Κοροναϊός: Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για μια επιδημία λέει ο ΠΟΥ

Οι χώρες σε όλον τον κόσμο θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία, να προετοιμαστούν για μια επιδημία που προκαλεί ο νέος κοροναϊός και να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν τάχιστα όταν φτάσει ο ιός, προειδοποίησε κορυφαίος ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι χώρες σε όλον τον κόσμο θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία, να προετοιμαστούν για μια επιδημία που προκαλεί ο νέος κοροναϊός και να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν τάχιστα όταν φτάσει ο ιός, προειδοποίησε κορυφαίος ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο Δρ. Μπρους Έιλγουορντ, ο επικεφαλής της κοινής αποστολής ΠΟΥ-Κίνας για την επιδημία, δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στη Γενεύη, ότι η «εντυπωσιακή κινητοποίηση» του Πεκίνου για τη διαχείριση της επιδημίας έδειξε πώς τα επιθετικά βήματα θα μπορούσαν να περιορίσουν τη μετάδοση της ασθένειας.

Ο κόσμος «απλώς δεν είναι έτοιμος» για να αντιμετωπίσει την επιδημία, τόνισε.

Οι αρχές θα πρέπει να προετοιμάσουν κλίνες στα νοσοκομεία, ζώνες απομόνωσης και αναπνευστικές συσκευές για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις, συνέχισε, προσθέτοντας: «Η Κίνα ξέρει πώς να κρατάει ζωντανούς τους ανθρώπους».

Σύμφωνα με τον κ. Έιλγουορντ, ο αριθμός των Κινέζων εργαζομένων στον ιατρικό τομέα που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό μειώνεται και πλέον υπάρχουν εφόδια για αυτούς.

Πρόσθεσε ότι κατά τα φαινόμενα δεν είναι τεράστιος ο αριθμός των κρουσμάτων που δεν έχουν καταγραφεί από τις κινεζικές αρχές. Οι περιπτώσεις ασυμπτωματικής μετάδοσης (που προκαλεί ο κοροναϊός) δεν φαίνεται να αποτελούν μεγάλο μέρος της συνολικής εικόνας.

Τι προκαλεί ο κοροναϊός 

Σύμφωνα με το Virology Journal, οι κοροναϊοί προσβάλλουν κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και τη γαστρεντερική περιοχή θηλαστικών και πτηνών. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν επτά στελέχη κοροναϊού που προσβάλουν και τον άνθρωπο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι κοροναϊοί είναι υπεύθυνοι για ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των κοινών κρυολογημάτων στους ενήλικες και τα παιδιά.

Τα κρυολογήματα του κοροναϊού έχουν σοβαρά συμπτώματα όπως ο πυρετός και οι πρησμένοι αδένες. Εκδηλώνονται κυρίως τον χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Οι κοροναϊοί μπορούν, επιπλέον, να προκαλέσουν πνευμονία και βρογχίτιδα.

Τα σημαντικότερα ξεσπάσματα κοροναϊού

Οι κοροναϊοί έγιναν ευρύτερα γνωστοί το 2003 με το ξέσπασμα του SARS, ενός συνδρόμου με μοναδικά χαρακτηριστικά. Ο κοροναϊός του SARS ονομάστηκε SARS-CoV.

Ένας άλλος γνωστός κοροναϊός ήταν ο MERS-CoV που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία το 2012. Σύμφωνα με το CDC, περίπου 3 με 4 στους 10 ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον κοροναϊό MERS-CoV κατέληξαν.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ