Κορωνοϊός: Σε νοσοκομείο 10χρονος με συμπτώματα της νόσου Καβασάκι

Οι γιατροί παρακολουθούν στενά τον 10χρονο που παρουσίασε επιπλοκές στην υγεία του, με τα συμπτώματα του παραπέμπουν στο σύνδρομο Καβασάκι, το οποίο φαίνεται πως συσχετίζεται με την έκθεσή του στον κορωνοϊό.

Οι γιατροί παρακολουθούν στενά τον 10χρονο που παρουσίασε επιπλοκές στην υγεία του, με τα συμπτώματα του παραπέμπουν στο σύνδρομο Καβασάκι, το οποίο φαίνεται πως συσχετίζεται με την έκθεσή του στον κορωνοϊό.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, το παιδί από την Ηλεία παρουσίασε μεταφλεγμονώδες σύνδρομο με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο νοσοκομείο.

«Πρόκειται για ένα μεταφλεγμονώδες σύνδρομο, θα έλεγα ίσως είναι και το πρώτο πανελλαδικά που συμβαίνει, που δημιούργησε αυτή την επιπλοκή. Γίνεται το καλύτερο δυνατό προκειμένου να αναστραφεί η κατάσταση. Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουν», δήλωσε στο OPEΝ, ο διοικητής 6ης ΥΠΕ, κ. Γιάννης Καρβέλης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 10χρονος, του οποίου η οικογένεια είχε νοσήσει από κορωνοϊό, είχε ήπια συμπτώματα της νόσου. Ωστόσο, όταν φάνηκε να ξεπερνά τον ιό, εμφάνισε πρόβλημα στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η εισαγωγή του στο νοσοκομείο του Ρίου. Εκεί, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι πιθανότατα πρόκειται για κρούσμα Καβασάκι, καθώς τα συμπτώματα παραπέμπουν στη νόσο.

Σύνδρομο Καβασάκι και κορωνοϊός

Την περασμένη άνοιξη, Αμερικανοί γιατροί διέγνωσαν σε ασθενείς που νόσησαν από τον κορωνοϊό ένα σύνδρομο που μοιάζει με τη νόσο Καβασάκι, το οποίο έχει βαφτιστεί το «πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά».

Τα συμπτώματά του συνήθως εμφανίζονται σε παιδιά και νέους χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, αλλά γενικά μοιάζουν με εκείνα της σπάνιας νόσου Καβασάκι. Η νόσος προκαλεί κυρίως φλεγμονή στα τοιχώματα των αρτηριών και των άλλων αιμοφόρων αγγείων. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι πυρετός, πόνοι στην κοιλιά, εμετοί, διάρροια, εξανθήματα στο δέρμα, κόπωση κ.α.

Η αιτία της Καβασάκι (από την οποία πάσχουν μόνο ένα έως τρία παιδιά ανά 10.000 στις δυτικές χώρες) είναι ένα μυστήριο. Το ίδιο ισχύει για το νέο σύνδρομο που συνδέεται με την Covid-19. Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση. Πρόκειται για υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος τους απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς, η οποία γυρνάει «μπούμερανγκ» στον οργανισμό τους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ