Κινδυνεύουν οι μεταγγιζόμενοι του Λαϊκού Νοσοκομείου από έλλειψη αίματος

Τη σοβαρή έλλειψη αίματος προς μετάγγιση και τις τραγικές συνθήκες περίθαλψης των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών στο νοσοκομείο Λαϊκό, καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία ο οποίος κάνει έκκληση στους αιμοδότες να προσφέρουν αίμα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Για πολλοστή φορά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ) καταγγέλλει τις συνθήκες περίθαλψης των πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου του ΓΝΑ Αθηνών «Λαϊκό» και εκπέμπει σήμα κινδύνου για τη ζωή των πολυμεταγγιζόμενων, οι οποίοι υπομεταγγίζονται ή δεν μεταγγίζονται για άγνωστο χρονικό διάστημα λόγω έλλειψης αίματος.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 80 αμετάγγιστοι ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο από τις 31/12/2018 στο Λαϊκό Νοσοκομείο και η έκκληση του ΠΑΣΠΑΜΑ προς το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) για αποστολή μονάδων αίματος δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα καθώς ο αριθμός των αμετάγγιστων ατόμων βαίνει συνεχώς αυξανόμενος.

Έντονη έλλειψη αίματος

«Το πρόβλημα έλλειψης στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου στο εν λόγω νοσοκομείο είναι μείζων, διαχρονικό και δυσεπίλυτο καθώς σε κανένα άλλο νοσοκομείο δεν παρατηρείται τόσο έντονη έλλειψη αίματος σε τόσο συχνά διαστήματα και με παρατεταμένες αναβολές των μεταγγίσεων που στην καλύτερη περίπτωση υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συμπασχόντων μας και στη χειρότερη είναι απειλητικές για τη ζωή τους αφού η αιμοσφαιρίνη τους αγγίζει επικίνδυνα όρια μέχρι και από 5 – 6 gr/dl με ολέθριες συνέπιες για την υγεία τους όπως καρδιολογικές επιπλοκές (αρρυθμίες, ταχυκαρδίες, κολπική μαρμαρυγή ή και ανακοπή), εστίες εξωμυελικής αιμοποίησης, οστεοπόρωση, παραμορφωτικές σκελετικές ανωμαλίες, ενδοκρινικές διαταραχές και ισχαιμία των οργάνων. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις πραγματοποιείται και εισαγωγή τους στο νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπλοκές τους αλλά χωρίς νόημα αφού η θεραπεία της μετάγγισης για τη νόσο μας είναι αναντικατάστατη», αναφέρει ο ΠΑΣΠΑΜΑ.

Η Μεσογειακή Αναιμία (ή Θαλασσαιμία) είναι γενετικό, βαρύτατης μορφής και δυσίατο νόσημα που η θεραπευτική της αντιμετώπιση βασίζεται σε τακτικές μεταγγίσεις αίματος (χρονικά διαστήματα 2-3 εβδομάδων ανάλογα με τον ασθενή), έτσι ώστε η αιμοσφαιρίνη (Hb) πριν την μετάγγιση να μην είναι κάτω από 9 – 10 gr/dl ή 11 – 12 gr/dl αν υπάρχει καρδιοπάθεια. Οι ασθενείς λοιπόν οφείλουν να μεταγγίζονται τακτικά και προγραμματισμένα. Οι ανάγκες του κάθε ασθενή σε ποσότητα αίματος είναι γνωστές (με μικρές παρεκκλίσεις) και αναφέρεται στην παραγγελία του κλινικού ιατρού (ο προγραμματισμός αυτός πρέπει να γίνεται με το τέλος της προηγούμενης μετάγγισης).

Προσωρινή αντιμετώπιση 

«Εντούτοις η Αιμοδοσία του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών δεν μπορεί χρόνια τώρα να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των περίπου 100 συστηματικά μεταγγιζόμενων πασχόντων και υπάρχει μόνο μια προσωρινή και όχι ριζική αντιμετώπιση από τους αρμόδιους φορείς όταν πια το πρόβλημα είναι σε οξεία φάση.

Ο Σύλλογός μας αναγνωρίζοντας ότι το πρόβλημα των αναβολών των μεταγγίσεων των θαλασσαιμικών ασθενών στη Μονάδα δεν επαφίεται μόνο στην έλλειψη αίματος αλλά και σε άλλους παράγοντες έχει κάνει απεγνωσμένες αλλεπάλληλες προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος αλλά χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα ενώ δεν έχει αποδοθεί καμία ευθύνη προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», σημειώνει ο ΠΑΣΠΑΜΑ.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία κάνει έκκληση προς

1) Όλους τους αρμόδιους Φορείς: Το Υπουργείο Υγείας, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την άμεση παρέμβασή τους και την επίλυση ενός «τοπικού» φαινομένου έλλειψης αίματος σε μακροχρόνια βάση.

2) Όλους όσους δύνανται να αιμοδοτήσουν, ακόμα και εάν δεν είναι συστηματικοί εθελοντές, να προσέλθουν στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Γ.Ν.Α Λαϊκό και να προσφέρουν ένα πολύτιμο δώρο ζωής δηλώνοντας ότι αιμοδοτούν για τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο που το έχουν άμεση ανάγκη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ