Κορωνοϊός: 60 πλούσιες χώρες στον μηχανισμό πρόσβασης στο εμβόλιο

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι πάνω από 60 πλούσιες χώρες, όχι όμως η Κίνα ή οι ΗΠΑ, έχουν προσχωρήσει στον μηχανισμό που διευκολύνει την πρόσβαση των φτωχών χωρών στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον κατάλογο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι πάνω από 60 πλούσιες χώρες, όχι όμως η Κίνα ή οι ΗΠΑ, έχουν προσχωρήσει στον μηχανισμό που διευκολύνει την πρόσβαση των φτωχών χωρών στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον κατάλογο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ενώ πολλές χώρες δεν έχουν τους πόρους για να αναπτύξουν δικά τους εμβόλια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πριν από μερικές εβδομάδες την έναρξη, σε συνεργασία κυρίως με την Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβόλια και Ανοσοποιήσεις (GAVI), ενός παγκόσμιου μηχανισμού πρόσβασης στο εμβόλιο κατά της Covid-19, γνωστού ως COVAX (Covid-19 Vaccine Global Access, παγκόσμια πρόσβαση στο εμβόλιο κατά της Covid-19).

Στη συνέχεια, ο οργανισμός ζήτησε στα τέλη Αυγούστου από τις χώρες που μπορούν να αυτοχρηματοδοτηθούν να αναλάβουν σταθερές δεσμεύσεις. Συμμετέχοντας σε αυτόν τον μηχανισμό πριν από τις 18 Σεπτεμβρίου. Να πραγματοποιήσουν τις αρχικές πληρωμές έως τις 9 Οκτωβρίου το αργότερο.

Πάνω από 90 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θα ενταχθούν στο πρόγραμμα

Περισσότερες από 90 χώρες ή οντότητες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Καθώς και 64 χώρες υψηλού εισοδήματος όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ. Οι τελευταίες συμπεριλαμβάνουν τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (…) στο όνομα των 27 κρατών μελών της ΕΕ συν τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επιβεβαίωσαν επίσημα την αποχώρησή τους από τον ΠΟΥ στις αρχές Ιουλίου, δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Ακριβώς όπως και η Κίνα, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019.

«Ενθαρρυνόμαστε όταν βλέπουμε μεγάλο αριθμό χωρών να δεσμεύονται υπέρ του μηχανισμού»

“Στόχος μας είναι να διαθέσουμε 2 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έως τα τέλη του 2021. Ενθαρρυνόμαστε όταν βλέπουμε μεγάλο αριθμό χωρών να δεσμεύονται υπέρ του μηχανισμού COVAX”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ κ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Πρόσθεσε ότι η πανδημία “βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και χρειάζεται περισσότερη πολιτική και οικονομική στήριξη από τις κυβερνήσεις για την καταπολέμησή της.

Δεν αλλάζει θέση για την μετάδοση του κορωνοϊού ο ΠΟΥ

Παράλληλα, ο Δρ. Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ, δήλωσε ότι ο διεθνής οργανισμός δεν έχει αλλάξει την πολιτική του όσον αφορά τη μετάδοση του κορωνοϊού μέσω αερολυμάτων, μετά μια αναφορά των αμερικανικών υγειονομικών αρχών ότι η COVID-19 μπορεί να μεταδίδεται μέσω αερομεταφερόμενων σωματιδίων που μπορεί να παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα και να ταξιδεύουν πέραν του 1,8 μέτρου.

Ωστόσο τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι “επικαιροποιούν επί του παρόντος τις συστάσεις τους σχετικά με την μετάδοση του SARS-CoV-2 μέσω αερομεταφερόμενων σωματιδίων. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα υπάρξει ενημέρωση”.

“Σίγουρα δεν έχουμε δει νέα στοιχεία και η θέση μας σε αυτό παραμένει η ίδια”, είπε ο Δρ. Ράιαν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου. Τα CDC είχαν αναφέρει παλαιότερα ότι ο ιός εξαπλώνεται κυρίως από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων όταν ένας άρρωστος βήχει, φτερνίζεται ή μιλά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ