Κορωνοϊός: Κλείδωσε η παράταση μέτρων – Το παρασκήνιο και… οι φόβοι

Προς παράταση, κι όχι χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με την Επιτροπή των Ειδικών να συνεδριάζει σήμερα, σε μια περίοδο που η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας παρουσιάζει μεν μικρή βελτίωση, αλλά δεν επιτρέπει ακόμα την άρση των μέτρων.

Προς παράταση, κι όχι χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με την Επιτροπή των Ειδικών να συνεδριάζει σήμερα, σε μια περίοδο που η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας παρουσιάζει μεν μικρή βελτίωση, αλλά δεν επιτρέπει ακόμα την άρση των μέτρων.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Παρά τις σκέψεις που υπήρχαν στην κυβέρνηση για την χαλάρωση των μέτρων, τόσο το κυβερνητικό, όσο και το επιστημονικό επιτελείο της χώρας μας αποφάσισε να δώσει μικρή -τουλάχιστον για αρχή- παράταση στα μέτρα για μια είτε δύο εβδομάδες.

Αυτό, καθώς οι δείκτες της πανδημίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με την επιτροπή να συνεδριάζει αύριο προκειμένου να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα σχολεία, με χιλιάδες ασυμπτωματικούς μαθητές και εκΝαι παιδευτικούς να εντοπίζονται, μέσω self test για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο.

Παράταση μιας εβδομάδας για τα περιοριστικά μέτρα

Με τα νέα δεδομένα η συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών αναμένεται να καταλήξει σε παράταση του συνόλου των μέτρων, αλλά και της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές:
  • Δεν υπάρχει συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων από την επόμενη εβδομάδα.
  • Η κυβέρνηση θα εισηγηθεί στην Επιτροπή την παράταση του ισχύοντος πλαισίου μέτρων.
  • Όπως λένε, η τελική απόφαση θα ληφθεί στην Επιτροπή.

Προφανώς αν οι ειδικοί συμφωνούσαν, σίγουρα και η κυβέρνηση θα ήθελε την άρση της απαγόρευσης της μουσικής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε ανοιχτό παράθυρο μόνο για σημειακές αλλαγές και ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε ότι θα συζητηθεί το ζήτημα της μουσικής. Ανοιχτά υπέρ της άρσης των περιορισμών σε μουσική και ωράριο τάχθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Αυτά όμως, όπως φαίνεται αναβάλλονται για μία ή και για δύο εβδομάδες, αναλόγως με την πορεία των κρουσμάτων.

Πάνω από το 50% των Ευρωπαίων θα νοσήσει με Όμικρον (μέτρων

Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα ότι η μεταδοτικότητα του στελέχους Όμικρον είναι τέτοια, που μέσα στο επόμενο δίμηνο ενδέχεται να κολλήσουν περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους!

Ο υγειονομικός βραχίονας του ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι απέχουμε ακόμη από τη φάση που η πανδημία θα υποβαθμιστεί σε ενδημικό φαινόμενο.

«Γίνεται ταχύτατα το κυρίαρχο στέλεχος στη δυτική Ευρώπη και εξαπλώνεται στα Βαλκάνια. Πάνω από το 50% του πληθυσμού της περιοχής θα μολυνθεί με την Όμικρον τις επόμενες 6-8 εβδομάδες» τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης, Χανς Κλούγκε.

Με ένα παλιρροϊκό κύμα που εξαπλώνεται από Δύση προς ανατολή παρομοίασε την Όμικρον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σημειώνοντας ότι τα υπάρχοντα εμβόλια παραμένουν η κύρια άμυνά μας, προειδοποίησε ότι είναι νωρίς για να αντιμετωπίσουμε την Covid ως κοινή γρίπη.

«Μπορεί να γίνει ενδημική στο μέλλον, αλλά το να οριοθετήσουμε ότι αυτό θα γίνει μέσα στο 2022, είναι λίγο δύσκολο σε αυτό το στάδιο» επισήμανε η επικεφαλής έκτακτων αναγκών του ΠΟΥ, Κάθριν Σμόλγουντ.

Οι εφιαλτικές προειδοποιήσεις του ΠΟΥ, αποτελούν ήδη πραγματικότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες που κατέγραψαν σε μία ημέρα δύο θλιβερά ρεκόρ. Σε κρούσματα, αλλά και νοσηλείες, παρά τα ηπιότερα συμπτώματα της όμικρον.

Πάνω από ένα 1.350.000 νέες μολύνσεις καταγράφηκαν τη Δευτέρα και περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι νοσηλεύονται πλέον. Ένα στα τέσσερα αμερικανικά νοσοκομεία αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και κλινών ενώ πάνω από το 70% όσων νοσηλεύονται δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μπροστά σε αυτό το τσουνάμι κρουσμάτων, το αμερικανικό CDC αναμένεται να κάνει σύσταση για χρήση μασκών υψηλής προστασίας ΚΝ95. Νέα προκαταρκτική έρευνα από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ καταδεικνύει τη σημασία της μάσκας και των αποστάσεων. Σύμφωνα με τη μελέτη μόλις ο κορωνοϊός βρεθεί στον αέρα, μέσα σε 5 λεπτά χάνει το 90% της ικανότητάς του, να μας μολύνει.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ