Δημόσια ΥγείαΚλειδώνουν τα μέτρα μετά την έκρηξη κρουσμάτων: Σύσκεψη Μητσοτάκη

Κλειδώνουν τα μέτρα μετά την έκρηξη κρουσμάτων: Σύσκεψη Μητσοτάκη

- Advertisement -

Κλειδώνουν τα αυστηρότερα μέτρα αύριο, Τετάρτη, σε μια προσπάθεια να μην ξεφύγει κι άλλο η πανδημία.

Κλειδώνουν τα αυστηρότερα μέτρα αύριο, Τετάρτη, σε μια προσπάθεια να μην ξεφύγει κι άλλο η πανδημία.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στις 09:30, θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με το υπουργείο Υγείας και τον Σωτήρη Τσιόδρα, όπως γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα. Αμέσως μετά, στις 12:00 συνεδριάζει η Επιτροπή των Ειδικών οι οποίοι αναμένεται να εισηγηθούν αυστηρά μέτρα εδώ και τώρα. Κατόπιν αυτής της συνεδρίασης αναμένεται να αποφασιστεί αν θα παρθούν νωρίτερα νέα και αυστηρότερα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η έκρηξη κρουσμάτων που σημειώθηκε σήμερα με σχεδόν 22.000 νέες μολύνσεις σε ένα 24ωρο έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους ειδικούς. «Εάν δεν πάρουμε μέτρα τώρα, θα δούμε εκθετική αύξηση τις επόμενες ημέρες με διπλασιασμό κρουσμάτων ανά διήμερο» προειδοποιούν μέλη της επιτροπής.

Υπό αυτό τον φόβο, οι ειδικοί, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν τη λήψη μέτρων άμεσα, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και ορισμένοι που πιέζουν για υιοθέτηση ακόμη πιο αυστηρών περιορισμών.

Φυσικά η τελική απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση η οποία θα σταθμίσει όλους τους παράγοντες (κοινωνικούς, οικονομικούς κ.α.) πριν καταλήξει στις οριστικές της αποφάσεις. Και είναι γεγονός ότι η έκρηξη αυτή των κρουσμάτων έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, την περίμεναν τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι καταναλωτές. Επιπλέον, η πίεση στις ΜΕΘ – παρά την έκρηξη κρουσμάτων – δεν είναι ασφυκτική, ως εκ τούτου ακόμη και σε μερίδα ειδικών της επιτροπής, υπάρχει η άποψη ότι ίσως δεν θα έχει νόημα τυχόν επίσπευση των μέτρων κατά 3 ημέρες.

Την ίδια ώρα, σε πέντε από δέκα ημέρες μειώνεται η καραντίνα για τους ασυμπτωματικούς με λοίμωξη Covid 19. Οπως εισηγήθηκε σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η μείωση σε πέντε μέρες του χρόνου της καραντίνας από 10 που ίσχυαν, αφορά στους ασυμπτωματικούς και όσους φέρουν ήπια συμπτώματα.

Οικονόμου: «Πρέπει να παρέμβουμε στους χώρους όπου παρατηρείται υπερμετάδοση»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε σχετικά νωρίτερα: «Το θέμα είναι να δούμε πως θα πετύχουμε το μείζον. Πώς δεν θα επιτρέψουμε στην ”Όμικρον” να μεταφερθεί από τις νέες γενιές που το περνάνε χαλαρά, στις μεγαλύτερες ηλικίες και κυρίως σε εκείνους που είναι ανεμβολίαστοι», επισήμανε ενώ δήλωσε πως ενδεχομένως τα μέτρα να εφαρμοστούν νωρίτερα «διότι πάντα χρειάζεται να προσαρμόζει κανείς την τακτική του στα μεγέθη της πανδημίας έτσι όπως εξελίσσεται». Ενδεχομένως η επιτροπή να εισηγηθεί να έρθουν τα μέτρα λίγο νωρίτερα, ανέφερε, τονίζοντας πως πρόκειται για αναγκαία παρέμβαση.

«Πρέπει να παρέμβουμε στους χώρους όπου παρατηρείται υπερμετάδοση, στην εστίαση, τη διασκέδαση, τα γήπεδα για να αναχαιτίσουμε τη διασπορά του ιού στον τρόπο και το μέτρο που μπορούμε», συνέχισε ενώ υπογράμμισε πως με τη στρατηγική που ακολουθήσαμε μέχρι τώρα, καταφέραμε όλοι μαζί να σώσουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εορταστικού τζίρου και να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με έναν τρόπο πολύ καλύτερο σε σχέση με πέρσι.

Τα μέτρα μπορεί να καθυστερήσουν έως και 20 μέρες την ανάπτυξη της «Όμικρον»

Τα δυο πιθανά σενάρια εξέλιξης του κύματος της μετάλλαξης «Όμικρον» εξηγεί ο κ. Ατσαλάκης. Τα στοιχεία αποτυπώνονται σε νέα έκθεση του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης που επιμελήθηκε ο Αναπληρωτής Καθηγητής, Γιώργος Ατσαλάκης και ο ερευνητής Βασίλης Τσουμπρής και λαμβάνουν υπόψη τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στο γράφημα απεικονίζεται με την κόκκινη καμπύλη η πορεία των κρουσμάτων όταν αυτά διπλασιάζοντα κάθε δύο ημέρες και με την μπλε καμπύλη όταν διπλασιάζονται κάθε τρεις ημέρες, ενώ στον οριζόντιο άξονα αποτυπώνονται οι ημέρες της εξέλιξης του κύματος.

Από τη μελέτη των στοιχείων προκύπτει ότι τα πρόσφατα μέτρα της πολιτείας έχουν σκοπό να καθυστερήσουν την εμφάνιση του διπλασιασμού των κρουσμάτων κάθε δυο μέρες. Ο διπλασιασμός των κρουσμάτων κάθε τρεις αντί για δυο ημέρες θα καθυστερήσει την ανάπτυξη του κύματος περίπου 10 ημέρες και θα κατανείμει την πίεση στα νοσοκομεία σε περισσότερες ημέρες.

«Εάν τα μέτρα τηρηθούν ίσως ο διπλασιασμός των κρουσμάτων να γίνεται κάθε τέσσερις μέρες, οπότε η καθυστέρηση ανάπτυξης του κύματος θα είναι περίπου 20 ημέρες. Αυτός ο χρόνος θα είναι πολύτιμος για την επίσπευση των εμβολιασμών. Παρ’ όλα αυτά η απότομη άνοδος το κρουσμάτων θα αντιστοιχεί και σε μειωμένη διάρκεια του κύματος», αναφέρεται στην έκθεση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ