Κορωνοϊός: Κόκκινος συναγερμός – Ο ΠΟΥ χαρακτήρισε τον ιό πανδημία

Πανδημία χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον νέο ιό (κορωνοϊός) με τον γενικό διευθυντή ο δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους να σημειώνει χαρακτηριστικά πως «Η λέξη πανδημία δεν χρησιμοποιείται εύκολα ή χωρίς προσοχή. Είναι μια λέξη που αν χρησιμοποιοηθεί εσφαλμένα μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητο πόνο ή την αίσθηση πως η μάχη έληξε, οδηγώντας σε αχρείαστη αγωνία και θάνατο».

Πανδημία χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον νέο ιό (κορωνοϊός) με τον γενικό διευθυντή δήλωσε ο δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους να σημειώνει χαρακτηριστικά πως «Η λέξη πανδημία δεν χρησιμοποιείται εύκολα ή χωρίς προσοχή. Είναι μια λέξη που αν χρησιμοποιοηθεί εσφαλμένα μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητο πόνο ή την αίσθηση πως η μάχη έληξε, οδηγώντας σε αχρείαστη αγωνία και θάνατο».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με το να περιγράφουμε την κατάσταση ως πανδημία, αυτό δεν αλλάζει την εκτίμηση του ΠΟΥ για την απειλή από τον κορωνοϊό. Δεν αλλάζει την αντιμετώπιση του ΠΟΥ, ούτε τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν οι χώρες.

Είναι η πρώτη φορά που ο ΠΟΥ παρατηρεί πως ένας κορωνοϊός προκαλεί μια πανδημία και απευθύνει έκκληση καθημερινά στις χώρες ώστε να λάβουν πιο δραστικά μέτρα. Από τις 118.000 περιπτώσεις ασθενών, σε 114 χώρες παγκοσμίως, περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων επικεντρώνεται σε μόλις τέσσερις χώρες, ενώ δύο από αυτές σημειώνουν σημαντική υποχώρηση της επιδημίας.

Η τελευταία φορά που ΠΟΥ κήρυξε πανδημία ήταν το 2009 με γρίπη Η1Ν1.

Πάνω από 4.3.00 άνθρωποι παγκοσμίως έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του φονικού ιού, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τα 121.000.

Σε επαγρύπνηση και εγρήγορση βρίσκονται εθνικές κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί και ερευνητικά ιδρύματα σε ολόκληρον τον κόσμο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και σχεδόν άπασες οι εθνικές κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, προσπαθούν να κερδίσουν μια μάχη απέναντι στον χρόνο. Χρηματοδοτούν ερευνητικά κέντρα για την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων ώστε να υπάρξει όχι μόνο θεραπεία αλλά και ίαση.

Ο κορωνοϊός πέρασε από τη φάση της επιδημίας σε εκείνη της πανδημίας. Σημαίνει πλέον ότι δεν αφορά σε μια συγκεκριμένη κοινότητα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ