Κορωνοϊός: Η Όμικρον «επελαύνει» στην Ευρώπη – Ρεκόρ κρουσμάτων

Το ένα μετά το άλλο ρεκόρ κρουσμάτων «σπάει» ο κορωνοϊός στη Γηραιά Ήπειρο, λίγες μόνο ημέρες μετά τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι η ευρεία διάδοση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ευρώπη θα φέρει και την αρχή του τέλους της πανδημίας.

Το ένα μετά το άλλο ρεκόρ κρουσμάτων «σπάει» ο κορωνοϊός στη Γηραιά Ήπειρο, λίγες μόνο ημέρες μετά τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι η ευρεία διάδοση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ευρώπη θα φέρει και την αρχή του τέλους της πανδημίας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η μετάλλαξη Ομικρον είναι πιθανόν να προσβάλει 60 εκατομμύρια Ευρωπαίους μέχρι τον Μάρτιο.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, η Όμικρον, που εμφανίσθηκε στο τέλος του Νοεμβρίου και είναι μεταδοτικότερη από την Δέλτα, είναι πλέον κυρίαρχη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Υγείας.

Γερμανία: Σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκε στη Γερμανία αριθμός ρεκόρ 164.000 νέων κρουσμάτων covid-19, την ώρα που η Μπούντεσταγκ ετοιμάζεται να εξετάσει προτάσεις για αν θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ή αν θα ενθαρρύνει τους πολίτες να ανοσοποιηθούν.

Περίπου το 75% των Γερμανών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19 –ποσοστό μικρότερο σε σχέση με άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ιταλία ή η Ισπανία, όπου το ποσοστό φτάνει το 80%, 83% και 86% αντίστοιχα– και η εμβολιαστική εκστρατεία επιβραδύνεται.

Οι προτάσεις που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν μία που προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των ενηλίκων, μία άλλη που κάνει λόγο για υποχρεωτικότητα μόνο στους άνω των 50 ετών και μία τρίτη που προβλέπει ότι όλοι όσοι δεν έχουν ανοσοποιηθεί θα πρέπει να επισκεφθούν έναν ειδικό.

Η Γερμανία αντιμετώπισε με μεγαλύτερη επιτυχία τα πρώτα κύματα της επιδημίας σε σχέση με άλλες γειτονικές της χώρες, περιορίζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων μέσω της ιχνηλάτησης και της καραντίνας. Αλλά από το καλοκαίρι η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των κρατιδίων και η επιφυλακτικότητα κάποιων Γερμανών απέναντι στα εμβόλια έχουν επηρεάσει τη στρατηγική αντιμετώπισης της covid-19, ενώ έχει αυξηθεί και η δυσαρέσκεια των πολιτών.

Το ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού έχει αυξήσει ραγδαία και τον αριθμό των κρουσμάτων.

Συνολικά στη Γερμανία 117.126 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην covid-19, εκ των οποίων οι 166 το προηγούμενο 24ωρο.

Εξάλλου έχουν αυξηθεί οι εκκλήσεις μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram για συμμετοχή σε διαμαρτυρίες μπροστά από το κοινοβούλιο πριν ή στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

Δημοσκόπηση του Allensbach που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung δείχνει ότι το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησε ότι θα συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού διπλασιάστηκε σε ένα χρόνο και πλέον φτάνει στο 12%.

Γαλλία: Πάνω από μισό εκατομμύριο κρούσματα σε μια μέρα

Αλλά και η Γαλλία κατέγραψε ρεκόρ μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό, που έσπασαν για πρώτη φορά το φράγμα του μισού εκατομμυρίου μέσα σε μια ημέρα.

Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκαν 501.635 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 364 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα έφθασε τους 102.086 νεκρούς στα νοσοκομεία.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) μειώθηκε κατά 35 στους 3.741.

Στο μεταξύ το εμβολιαστικό πάσο τέθηκε σε ισχύ στη Γαλλία και είναι πλέον υποχρεωτικό να επιδεικνύεται από κάθε πρόσωπο ηλικίας άνω των 16 ετών για την είσοδο σε χώρους που υποδέχονται κοινό. Δεν είναι υποχρεωτικό για τα παιδιά 12-15 ετών, που όμως πρέπει να επιδεικνύουν υγειονομικό πάσο και, από τη Δευτέρα, μπορούν να λάβουν αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19.

Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν προειδοποίησε σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI χθες ότι 9 εκατομμύρια πολίτες θα πρέπει να λάβουν αναμνηστική δόση ως τη 15η Φεβρουαρίου, σε διαφορετική περίπτωση το εμβολιαστικό πάσο τους δεν θα θεωρείται πλέον έγκυρο. Από την ημερομηνία αυτή, θα θεωρείται πως κάποιος ή κάποια εμβολιάστηκε πλήρως αν έλαβε ενισχυτική δόση μέσα σε 4 μήνες από τη δεύτερη.

Την 20ή Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανήγγειλε την άρση περιορισμών τον Φεβρουάριο. Η χρήση μασκών σε εξωτερικούς χώρους δεν θα είναι υποχρεωτική μετά τη 2η Φεβρουαρίου, ενώ τα νυχτερινά κέντρα θα επιτραπεί να ανοίξουν από τη 16η Φεβρουαρίου.

Ρωσία: Ρεκόρ κρουσμάτων και 657 θάνατοι σε μια μέρα

Η Ρωσία κατέγραψε αριθμό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού καθώς εξαπλώνεται η παραλλαγή Όμικρον, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανήλθε σε 74.692 από 67.809 που ήταν μια ημέρα πριν.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης της πανδημίας ανέφερε επίσης 657 θανάτους που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Πολωνία: Με σφοδρότητα το πέμπτο κύμα

Η Πολωνία ανακοίνωσε 53.420 νέα κρούσματα COVID-19 σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, καταγράφοντας –μαζί με την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία—το υψηλότερό της ποσοστό μολύνσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω αύξηση στα κρούσματα, ακόμα και πάνω από 60.000», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υφυπουργός Υγείας Βάλντεμαρ Κράσκα δήλωσε στην ιστοσελίδα interia.pl ότι το ιδιαιτέρως μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον ευθύνεται αυτή τη στιγμή για το 40% περίπου των μολύνσεων.

Σε μια προσπάθεια να ανακόψει την αύξηση, η Πολωνία προχωρά σε εντατικοποίηση των διαγνωστικών ελέγχων, διενεργώντας αριθμό-ρεκόρ 173.000 τεστ σε 24 ώρες. Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης οι μεγαλύτερες τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι μαθητές της δευτεροβάθμιας θα έχουν από αύριο τηλεκπαίδευση.

Η Πολωνία έχει έως τώρα καταγράψει 104.373 θανάτους λόγω της Covid-19 μεταξύ των 38 εκατ. κατοίκων της.

Ουγγαρία: Σε επίπεδο ρεκόρ τα κρούσματα

Ο ημερήσιος απολογισμός νέων κρουσμάτων COVID-19 στην Ουγγαρία ανήλθε στο επίπεδο ρεκόρ των 20.174 σήμερα, αλλά ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών παρέμεινε σχετικά χαμηλός.

Στην Ουγγαρία, μια χώρα 10 εκατ. κατοίκων, 41.087 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών της COVID-19. Αυτή τη στιγμή, νοσηλεύονται 3.145 ασθενείς με κορονοϊό, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Τσεχία: Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία καταβάλλει προσπάθειες για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του νέου κορωνοϊού, κατέγραψε 39.614 νέα κρούσματα του ιού το περασμένο 24ωρο, τον υψηλότερο αριθμό από τότε που ξέσπασε η πανδημία της COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το τσεχικό υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για το δεύτερο ρεκόρ κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού που ανακοινώνεται αυτήν την εβδομάδα στην Τσεχία, έπειτα από τα 30.367 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το 24ωρο της Δευτέρας στη χώρα αυτή των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία αναμένει μια κορύφωση των λοιμώξεων από την παραλλαγή Όμικρον αυτόν τον μήνα.

Βουλγαρία: Έκκληση για εμβολιασμό από την κυβέρνηση

Η Βουλγαρία κατέγραψε το προηγούμενο 24ωρο ρεκόρ μολύνσεων covid-19, 12.399, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με τα περισσότερα κρούσματα να οφείλονται στο νέο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού.

Η χώρα της ΕΕ, λιγότερο από το 30% των 7 εκατομμυρίων κατοίκων της οποίας έχει ανοσοποιηθεί κατά της covid-19, κατέγραψε και ρεκόρ θανάτων, 73.

Συνολικά στη Βουλγαρία έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 903.000 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας και 32.869 θάνατοι.

Η νέα κεντρώα κυβέρνηση της χώρας έχει κάνει έκκληση στους Βούλγαρους, που αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τα εμβόλια, να ανοσοποιηθούν προκειμένου να μην ασκηθεί πίεση στα νοσοκομεία, γεγονός που θα την αναγκάσει να υιοθετήσει αυστηρότερους περιορισμούς.

Περίπου 5.300 άνθρωποι νοσηλεύονται αυτή την περίοδο με cοvid-19, εκ των οποίων 692 σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η πρόσφατη άνοδος του αριθμού των παιδιών που βρίσκονται θετικά στον κορωνοϊό ώθησε τις αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να παρατείνουν τις διακοπές για τη μέση του σχολικού έτους, οι οποίες ξεκινούν στις 29 Ιανουαρίου, επεσήμανε το υπουργείο Υγείας.

Περισσότερο από το 38% των μαθητών πλέον κάνουν τηλεκπαίδευση, ενώ από αύριο Πέμπτη τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ στην πρωτεύουσα Σόφια θα λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητας του και θα πρέπει να κλείνουν στις 22:00.

Χαλαρώνουν τους περιορισμούς παρά τα κρούσματα

Εν μέσω αύξησης κρουσμάτων, αρκετές πάντως είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που αποφασίζουν άρση των περιορισμών, καθώς βλέπουν την πίεση στα νοσοκομεία τους να μειώνεται.

Μία από αυτές η Δανία, η οποία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να άρει όλους τους εναπομείναντες εγχώριους περιορισμούς κατά της COVID-19 την ερχόμενη εβδομάδα, ακολουθώντας παρόμοιες ανακοινώσεις που έκαναν η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία, την περασμένη εβδομάδα.

Η σκανδιναβική χώρα χαλάρωσε τους περιορισμούς πριν από δύο εβδομάδες έπειτα από ένα lockdown διάρκειας ενός μήνα, επιτρέποντας την επαναλειτουργία των κινηματογράφων και των χώρων μουσικών εκδηλώσεων, ωστόσο ορισμένοι περιορισμοί παραμένουν, όπως οι περιορισμένες ώρες λειτουργίας για τα εστιατόρια και η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Σε επιστολή προς το Κοινοβούλιο, ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χόνικε ανέφερε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να ακολουθήσει τις συστάσεις που εξέδωσε μια επιτροπή ειδικών για άρση όλων των περιορισμών έως την 1η Φεβρουαρίου.

Η απόφαση της κυβέρνησης, η οποία πρέπει να λάβει κοινοβουλευτική έγκριση, θα είναι η πιο εκτεταμένη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις σκανδιναβικές χώρες.

Τα νυχτερινά κέντρα μπορούν να ξανανοίξουν και τα εστιατόρια θα μπορούν να σερβίρουν αλκοόλ μετά τις 10.00 μ.μ. – οι πελάτες δεν θα χρειάζεται να δείχνουν εμβολιαστικό πάσο στην είσοδο. Οι πολίτες που μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα μπορούν να παίρνουν το λεωφορείο χωρίς την υποχρέωση να φορούν μάσκα και τα καταστήματα μπορούν να άρουν τους περιορισμούς στον αριθμό των πελατών.

Αν οι αλλαγές εγκριθούν, οι μοναδικοί κανόνες που θα παραμείνουν σε ισχύ θα είναι εκείνοι για τα τεστ και την απομόνωση κατά την είσοδο στη Δανία, που θα παραμείνουν σε ισχύ για άλλες τέσσερις εβδομάδες.

Η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα παρόμοιες αποφάσεις για την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού, παρ΄όλο που ο αριθμός των μολύνσεων με την παραλλαγή Όμικρον παραμένει υψηλός. Μεταξύ των λόγων που αναφέρθηκαν ήταν η μείωση των μολύνσεων κάτω από ένα ανώτατο επίπεδο και ο μικρότερος αριθμός νοσηλειών από τον αναμενόμενο.

Η Δανία κατέγραψε 46.590 νέες μολύνσεις χθες, Τρίτη, ελαφρώς κάτω από μια κορύφωση 47.831 την Παρασκευή. Ο αριθμός των σχετιζόμενων με τον κορονοϊό νοσηλειών αυξήθηκε σε 918, ο μεγαλύτερος σε ένα χρόνο.

Ωστόσο οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν πως το 30% έως 40% των ασθενών που νοσηλεύονται τώρα με θετικό τεστ κορονοϊού βρίσκονται στα νοσοκομείο για άλλους λόγους, διαφορετικούς από την COVID-19.

Το lockdown της Αυστρίας για όσους δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι έναντι της Covid-19 θα λήξει τη Δευτέρα διότι η πίεση στα νοσοκομεία έχει χαλαρώσει, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το lockdown για τους ανεμβολίαστους ανθρώπους στην Αυστρία δικαιολογείται μόνο στην περίπτωση απειλής για μεγάλη επιβάρυνση των μονάδων εντατικής θεραπείας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μουκστάιν σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι οι ειδικοί δεν το θεωρούν πλέον απαραίτητο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ