Κορωνοϊός- Αντιικά φάρμακα: Πώς θα γίνεται η διάθεση και παραλαβή τους

Οι ασθενείς που είναι επιλέξιμοι για τα αντιικά χάπια κατά της COVID-19, μπορούν πλέον να επικοινωνούν με την Ομάδα Εξυπηρέτησης για τη διαδικασία διάθεσης, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Οι ασθενείς που είναι επιλέξιμοι για τα αντιικά χάπια κατά της COVID-19, μπορούν πλέον να επικοινωνούν με την Ομάδα Εξυπηρέτησης για τη διαδικασία διάθεσης, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Ενημερώνουμε τους ασθενείς με COVID-19 που είναι επιλέξιμοι για τη χορήγηση αντιικών χαπιών κατά της COVID-19, ότι πλέον μπορούν να επικοινωνούν με την Ομάδα Εξυπηρέτησης για τη διαδικασία διάθεσης αντιικών χαπιών κατά της COVID-19 στο email: [email protected]

Υπενθυμίζεται ότι για την παραλαβή του φαρμάκου, οι ασθενείς των οποίων η αίτηση εγκρίνεται, πρέπει άμεσα να αποδέχονται τους όρους χρήσης και χορήγησης στο σύνδεσμο fay.eopyy.gov.gr.

Αναλυτικές οδηγίες επί της διαδικασίας παρέχονται στο https://bit.ly/34qcdJ2».

Υπενθυμίζουμε, ότι για τη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων, χρειάζεται η συγκατάθεση του ασθενούς, καθώς τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν έχουν λάβει ακόμα την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Η αίτηση γίνεται μέσω της ΗΔΙΚΑ και της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και μέχρι το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 4 Φεβρουαρίου, είχαν καταγραφεί 340 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 318 ήταν εγκεκριμένες.

Η Επιστημονική Επιτροπή- η οποία σημειωτέον ήταν η ίδια που ενέκρινε και τα μονοκλωνικά αντισώματα- εγκρίνει τα φάρμακα εντός 48 ωρών. Σε κάποιες περιπτώσεις δε, η Επιτροπή μπορεί να απαντήσει και σε 24 ώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι την αίτηση θα πρέπει να την πραγματοποιήσει ο ασθενής, μέχρι την τρίτη ημέρα θετικότητας της νόσου. Ο ασθενής αποδέχεται τους όρους χρήσης και έγκρισης και δεν χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο. Το επόμενο βήμα είναι να τα λάβει κατ’ οίκον με courier.

Σημειώνεται πως η θεραπεία είναι κατάλληλη για μη νοσηλευόμενους ασθενείς 18 ετών και άνω, οι οποίοι έχουν βρεθεί θετικοί για Covid-19 (με rapid antigen ή PCR test), έχουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, εξαιτίας των παρακάτω παραγόντων:

– Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων

– Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου

– Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση

– Κυστική ίνωση

– Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία) το τελευταίο έτος

– Αιματολογικές κακοήθειες το τελευταίο έτος

– Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες και δευτεροπαθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες π.χ. Rituximab

– HIV λοίμωξη

– Επιδημική έξαρση σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων

– Ηλικία τουλάχιστον 70 ετών

– BMI άνω του 40

– Χρόνια νεφρική νόσος

– Χρόνια Αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία

– Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση

– Διαβήτης υπό θεραπεία

– Συμφορητική Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΝΥΗΑ ≥ Class II)

– Χρόνια ηπατική νόσος

– Καρδιαγγειακή νόσος

– Αρτηριακή υπέρταση υπό θεραπεία

– Θαλασσαιμία – Δρεπανοκυτταρική αναιμία

Η διάρκεια της θεραπείας

Ο άνθρωπος που έχει βγει θετικός και θα λάβει τα αντιικά φάρμακα, θα λάβει συνολικά 40 χάπια για την θεραπεία του, δηλαδή 8 χάπια την ημέρα. Πρόκειται για μία 5ήμερη θεραπεία. Μάλιστα όσο λιγότερα τα συμπτώματα, τόσο το καλύτερο, τονίστηκε στη διάρκεια του πρόσφατου webinar που οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής.

Πάντως τα φάρμακα χορηγούνται από την έναρξη των συμπτωμάτων και όχι από την έναρξη της θετικότητας. Για τον λόγο αυτό, ο ασθενής θα πρέπει να βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό του προκειμένου να τον κατευθύνει.

Μετά την πάροδο 28 ημερών, ο θεράπων γιατρός θα πρέπει να δηλώσει στην Επιτροπή σχετικά με την πορεία του ασθενούς, μάλιστα η κυρία Γκάγκα τόνισε ότι υπάρχουν σκέψεις αυτό να γίνεται με ένα sms, κάτι που αναμένεται να θεσπιστεί.

Αντιικά και στους ογκολογικούς και στους ασθενείς με αυτοάνοσα

Αναφορικά με τους χρονίως πάσχοντες, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, έχει τονίσει ότι τα αντιικά μπορούν να χορηγούνται και σε καρκινοπαθείς που βρίσκονται ήδη σε θεραπεία, καθώς και σε ασθενείς που έχουν κάποιο αυτοάνοσο. Για το τελευταίο ωστόσο, θα αποφανθεί με ασφάλεια η αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή.

Να σημειώσουμε, ότι ήδη η χώρα μας έχει παραλάβει 5.700 θεραπείες της μολνουπιραβίρης (της Merck), ενώ μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να παραληφθούν άλλες 25.000 θεραπείες. Επίσης στις αρχές Μαρτίου, αναμένουμε άμεσα και τα αντιικά χάπια της Pfizer.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ