαρυμένες περιοχές -κατά συνέπεια και πίεση στα νοσοκομεία.

Το μέτρο αυτό κρίνεται αναγκαίο, καθώς υπάρχουν και γιατροί που είναι σε αναστολή και δεν δύναται να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Αλλωστε, όπως επισήμανε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή του ομιλία στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, «εφόσον χρειαστεί θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό και ο υπουργός υγείας έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση από εμένα να κινηθεί νωρίτερα παρά αργότερα». Ακόμη, απέκλεισε για ακόμα μία φορά το lockdown ως λύση.

Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη, το ΑΧΕΠΑ ξεκινά την εφημερία με τρεις διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και γεμάτα κρεβάτια. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 20 εισαγωγές, ενώ το προσωπικό ανησυχεί για το πώς θα κυλήσει το βράδυ.

Γκάγκα: Να βοηθήσει και ο ιδιωτικός τομέας

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προστεθούν και νέες κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα ώστε να καλυφθούν οι πολύ αυξημένες ανάγκες για περιστατικά ασθενών, τόσο σε μη covid όσο και σε covid.

Κατά την επίσκεψή της στο «Αχιλλοπούλειο» νοσοκομείο Βόλου, το οποίο τις τελευταίες ημέρες δέχεται τεράστια πίεση από τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, η κ. Γκάγκα επεσήμανε ότι «το σύστημα υγείας έχει ενισχυθεί πολύ τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά ένα σύστημα που δέχεται επιπλέον εισαγωγές έχει μεγαλύτερη δυσκολία και θέλουμε να δούμε πού μπορούμε να βοηθήσουμε».

«Εργαζόμενοι και γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν και είμαστε κοντά τους. Γίνονται συνεχώς προσλήψεις προσωπικού με προκηρύξεις, πάνω από 2.500 γιατροί έχουν προσληφθεί και είναι σε εξέλιξη προκηρύξεις και επικουρικού προσωπικού. Πρόθεση και απόφαση μας είναι να βοηθήσουμε τον δημόσιο τομέα, αλλά πρέπει να βοηθήσει και ο ιδιωτικός τομέας και υπάρχει περίπτωση να μπούνε και καινούργια κρεβάτια και κλίνες, covid και no covid. Γίνεται σε συνεννόηση με τις Υγειονομικές Περιφέρειες σε ό,τι χρειάζεται», πρόσθεσε.

Ελλείψεις ιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων στο ΕΣΥ 

Όπως τόνισε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης αναφορικά με τις ελλείψεις των γιατρών, οι θέσεις όσων μπήκαν σε αναστολή έχουν καλυφθεί. Συγκεκριμένα, έχουν καλυφθεί με τρίμηνες συμβάσεις και με κίνητρα από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά σε κάθε περίπτωση αναισθησιολόγοι δεν υπήρχαν σε επάρκεια.

Όπως έχει σημειώσει ο κ. Πλεύρης, η συγκεκριμένη ειδικότητα είναι περιορισμένη. Κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν, είναι περίπου 1.300. Μπορούν να αναπτυχθούν και άλλες κλίνες. ΜΕΘ και αν χρειαστεί θα αναπτυχθούν, αλλά θα είναι με αυτό προσωπικό, γιατί δεν υπάρχει παραπάνω. επίταξη

Έχουμε κατεβάσει μία τροπολογία για κίνητρα στους ιδιώτες ιατρούς. Αν και αυτή η τροπολογία δεν αποδώσει, το επόμενο στάδιο είναι ότι θα υποχρεωθούμε να πάμε σε επίταξη ιδιωτών γιατρών.

Πλεύρης για κλινικές

Για τις δε ιδιωτικές κλινικές, είμαστε σε μία πλήρη συνεννόηση και ήδη έχουμε πάρει κλίνες Covid, αλλά και non Covid και στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε, αλλά έχουμε και σχέδιο με τις ιδιωτικές κλινικές στην Αθήνα, όταν πιεστεί η Αθήνα, συγκριμένες κλινικές που έχουμε ήδη μιλήσει να πάρουν και Covid και non Covid περιστατικά.

Άρα, θα υπάρχει μία πλήρη συνεργασία εκεί που έχουμε πρόβλημα. Το λέμε σε γιατρούς, καλούμε τους ιδιώτες, μιλάμε με τους Συλλόγους. Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να καλέσουμε σε επιστράτευση υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών.

Και ευελπιστούμε ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, γιατί τα κίνητρα δεν είναι. αμελητέα, είναι 250 ευρώ η εφημερία με χαμηλή φορολόγηση. Δεν είναι καθόλου αμελητέο το ποσό των 2.000 ευρώ για να μπεις το μήνα στο σύστημα, είναι σοβαρά κίνητρα.
Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούν, αλλά είμαστε έτοιμοι και για το άλλο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ