Κορωνοϊός: Εντοπίστηκαν αποτελεσματικά «υπερ-αντισώματα»

Με τον SARS-CoV-2 να συνεχίζει να μεταλλάσσεται, εξακολουθεί να διαφεύγει από τις άμυνες του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος. Υπάρχει όμως ένα καίριο ερώτημα: μεταλλάσσεται ολόκληρος ο ιός ή κάποια τμήματά του παραμένουν αμετάβλητα και μπορούν να αποτελέσουν στόχο νέων αποτελεσματικότερων θεραπειών;

Με τον SARS-CoV-2 να συνεχίζει να μεταλλάσσεται, εξακολουθεί να διαφεύγει από τις άμυνες του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εξετάζοντας εξονυχιστικά περισσότερες από 10 εκατομμύρια αλληλουχίες του SARS-CoV-2 δύο υποψήφιοι διδάκτορες στο Ινστιτούτο για την Ερευνα στη Βιοϊατρική (IRB) στην Ελβετία ανακάλυψαν ότι ορισμένα τμήματα της πρωτεΐνης-ακίδας του ιού – της περιοχής του εκείνης που αποτελεί «κλειδί» για τη μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων – δεν υφίστανται αλλαγές. «Ονομάζουμε αυτές τις περιοχές ‘ψυχρά σημεία’» ανέφερε η Βιρτζίνια Κριβέλι, μια εκ των δύο υποψηφίων διδακτόρων που τις ανακάλυψαν και προσέθεσε: «Το μεγαλύτερο τμήμα του ιού μεταλλάσσεται ταχέως, ωστόσο εμείς εντοπίσαμε 15 περιοχές που παραμένουν αμετάβλητες».

Οι πρώτοι συγγραφείς της νέας μελέτης Φιλίπο Μπιανκίνι και Βιρτζίνια Κριβέλι, υποψήφιοι διδάκτορες στο IRB στο Εργαστήριο του καθηγητή Ντάβιντε Ρομπιάνι (IRB, Bellinzona, CH)
Οι πρώτοι συγγραφείς της νέας μελέτης Φιλίπο Μπιανκίνι και Βιρτζίνια Κριβέλι, υποψήφιοι διδάκτορες στο IRB στο Εργαστήριο του καθηγητή Ντάβιντε Ρομπιάνι (IRB, Bellinzona, CH)
Τα σπανιότατα αντισώματα

Αναλύοντας δείγματα από άτομα που είχαν αναρρώσει από COVID-19, οι ερευνητές ανακάλυψαν, όπως ανέφεραν στην επιθεώρηση «Science Immunology» ότι ορισμένοι από τους αναρρώσαντες διέθεταν αντισώματα που στόχευαν συγκεκριμένα τα «ψυχρά σημεία» της πρωτεΐνης-ακίδας του ιού.

«Τα αντισώματα αυτά είναι πολύ σπάνια» σημείωσε ο Φιλίπο Μπιανκίνι, ο έτερος εκ των υποψηφίων διδακτόρων, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «χάρη σε μια νέα μέθοδο καταφέραμε να τα εντοπίσουμε».

Με κόκκινο, μπλε και πράσινο χρώμα αποτυπώνονται τρία από τα αμετάβλητα σημεία της πρωτεΐνης -ακίδας του SARS-CoV-2 τα οποία στοχεύουν τα νεοανακαλυφθέντα αντισώματα (IRB, Bellinzona, CH)

Αποτροπή της λοίμωξης

Σε πειράματα στο εργαστήριο τα αντισώματα μπλόκαραν τη λοίμωξη με τον ιό, ακόμη και σε ό,τι αφορούσε τις τελευταίες παραλλαγές ανησυχίας που έχουν αναδυθεί και προσέφεραν προστασία από νόσηση σε προκλινικά μοντέλα.

Και ενάντια στους μελλοντικούς κορωνοϊούς

Θα μπορούσαν τα νέα αυτά «υπερ-αντισώματα» να είναι αποτελεσματικά και ενάντια στους επόμενους κορωνοϊούς που μπορεί να απειλήσουν τον άνθρωπο; «Είναι πιθανό να εμφανιστούν νέοι κορωνοϊοί που θα μολύνουν ανθρώπους» ανέφερε ο Ντάβιντε Ρομπιάνι, διευθυντής του IRB και κύριος συγγραφέας της μελέτης και συμπλήρωσε: «Τα ευρήματά μας μαρτυρούν ότι είναι πιθανό να αναπτύξουμε αποτελεσματικές αντισωματικές θεραπείες που θα έχουν ευρεία αποτελεσματικότητα ενάντια στον πανδημικό κορωνοϊό αλλά και ενάντια στους μελλοντικούς εν δυνάμει επικίνδυνους για τον άνθρωπο κορωνοϊούς».

Σημειώνεται ότι στη μελέτη συνεργάστηκαν επίσης ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών, της Clinica Luganese Moncucco καθώς και επιστήμονες του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος ΑΤΑC (Antibody Therapy Against Coronavirus).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ