Κορωνοϊός: 3 στους 4 πολίτες ανησυχούν ότι θα προσβληθούν απ’ τον ιό

Η διάχυτη ανησυχία των πολιτών για την πανδημία που προκαλεί ο κορωνοϊός αποτυπώνεται σε σε νέα δημοσκόπηση, καθώς 3 στους 4 φοβούνται ότι θα προσβληθούν από τον ιό. Ταυτόχρονα, το 76,2% συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης να άρει το μέτρο για την κυριακάτικη λειτουργία των σούπερ μάρκετ.

Η διάχυτη ανησυχία των πολιτών για την πανδημία που προκαλεί ο κορωνοϊός αποτυπώνεται σε σε νέα δημοσκόπηση, καθώς 3 στους 4 φοβούνται ότι θα προσβληθούν από τον ιό.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Κορωνοϊός: Ο φόβος προσβολής 

Περισσότεροι από 3 στους 4 (75,9%) ανησυχούν για το ενδεχόμενο να ασθενήσουν από τον κορωνοϊό (COVID-19). Μεγαλύτερη ανησυχία έχουν οι μεγαλύτερες ηλικίες και κυρίως εκείνοι που δουλεύουν στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 27,9% ανησυχεί πολύ στο ενδεχόμενο να προσβληθεί από τον κορωνοϊό (νόσος COVID-19) και το 48% αρκετά. Μικρότερη ανησυχία δηλώνει το 21,5%. Συγκεκριμένα, το 19,2% του δείγματος απαντά “λίγο” στην σχετική ερώτηση και το 2,3% καθόλου. Δεν ξέρω, δεν απαντώ δηλώνει το 2,6%.

Ικανοποιητική εξυπηρέτηση από τα σούπερ μάρκετ

Σχεδόν καθολική ήταν η ικανοποίηση από τη λειτουργία των καταστημάτων αυτή τη δύσκολη περίοδο, αποδεικνύοντας τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται από τους εργαζόμενους και τις διοικήσεις των επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Συχνότητα επίσκεψης

Πριν την επιβολή των περιοριστικών μέτρων για την εβδομαδιαία επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, σχεδόν οι μισοί ερωτώμενοι στην έρευνα απάντησαν ότι αυτή θα ήταν η δική τους συχνότητα επίσκεψης (48,3%).

Όπως δηλώνει ο κ. Στέφανος Κομνηνός, ιδρυτικός εταίρος της Netrino και πρώην ΓΓ Εμπορίου, τόσο η απουσία αυτοκινήτου ή άλλου μεταφορικού μέσου, όσο η οικονομική δυσκολία, οδηγεί έναν στους πέντε να επιθυμεί συχνότερες επισκέψεις με μικρότερο καλάθι: ειδικά οι μεγαλύτερες ηλικίες που συνεχίζουν να βλέπουν τα ψώνια για τα τρόφιμα ως ευκαιρία εξόδου από το σπίτι.

Κορωνοϊός: Δεν υπάρχει ανάγκη για διεύρυνση των ωρών λειτουργίας

Ακόμη και το διευρυμένο ωράριο δεν θεωρείται αναγκαίο από το ελαφρώς μεγαλύτερο ποσοστό (56,3% κατά της διεύρυνσης έναντι 42,8% υπέρ). Εκείνοι που περισσότερο επιθυμούν διεύρυνση φαίνεται να είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Επιβεβαιώνοντας την τελική απόφαση της κυβέρνησης για άρση του μέτρου του Κυριακάτικου ανοίγματος, οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα, 3 στους 4 (76,2%), θεωρούν ότι τα σούπερ μάρκετ τις Κυριακές δεν θα πρέπει να ανοίγουν.

Σύμφωνα με τη κ. Μαρία Καρακλιούμη, στατιστικό της RASS, οι περισσότεροι καταναλωτές (56,5%), ερμηνεύουν την άποψη τους, ως ένδειξη αλληλεγγύης απέναντι στους εργαζόμενους που οφείλουν και εκείνοι να ξεκουράζονται.

Η έρευνα

Στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας της συμβουλευτικής εταιρείας Netrino και της εταιρείας δημοσκοπήσεων RASS, οργανώθηκε έρευνα με τη μέθοδο της χιονοστιβάδας (snowball sample) που εστιάστηκε κυρίως στην Αττική, από το βράδυ της Παρασκευής 20/3 έως και το μεσημέρι της Κυριακής 22/3.

Το δείγμα της έρευνας (344 πολίτες με γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών και διάθεση να απαντήσουν) δεν είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού. Αποτελεί όμως δείγμα καταναλωτών που συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία. Απαρτίζεται από πολλούς εργαζόμενους και ανθρώπους των παραγωγικών ηλικιών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ