Κίνα: Η κορύφωση της πανδημίας Covid θα διαρκέσει 2-3 μήνες

Δύο έως τρεις μήνες αναμένεται να διαρκέσει η έξαρση του νέου κύματος κορωνοϊού στην Κίνα.

Δύο έως τρεις μήνες αναμένεται να διαρκέσει η έξαρση του νέου κύματος κορωνοϊού στην Κίνα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι κινέζοι επιδημιολόγοι προβλέπουν πολλά κρούσματα και στην κινέζικη ύπαιθρο, όπου το υγειονομικό σύστημα είναι σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστο για ένα νέο κύμα κορωνοϊού.

Οι λοιμώξεις αναμένεται να αυξηθούν στις αγροτικές περιοχές καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν στις πόλεις τους για τις διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους, οι οποίες ξεκινούν επίσημα από τις 21 Ιανουαρίου.

Βαρύ το πλήγμα των lockdowns στην Κίνα

Υπενθυμίζεται πως η Κίνα εγκατέλειψε τον περασμένο μήνα την πολιτική “zero Covid” και τελικά άνοιξε ξανά τα σύνορά της την περασμένη Κυριακή.

«Τα χειρότερα της επιδημίας δεν έχουν ακόμη τελειώσει», προειδοποίησε ο Ζενγκ Γκουάνγκ, πρώην επικεφαλής επιδημιολόγος του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο τοπικό μέσο ενημέρωσης Caixin την Πέμπτη.

«Η προτεραιότητά μας έχει επικεντρωθεί στις μεγάλες πόλεις. Είναι καιρός να εστιάσουμε στις αγροτικές περιοχές», ανέφερε ο Ζενγκ, τονίζοντας πως ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στην ύπαιθρο, όπου οι ιατρικές εγκαταστάσεις είναι «φτωχές», βρίσκεται σε κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των ασθενών και των ατόμων με αναπηρία.

Οι αρχές δήλωσαν ότι καταβάλλουν προσπάθειες για την αύξηση της προμήθειας αντιιικών φαρμάκων σε ολόκληρη τη χώρα. Το molnupiravir της Merck διατέθηκε στην Κίνα από την Παρασκευή.

Ταξίδια εν μέσω κορύφωσης του νέου κύματος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα επίσης για τους κινδύνους που απορρέουν από τα ταξίδια των Κινέζων πολιτών.

Από την πλευρά του ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Wu Xi, ανέφερε πως «από το ξέσπασμα της επιδημίας, η Κίνα έχει μοιραστεί τις σχετικές πληροφορίες και τα δεδομένα με τη διεθνή κοινότητα με διαφανή και υπεύθυνο τρόπο».

Ωστόσο τα δεδομένα που έρχονται στη δημοσιότητα φαίνεται να μην συνάδουν με τις δηλώσεις του αξιωματούχου.

Συγκεκριμένα, οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωναν πέντε -ή και λιγότερους- θανάτους ανά ημέρα για τον Δεκέμβριο, αριθμοί που δεν συνάδουν με τις μεγάλες ουρές που παρατηρούνται στα γραφεία κηδειών, αλλά και την κατάσταση στα νοσοκομεία.

Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η Κίνα δεν έχει αναφέρει στοιχεία για τους θανάτους από Covid-19 από τη Δευτέρα.

Από την πλευρά τους οι διεθνείς εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας έχουν προβλέψει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο θανάτους από κορωνοϊό στην Κίνα, την ώρα που η χώρα έχει αναφέρει μόλις πάνω από 5.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων στον κόσμο.

Επιστροφή στην καθημερινότητα στις μεγαλουπόλεις

Οι κάτοικοι πάντως στις μεγαλουπόλεις της Κίνας επιστρέφουν σταδιακά στην προ κορωνοϊού καθημερινότητα.

Ένας αξιωματούχος της υπηρεσίας μετανάστευσης δήλωσε την Παρασκευή ότι 490.000 ημερήσια ταξίδια κατά μέσο όρο πραγματοποιούνται εντός και εκτός Κίνας από τότε που άνοιξε τα σύνορά της στις 8 Ιανουαρίου. Βέβαια ο αριθμός αυτός αποτελεί μόνο το 26% του αριθμού που ταξίδευε πριν την πανδημία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ