Δημόσια ΥγείαΚορωνοϊός: Είναι λιγότερο επικίνδυνος; Τι δείχνουν τα στοιχεία

Κορωνοϊός: Είναι λιγότερο επικίνδυνος; Τι δείχνουν τα στοιχεία

- Advertisement -

«Είναι τελικά λιγότερο επικίνδυνος o κορωνοϊός σε αυτή τη φάση της πανδημίας ή όχι;» H εν λόγω ερώτηση διατυπώνεται από πολύ κόσμο μετά την αναφορά για 1.000 θανάτους από κορωνοϊό τον Ιούλιο του 2022, όταν τον Ιούλιο του 2021 ήταν 350. Γιατί σημειώνεται λοιπόν αυτή η μεγάλη απόκλιση;

«Είναι τελικά λιγότερο επικίνδυνος o κορωνοϊός σε αυτή τη φάση της πανδημίας ή όχι;» H εν λόγω ερώτηση διατυπώνεται από πολύ κόσμο μετά την αναφορά για 1.000 θανάτους από κορωνοϊό τον Ιούλιο του 2022, όταν τον Ιούλιο του 2021 ήταν 350. Γιατί σημειώνεται λοιπόν αυτή η μεγάλη απόκλιση;

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Την απάντηση έδωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο Open σχετικά με τον οποίο καταγράφονται οι «covid θάνατοι» στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε, «η χώρα μας ακολουθεί το εξής μοντέλο καταγραφής, βάσει του ΠΟΥ: Όταν κάποιος έχει νοσήσει από covid, ακόμη και όταν η αιτία θανάτου δεν είναι ο κορωνοϊός και απλώς έχει διαγνωστεί θετικός, τότε καταγράφεται ως θάνατος από covid. Από δω και στο εξής, στους θανάτους που θα δηλώνουμε, θα αναφέρουμε πόσοι από αυτούς είναι με αιτία την covid και πόσοι είναι με άλλη αιτία, αλλά τα άτομα είχαν παράλληλα και covid».

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, από τον Μάιο και έπειτα, το μεγαλύτερο ποσοστό των νεκρών αφορά σε θανάτους που είχαν να κάνουν με συγκεκριμένο νόσημα και παράλληλα οι ασθενείς νοσούσαν από κορωνοϊό. Όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας: «Αυτά όλα τα στοιχεία θα αναλυθούν. {…} Απόδειξη αυτού που λέμε, ότι δεν έχουμε δηλαδή αύξηση θανάτων από κορωνοϊό, είναι πως δεν υπάρχει αύξηση και στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας. Οι περισσότερες νοσηλείες είναι στις απλές κλίνες». O ίδιος υπογράμμισε ακόμα πως σύμφωνα με το Euromomo (σ.σ ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης της θνησιμότητας) η χώρα μας εναρμονίζεται αυτή τη στιγμή με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε αυτό το θέμα.

Σε επικοινωνία της «Κ» με το υπ. Υγείας, μάς επιβεβαίωσαν πως πρόθεση του υπουργού είναι όντως να αλλάξει άμεσα ο τρόπος υπολογισμού των θανάτων από covid στη χώρα μας.

Τι δείχνει η κλινική εμπειρία των γιατρών στα νοσοκομεία

Η παραπάνω αλλαγή λαμβάνει υπ’ όψιν της αυτά που ήδη και εδώ κάποιους μήνες παρατηρούν οι γιατροί στο πεδίο. «Η γνώμη μου, αλλά και άλλων γιατρών που εργαζόμαστε στις κλινικές covid, είναι πως πρέπει πια να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον αριθμό των θανάτων από κορωνοϊό» τονίζει στο kathimerini.gr ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και επικεφαλής της 2ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο «Αττικόν». Όπως σημειώνει: «Πρέπει να ξεκαθαρίσει πόσοι χάνουν τη ζωή τους από κορωνοϊό και πόσοι από άλλο πρόβλημα υγείας που είχαν, παράλληλα με covid. Στη δική μας κλινική, πλέον, το 40% των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους και δηλώνονται ως θάνατοι από κορωνοϊό δεν έχουν χάσει τη ζωή τους από covid.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Λουκίδης επισημαίνει στην «K» πως βάσει της κλινικής του εμπειρίας και έχοντας αντιμετωπίσει τουλάχιστον 3.000 περιστατικά covid στο «Αττικόν» από την αρχή της πανδημίας, οδηγείται στο συμπέρασμα πως σε αυτή τη φάση, ο ιός δεν δίνει βαριά νόσηση στον γενικό πληθυσμό: «Οι αξονικές στους ασθενείς δεν “δείχνουν” ίχνη πνευμονίας. Επίσης, βλέπουμε ότι έχουν “εξαφανιστεί” από τις νοσηλείες οι 40 με 60 ετών. Σε έναν άνθρωπο με υποκείμενα νοσήματα, ο κορωνοϊός δεν είναι αυτός που οδηγεί πια στο θάνατο, αλλά η ίδια η φυσική πορεία του υποκείμενου νοσήματος».

«Η covid επιδρά το ίδιο αρνητικά όπως μια ίωση ή μια γρίπη»

Στο ίδιο μήκος κύματος και όσα μας είπε η Σοφία Πουρίκη πνευμονολόγος-εντατικολόγος στη ΜΕΘ Covid 19 του νοσοκομείου Σωτηρία. Όπως σημειώνει, «στη μονάδα μας νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 15 ασθενείς. Το 80% εξ’ αυτών είναι άνω των 80 ετών, ενώ το υπόλοιπο 20% είναι άνω των 60. Όλοι έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα – σάκχαρο, καρδιακή ανεπάρκεια, άνοια, κάποιο εγκεφαλικό. Μιλάμε δηλαδή για βαριά υποκείμενη παθολογία.

Κορωνοϊός: Λιγότερα κρούσματα, αύξηση θανάτων – Τι εκτιμούν οι ειδικοί

»Η συντριπτική πλειονότητα ασθενών που ανήκουν στην προαναφερθείσα κατηγορία, χάνουν τελικά τη ζωή τους από το νόσημα που πάσχουν και όχι από τον κορωνοϊό. Σε λίγες περιπτώσεις η covid είναι το τελικό “χτύπημα” που θα τους απορρυθμίσει το νόσημα και αυτό το βλέπουμε συνήθως να συμβαίνει με τους αιματολογικούς καρκίνους σε μικρότερης ηλικίας ασθενείς. Εκεί όντως, η covid επιδρά αρνητικά. Στις άλλες περιπτώσεις θα επιβαρύνει τον οργανισμό, αλλά στο βαθμό που θα το έκανε μια ίωση ή μια γρίπη».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ