Δημόσια ΥγείαΚορωνοϊός: Προς κατάργηση τα SMS - Η σταδιακή άρση του lockdown

Κορωνοϊός: Προς κατάργηση τα SMS – Η σταδιακή άρση του lockdown

- Advertisement -

Τα μέτρα χαλάρωσης από το αυστηρό lockdown, μετακινήσεις δίχως SMS και το άνοιγμα του λιανεμπορίου χωρίς click away, βρίσκονται στην ατζέντα της αυριανής συζήτησης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων. Η πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη κινείται στο 10%, θέτει νέα δεδομένα στο τραπέζι των συζητήσεων.

Τα μέτρα χαλάρωσης από το αυστηρό lockdown, μετακινήσεις δίχως SMS και το άνοιγμα του λιανεμπορίου χωρίς click away, βρίσκονται στην ατζέντα της αυριανής συζήτησης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μολονότι οι αριθμοί που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας να προοιωνίζουν μια σχετική σταθεροποίηση της κατάστασης -σε υψηλά, πάντως, επίπεδα- οι λοιμωξιολόγοι εξακολουθούν να εμφανίζονται διστακτικοί στις διατυπώσεις τους.

Η κυβέρνηση εξετάζει να ζητήσει στις 5 Απριλίου το άνοιγμα του λιανεμπορίου χωρίς click away. Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας ζητά επανεκκίνηση της εκπαίδευσης αρχής γενομένης από τα Λύκεια και τα Γυμνάσια.

Για να μπορέσει να βρεθεί η χρυσή τομή είναι πιθανό να επικρατήσει το εξής σενάριο: Την πρώτη εβδομάδα να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και μια εβδομάδα μετά να ακολουθήσουν τα μεγάλα εμπορικά με click away.

Η εστίαση δεν φαίνεται να είναι προς το παρόν στο τραπέζι της συζήτησης. Όταν όμως τεθεί θέμα, πιθανώς στις 12 ή 19 Απριλίου, τότε ουσιαστικά θα πάψει να έχει λόγο και το SMS στο 13033. Το θέμα των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο, δεν αποκλείεται να τεθεί ακόμα και από το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Διπλασιάστηκαν σε 2 εβδομάδες οι διασωληνωμένοι 18-39 ετών

Τη μεγάλη διαφορά στην εικόνα της επιδημίας, κάνει ο αριθμός-ρεκόρ των διασωληνωμένων (χθες 738) οι οποίοι κατακλύζουν τα νοσοκομεία της επικράτειας, φέρνοντας στα όριά του το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Το σημαντικότερο στοιχείο, μάλιστα, είναι ότι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) βρίσκονται σήμερα 17 άνθρωποι ηλικίας 18-39 ετών, ενώ στις 15 Μαρτίου περιορίζονταν στους 9. Ταυτόχρονα, αύξηση παρατηρήθηκε και στους διασωληνωμένους ασθενείς ηλικίας 40-64 ετών (από 199 πριν δυο εβδομάδες έφτασαν τους 263), γεγονός που καταδεικνύει ότι οι παραγωγικές ηλικίες αποτελούν πλέον σταθερό κομμάτι των ανθρώπων που νοσούν βαρύτατα από την COVID-19.

Επιπλέον, μέσα στο Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν 966 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, στις οποίες προστέθηκαν άλλες 456 το τελευταίο 24ωρο, με τις εφιαλτικές προβλέψεις των ειδικών να κάνουν λόγο για έως και 1.000 διασωληνωμένους μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Αισιοδοξία από τα ποσοστά συμμετοχής στον εμβολιασμό

Την ίδια στιγμή, θετική είναι η πρώτη αποτίμηση του εμβολιασμού ατόμων μεγάλης ηλικίας, όπως την χαρακτήρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη χθεσινή ενημέρωση, τονίζοντας πως «με τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων δεν έχουμε άτομα αυτής της ηλικίας στις ΜΕΘ, που γνωρίζουμε πως ήταν υπεύθυνα για την υψηλή θνησιμότητα του πρώτου κύματος, αλλά και για την κατάληψη των κλινών ΜΕΘ για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η ίδια εικόνα προκύπτει και από τα ποσοστά συμμετοχής στον εμβολιασμό, τα οποία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους έχουν ήδη εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό:

Το 75% των ανθρώπων 75-79 ετών
Το 64% των ανθρώπων 80-84 ετών
Το 60% των ανθρώπων 85 και άνω
Το 55% των ανθρώπων 60-64 ετών και
Το 51% των ανθρώπων 70-74 ετών, για τους οποίους η πλατφόρμα άνοιξε την Παρασκευή 26/3 και τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί ξεπερνούν ήδη τα 230.000.

Τονίζεται ότι την Παρασκευή 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους ανθρώπους 65-69 ετών. Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι όταν οι πολίτες κλείνουν το ραντεβού τους, θα μπορούν να επιλέξουν να μπουν σε λίστα αναμονής και εάν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις τότε θα μπορούν να εμβολιαστούν νωρίτερα, λαμβάνοντας σχετικό SMS. Σε περίπτωση που υπάρχουν αδιάθετες δόσεις πέρα από τη λίστα αναμονής, αυτές θα πηγαίνουν στα σώματα ασφαλείας και σε εκπαιδευτικούς.

Μέχρι στιγμής, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανέρχεται στο 10,14%, με 1.065.000 συμπολίτες μας να έχουν ήδη λάβει μία δόση εμβολίου, ενώ 565.000 έχουν λάβει και τις δύο δόσεις. Από 1η Απριλίου τα εν λειτουργία εμβολιαστικά κέντρα στην επικράτεια θα ξεπεράσουν τα 1.000, ενώ μέσα στον ερχόμενο μήνα αναμένεται οι εμβολιασμοί να ξεπεράσουν το 1,5 εκατομμύριο με σκευάσματα των Pfizer (1,1 εκ. δόσεις), Astrazeneca (450.00 δόσεις), Moderna (100.000 δόσεις) και Johnson&Johnson (70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο).

Έρχεται το τέλος των SMS;

Το τέλος SMS στο 13033 φαίνεται να είναι κοντά, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι αυτό αναμένεται να συμβεί είτε στις 12 είτε στις 19 Απριλίου, όταν και αναμένεται να ανοίξει η εστίαση και ως εκ τούτου -σε συνδυασμό με τα παραπάνω- δεν θα έχει νόημα πλέον η αποστολή γραπτού μηνύματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, δήλωσε στη Βουλή πως κατά τη διάρκεια του lockdown εστάλησαν 775 εκατομμύρια SMS για μετακίνηση, χωρίς να συνυπολογίζονται οι γραπτές άδειες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

sms

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ