Κοντοζαμάνης: Διασφαλισμένη και η 2η δόση του εμβολίου της Pfizer

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για σχετικά με την προειδοποίηση της Pfizer για μείωση των προγραμματισμένων παραδόσεων εμβολίων.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για σχετικά με την προειδοποίηση της Pfizer για μείωση των προγραμματισμένων παραδόσεων εμβολίων.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σε σχετική ερώτηση του healthpharma.gr ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «Θεωρούμε ότι δεν θα υπάρχει σημαντική επίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πλέον είναι εγκεκριμένη η χρήση της 6ης δόσης από το φιαλίδιο του εμβολίου και σύμφωνα με το γεγονός ότι η όλη στρατηγική μας του εμβολιασμού αυτή τη στιγμή, με το εμβόλιο που έχουμε στη διάθεσή μας, είναι ότι έχουμε τις ποσότητες προκειμένου να διασφαλίσουμε τη δεύτερη δόση αυτών που ήδη έχουν εμβολιαστεί».

«Πράγματι, έχουμε ενημέρωση από την Pfizer ότι θα υπάρξει μία παροδική μείωση των προγραμματισμένων παραδόσεων εμβολίου, των εβδομαδιαίων παραδόσεων, μέχρι και την εβδομάδα της 15ης Φεβρουαρίου. Η μείωση αυτή θα αντισταθμιστεί με αύξηση των ποσοτήτων στις παραδόσεις από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά» όπως σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας η μείωση των παραδόσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η Pfizer περιορίζει την παραγωγή ώστε να είναι σε θέση να αναβαθμίσει την παραγωγική της ικανότητα σε 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου ετησίως, έναντι 1,3 δισεκατομμυρίου σήμερα.

Επιβράδυνση παραγωγής…

Αφού γνωστοποιήθηκε ότι θα υπάρξει κάποια επιβράδυνση της παραγωγής, «αμέσως επικοινώνησα με τον γενικό διευθυντή της Pfizer (…) και με διαβεβαίωσε» ότι θα γίνει κανονικά η παράδοση όλων των δόσεων που προβλέπονταν για το πρώτο τρίμηνο του 2021, είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λισαβόνα.

Ο πρόεδρος της Pfizer «ασχολείται προσωπικά ώστε να μειωθεί αυτή η περίοδος των καθυστερήσεων» και να διασφαλιστεί ότι θα ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος το συντομότερο δυνατόν. «Είναι ουσιαστικής σημασίας να του στείλουμε το μήνυμα ότι χρειαζόμαστε κατεπειγόντως τις δόσεις που μας έχουν υποσχεθεί, από το πρώτο τρίμηνο», συνέχισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν λεπτομερή χρονοδιαγράμματα

Οι εταιρείες Pfizer and BioNTech έχουν δύο συμβόλαια με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προμήθεια. 600 εκατομμυρίων δόσεων κατά την διάρκεια του 2021. Έχουν συμφωνήσει για την προμήθεια 75 εκατομμυρίων δόσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο και μεγαλύτερων ποσοτήτων αργότερα εντός του έτους. Είναι ασαφές πόσες δόσεις θα διανεμηθούν κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2021.

Η Moderna έχει δεσμευθεί για την παράδοση 10 εκατομμυρίων δόσεων μέχρι το τέλος του Μαρτίου. Επιπλέον 35 εκατομμύρια κατά το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο. Άλλα 80 εκατομμύρια δόσεις θα παραδοθούν επίσης το 2021, αλλά χωρίς ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα.

Οι εταιρείες των εμβολίων δεν έχουν δημοσιεύσει λεπτομερή χρονοδιαγράμματα. Έτσι, παραμένουν ακόμη ασαφές οι παραδόσεις σε κάθε μία από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες αναμένεται ότι θα λαμβάνουν ποσότητες εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Η Pfizer δήλωσε ότι η πληροφορία είναι εμπιστευτική.

«Αυτήν την στιγμή μπορούμε μόνο να επιβεβαιώσουμε ότι οι δόσεις θα διανεμηθούν αναλογικά. στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε εκπρόσωπος της Moderna.

Όμως οι παραδόσεις δεν φαίνεται ότι εξελίσσονται ισότιμα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ