Κοροναϊός: Θεωρίες συνωμοσίας για τον Μπιλ Γκέιτς -Τι του προσάπτουν

Από την εμφάνιση του νέου κοροναϊού 2019-nCo στην Κίνα και αλλού, πολλαπλασιάστηκαν οι φήμες και οι θεωρίες συνωμοσίας με στόχο τον Μπιλ Γκέιτς και συγκεκριμένα το Ίδρυμα που έχει ιδρύσει με την σύζυγό του Μελίντα.

Από την εμφάνιση του νέου κοροναϊού 2019-nCo στην Κίνα και αλλού, πολλαπλασιάστηκαν οι φήμες και οι θεωρίες συνωμοσίας με στόχο τον Μπιλ Γκέιτς και συγκεκριμένα το Ίδρυμα που έχει ιδρύσει με την σύζυγό του Μελίντα

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Από την εμφάνιση του νέου κοροναϊού 2019-nCo στην Κίνα και αλλού, πολλαπλασιάστηκαν οι φήμες και οι θεωρίες συνωμοσίας με στόχο τον Μπιλ Γκέιτς και συγκεκριμένα το Ίδρυμα που έχει ιδρύσει με την σύζυγό του Μελίντα.

Αναλυτικό δημοσίευμα της Le Monde, παραθέτει τις βασικές θεωρίες συνωμοσίας που έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο για το θέμα και τους λόγους που όλες αυτές διαψεύδονται πανηγυρικά. Ο Μπιλ Γκέιτς, ένας από τους πλουσιότερους, αν όχι ο πλουσιότερος, άνδρας στον πλανήτη, χρηματοδοτεί μια σειρά από ερευνητικά, ιατρικά προγράμματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων.

Την ίδια ώρα, το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς μέσω του οποίου δραστηριοποιείται, ανακοίνωσε στις 26 Ιανουαρίου πως σκοπεύει να αποδεσμεύσει 10 εκατ. δολάρια. Στόχος είναι να προσφέρει βοήθεια στην Κίνα και την Αφρική, ώστε να ελέγξουν την εξάπλωση του κοροναϊού.

Ιστοσελίδες λοιπόν και μπλογκ, τα περισσότερα από τα οποία είναι γνωστά για τη διάδοση παρόμοιων θεωριών συνωμοσίας, ξεκίνησαν να αναρτούν δημοσιεύματα. Σε αυτά υποστήριζαν πως ο Μπιλ Γκέιτς βρίσκεται πίσω από την πανδημία του κοροναϊού.

Πολλές από τις ιστοσελίδες που φιλοξενούν τέτοιες πληροφορίες ανήκουν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, ιδιαίτερα ισχυρό στη Γαλλία και αλλού. Η κεντρική ιδέα των θεωριών αυτών, είναι πως ο Μπιλ Γκέιτς, ως επικεφαλής ενός οργανωμένου σχεδίου, σκοπεύει να μειώσει τον πληθυσμό της γης. Προκαλώντας μια πανδημία όπως αυτή του κοροναϊού.

Το ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς οργάνωσε «προσομοίωση» επιδημίας κοροναϊού στα τέλη του 2019

Μια από τις φήμες που διαδόθηκαν αρκετά στο διαδίκτυο ήταν πως το ίδρυμα του Αμερικανού είχε προβλέψει την πανδημία του κοροναϊού. Τον Οκτώβρη του 2019, το ίδρυμα Γκέιτς, η σχολή υγείας Τζον Χόπκινς Μπλούμπεργκ και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, διοργάνωσαν από κοινού μια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη. Πολιτικοί, επικεφαλής εταιρειών και υπεύθυνοι υγείας εργάστηκαν από κοινού σε μια προσομοίωση της επιδημίας του κοροναϊού.

Η συνάντηση αυτή πυροδότησε δημοσιεύματα και αναρτήσεις στα social media. Τα δημοσιεύματα ισχυρίζονταν πως ο Μπιλ Γκέιτς «προέβλεψε» την επιδημία του κοροναϊού. Ενώ ισχυρίζονταν πως το σενάριο της προσομοίωσης ήθελε να χάνονται από την επιδημία 65 εκατ. ζωές.

Το κέντρο Τζον Χόπκινς είναι μια διεθνής ΜΚΟ που ασχολείται με την προστασία της δημόσιας υγείας απέναντι σε επιδημίες. Χρηματοδοτείται τόσο από το αμερικανικό κράτος, όσο όμως και από ιδιωτικούς πόρους, όπως το ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς. Η διάδοση των θεωριών συνωμοσίας που ήθελαν τον Μπιλ Γκέιτς να προκαλεί την επιδημία, οδήγησε την ΜΚΟ να εκδώσει ανακοίνωση στις 25 Ιανουαρίου.

Σε αυτήν, επιβεβαίωνε βέβαια την προσομοίωση, η οποία όμως έθετε ως επίκεντρο της επιδημίας ένα χοιροστάσιο στη Βραζιλία. Το Χόπκινς διευκρίνιζε πως η εκδήλωση δεν έκανε πρόβλεψη πανδημίας, αλλά προσομοίωση και τα δεδομένα που χρησιμοποιούνταν. Δεν προσομοίαζαν στον κοροναϊό nCoV-2019. Ο κοροναϊός αποτελεί μια ευρεία οικογένεια ιών. Μεταξύ των οποίων και ο SARS που προκάλεσε την πανδημία το 2003. Από την ΜΚΟ διαβεβαιώνουν ότι ποτέ η προσομοίωση δεν προέβλεπε πως η επιδημία του ιού θα οδηγούσε στον θάνατο 65 εκατ. ανθρώπους.

Το ίδρυμα Γκέιτς χρηματοδότησε την ομάδα που κατέχει την «ευρεσιτεχνία» του κοροναϊού

Μια άλλη φήμη που διαδόθηκε το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με τον κοροναϊό και τον Μπιλ Γκέιτς, ήθελε το ίδρυμα του Αμερικανού να χρηματοδοτεί ινστιτούτο, προκειμένου να αποκτήσει την ευρεσιτεχνία του κοροναϊού.

Το Ινστιτούτο Πιρμπράιτ κατέθεσε αίτημα ευρεσιτεχνίας για τον κοροναϊό, το οποίο και εγκρίθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 2018. Περιέργως, διέδιδαν οι εν λόγω ιστοσελίδες, «ένας από τους βασικούς χρηματοδότες του Ινστιτούτου είναι το ίδρυμα Γκέιτς».

Το ινστιτούτο Πριμπράιτ είναι ένα κέντρο έρευνας στη Βρετανία, γνωστό για το έργο του στον τομέα της επιδημιολογίας. Το βρετανικό κέντρο, εξέδωσε και αυτό με τη σειρά του ανακοίνωση, στις 24 Ιανουαρίου, με την οποία διαψεύδει τις φήμες.

Αρχικά, το Ινστιτούτο ξεκαθαρίζει πως πραγματοποιεί μεν έρευνα για ένα είδος κοροναϊού, ωστόσο αυτός προσβάλει μόνο ζώα και κυρίως πουλερικά.

«Το Πιρμπράιτ δεν εργάζεται για την ώρα πάνω στον κοροναϊό που προσβάλει ανθρώπους» υπογραμμίζει το Ινστιτούτο.

Τέλος, το Ινστιτούτο προσθέτει πως δεν έλαβε κανενός είδους χρηματοδότηση από τον ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς προκειμένου να αποκτήσει την εν λόγω ευρεσιστεχνία. Ο Μπιλ Γκέιτς συνεισφέρει στο ερευνητικό έργο του βρετανικού ιδρύματος, αλλά σε έρευνες που αφορούν σε ασθένειες ζώων και το ανοσοποιητικό σύστημα αυτών.

Ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε πως τα εμβόλια συμβάλουν στη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού;

Ο Μπιλ Γκέιτς μιλώντας σε TEDx πριν από δέκα χρόνια, φέρεται σύμφωνα με μια τρίτη θεωρία συνωμοσίας, να υποστηρίζει πως τα εμβόλια συμβάλουν στη μείωση του πληθυσμού της γης.

«Ο Μπιλ Γκέιτς εξήγησε πως τα εμβόλια είναι ένας παράγοντας κλειδί για την μείωση του πληθυσμού παγκοσμίως. Καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό, από το να απελευθερώσει κανείς πατενταρισμένους κοροναϊούς στις μάζες. Προκειμένου να εισάγει αργότερα το παντεταρισμένο εμβόλιο γι’ αυτές;» σημειώνει εμφατικά κάποιο κείμενο.

Τι ακριβώς όμως έλεγε τότε ο Μπιλ Γκέιτς. «Ο κόσμος μετρά σήμερα 6,8 δισ. ανθρώπους. Υπολογίζεται ο αριθμός τους να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια. Με βέλτιστα αποτελέσματα σε νέα εμβόλια, στις υπηρεσίες υγείας, στον έλεγχο των γεννήσεων, θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον ρυθμό αύξησης, 10 με 15%» έλεγε το 2010 ο Μπιλ Γκέιτς. Ο εκατομμυριούχος αναφερόταν στον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού. Όχι σε κάποιο σχέδιο για την μείωση του κατά 10 με 15%.

Στην πραγματικότητα, ο Μπιλ Γκέιτς υποστήριζε πως κατά την άποψή του, ο εμβολιασμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραστική μείωση της παιδικής θνησιμότητας. Γεγονός που θα μείωνε την δημογραφική έκρηξη του πληθυσμού ανά τον κόσμο.

«Οι γονείς θα τεκνοποιούν λιγότερο, αν γνωρίζουν πως τα παιδιά τους θα ζουν περισσότερο και θα σφύζουν από υγεία» υποστηρίζει ο Αμερικανός.

Οι θεωρίες συνωμοσίας βρίσκουν «πρόσφορο» έδαφος

Το δημοσίευμα της Le Monde φιλοξενεί τέλος δηλώσεις Γάλλου κοινωνιολόγου, του κ. Ζοσελίν Ροντ, ο οποίος θυμίζει πως «οι ίδιες ακριβώς φήμες κυκλοφορούσαν και με αφορμή την επιδημία Ζίκα».

«Παρατηρούμε συχνά καλοστημένα σενάρια, τα οποία ανακυκλώνονται από τη μία επιδημία στην άλλη. Τα σενάρια φιλοξενούν πάνω-κάτω τους ίδιους πρωταγωνιστές» τονίζει ο κ. Ροντ, που εκτιμά πως ο Μπιλ Γκέιτς είναι «καλός πελάτης» σε τέτοιου είδους θεωρίες συνωμοσίας.

«Ενσαρκώνει το πρότυπο του λεφτά που θα μπορούσε να συμμετέχει σε μια “κυβέρνηση φάντασμα”. Είναι αυτό που συναντάμε συχνά σε θεωρίες συνωμοσίας. Ισχυρούς άνδρες να βρίσκονται πίσω από τις σημαντικές υποθέσεις του κόσμου» συνεχίζει ο κοινωνιολόγος.

Για τον κύριο Ροντ το πρόβλημα είναι πως αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας βρίσκουν ευήκοα ώτα στην κοινή γνώμη. Αποτέλεσμα είναι να επηρεάζουν τις πολιτικές υγείας ανά τον κόσμο. Έρευνα του 2009, αναφορικά με τον ιό της γρίπης Η1Ν1 έδειχνε πως υπήρχε άμεση σύνδεση ανάμεσα στις θεωρίες συνωμοσίας και την αμέλεια πολιτών να ακολουθήσουν τις συστάσεις πρόληψης που τους επικοινωνούνταν από τις Αρχές.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ