Κοροναϊός: Το όνομα Covid-19 αφορά την νόσο και όχι τον ιό

Σύγχυση έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομα του νέου κοροναϊού, ο οποίος μετά το αρχικό προσωρινό όνομα του «2019 nCoV» o κοροναϊός πήρε επίσημη ονομασία Covid-19, αλλά χωρίς να αποφευχθεί η παρεξήγηση.

Σύγχυση έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομα του νέου κοροναϊού, ο οποίος μετά το αρχικό προσωρινό όνομα του «2019 nCoV» o κοροναϊός πήρε επίσημη ονομασία Covid-19

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ονόμασε Covid-19 τη νόσο που προκαλεί ο κοροναϊός, ενώ ο ίδιος ο ιός ονομάστηκε SARS-CoV-2 από την αρμόδια ομάδα μελέτης των κοροναϊών της Διεθνούς Επιτροπής για την Ταξινόμηση των Ιών (ICTV), η οποία είναι η κατ’ εξοχήν υπεύθυνη για να «βαφτίζει» τους ιούς (και όχι ο ΠΟΥ).

Covid-19 είναι η επίσημη ονομασία που απευθύνεται στη «νόσο που προκαλείται από κοροναϊό και εκδηλώθηκε το 2019», ενώ το όνομα SARS-CoV-2 επιλέχθηκε επειδή ο νέος ιός θεωρείται «αδελφός» του παλαιότερου κοροναϊού SARS. Το όνομα σημαίνει «Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο από Κοροναϊό 2». Σχετική επιστημονική προδημοσίευση έγινε από τους επιστήμονες στην ιστοσελίδα Biorxiv. Δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη επιστημονική δημοσίευση.

Κοροναϊός: Οι διαφορετικοί τρόποι ονοματοδοσίας

Ο ΠΟΥ και η επιτροπή ταξινόμησης ιών ακολουθούν διαφορετικά κριτήρια ονοματοδοσίας. Ο ΠΟΥ πρωτίστως ενδιαφέρθηκε να δοθεί ένα όνομα στον κοροναϊό που να μην «ενοχοποιεί» την Κίνα. Να μην αναφέρεται άμεσα σε γεωγραφικές τοποθεσίες, ομάδες ανθρώπων ή ζώα. Στόχος ήταν να αποφευχθεί κάθε στιγματισμός.

Η ομάδα μελέτης των κοροναϊών, με επικεφαλής τον ιολόγο κ. Τζον Ζίμπουρ του γερμανικού Πανεπιστημίου Γιούστους Λίμπιχ του Γκίσεν, σύμφωνα με το «Science», πήρε υπόψη της το γονιδίωμα του νέου ιού και τον θεώρησε «αδελφάκι» του SARS, που είχε προκαλέσει την επιδημία του 2002-03. Προσθέτοντας έτσι την ένδειξη CoV-2 (κοροναϊός 2).

Ο κ. Ζίμπουρ δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τον ΠΟΥ πως η Κίνα δεν ενθουσιάστηκε με το όνομα του νέου κοροναϊού. Δεν θέλει συγκρίσεις και αναφορές με την τραυματική εμπειρία του παλαιότερου ιού SARS. Ο SARS είχε επίσης εμφανιστεί αρχικά στη χώρα αυτή (αυτό ίσως εξηγεί και τη βιασύνη του ΠΟΥ να «βαφτίσει» τη νόσο Covid-19).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ