Κορωνοϊός: Έτοιμος ο FDA για ταχεία έγκριση εμβολίου κατά της Covid-19

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Τις προθέσεις του για επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης ενός πιθανού εμβολίου κατά της πανδημίας του κορωνοϊού εξέφρασε ο Στίβεν Χαν, επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν θα το πράξει προκειμένου να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Τις προθέσεις του για επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης ενός πιθανού εμβολίου κατά της πανδημίας του κορωνοϊού εξέφρασε ο Στίβεν Χαν, επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σε συνέντευξη του στους Financial Times, ο κ. Στίβεν Χαν τόνισε ότι ο FDA έχει προετοιμάσει τις απαραίτητες διαδικασίες έγκρισης ενός πιθανού εμβολίου, πριν ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές Φάσης 3.

O κ. Στίβεν Χαν υπερασπίστηκε τον FDA ενάντια στις κατηγορίες που αναφέρουν ότι επιταχύνει τη διαδικασία προκειμένου να ενισχύσει τις προοπτικές επανεκλογής του κ. Ντόναλντ Τραμπ.

«Εναπόκειται στον κατασκευαστή του εμβολίου το πότε θα υποβάλει αίτηση για έγκριση», δήλωσε ο κ. Χαν.

«Εάν προχωρήσουν πριν από το τέλος της Φάσης 3 σε αίτηση, θα αξιολογηθεί. Μπορεί να το αξιολογήσουμε ως κατάλληλο. Μπορεί να αξιολογηθεί ως ακατάλληλο. Θα αποφασίσουμε σχετικά», σημείωσε ο κ. Χαν.

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν προχωρήσει σε έγκριση των εμβολίων τους δίχως να περιμένουν την ολοκλήρωση των δοκιμών Φάσης 3. Οι κλινικές δοκιμές αποτελούν τα μεγαλύτερα και πιο αυστηρά τεστ για πιθανή έγκριση ενός νέου φαρμάκου.

Άδεια έκτακτης ανάγκης

Ωστόσο, ο Δρ. Χαν στη συνέντευξη του επέμεινε ότι υπάρχει ένας ασφαλής τρόπος για να διατεθεί ένα εμβόλιο πριν από το τέλος των δοκιμών Φάσης 3. Ενδεχομένως με την έκδοση άδειας έκτακτης ανάγκης για χρήση σε συγκεκριμένες ομάδες, αντί της γενικής έγκρισης.

«Η άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης δεν είναι ίδια με την πλήρη έγκριση», σημείωσε ο κ. Χαν.

«Σύμφωνα με τα νομικά, ιατρικά και επιστημονικά πρότυπα, το όφελος πρέπει υπερτερεί του κινδύνου, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία».

Ωστόσο, ο κ. Χαν επέμεινε ότι δεν θα επιταχύνει την έγκριση ενός εμβολίου για την Covid-19 προκειμένου να ευχαριστήσει τον πρόεδρο. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο κ. Ντόναλντ Τραμπ θέλει να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, προκειμένου να ενισχύσει την πιθανότητα εκλογικής του νίκης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ