Δημόσια Υγεία«Κένταυρος»: Ποια είναι η νέα υπερμεταδοτική μετάλλαξη του κορωνοϊού

«Κένταυρος»: Ποια είναι η νέα υπερμεταδοτική μετάλλαξη του κορωνοϊού

- Advertisement -

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η εμφάνιση ενός νέου, άκρως μεταδοτικού στελέχους που φέρει το όνομα «Centaurus» (κένταυρος), της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, το οποίο θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα καθώς και να παρακάμψει τα εμβόλια.

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η εμφάνιση ενός νέου, άκρως μεταδοτικού στελέχους που φέρει το όνομα «Centaurus» (κένταυρος), της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, το οποίο θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα καθώς και να παρακάμψει τα εμβόλια.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η υποπαραλλαγή με την επιστημονική ονομασία BA.2.75 που όμως ονομάστηκε «Centaurus» (κένταυρος), έχει κερδίσει έδαφος στην Ινδία, αλλά μερικά κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Guardian, ορισμένοι δε, φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια από το σημερινό στέλεχος της Όμικρον, οποία ωστόσο είναι πιο ήπια από τις προηγούμενες Δέλτα και Άλφα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν θα εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα και γρίπη. Οι επικεφαλής της υγείας πάντως εξακολουθούν να τονίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να έχει κανείς προστασία, είναι ο εμβολιασμός.

Ο Matthew Binnicker, διευθυντής κλινικής ιολογίας στην κλινική Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν πάρα πολλά συμπεράσματα.

«Αλλά φαίνεται ότι, ειδικά στην Ινδία, οι ρυθμοί μετάδοσης δείχνουν μια εκθετική αύξηση», ανέφερε στην Medical Express.

Υψηλότερο επίπεδο κινδύνου 

Ο Δρ Gagandeep Kang, ο οποίος μελετά τους ιούς στο Christian Medical College της Ινδίας στο Vellore, είπε ότι «πρέπει να αποδεχτούμε ότι τώρα ζούμε με υψηλότερο επίπεδο κινδύνου από ό,τι στο παρελθόν».

Η κύρια ανησυχία, λένε οι ειδικοί είναι ότι ορισμένες από τις μεταλλάξεις παρατηρούνται σε περιοχές που σχετίζονται με την πρωτεΐνη ακίδα του ιού – η οποία είναι υπεύθυνη για την είσοδο στα κύτταρα. Έτσι, η νέα παραλλαγή θα μπορούσε να επιτρέψει στον ιό να συνδεθεί στα κύτταρα πιο αποτελεσματικά.

Θα χρειαστούν όμως εβδομάδες για να καταλάβουμε εάν το στέλεχος θα επηρεάσει ή όχι την εξάπλωση του ιού, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αρχίσει να παρακολουθεί την παραλλαγή για να παρακολουθεί πώς εξελίσσεται.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ