Καρκίνος Πνεύμονα: Προληπτικό πρόγραμμα με δωρεάν αξονική τομογραφία

Δωρεάν διενέργεια αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (Low Dose CT), εξέταση που αποτελεί ισχυρό «όπλο» διάγνωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα δρομολογεί το υπουργείο Υγείας.

Δωρεάν διενέργεια αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (Low Dose CT), εξέταση που αποτελεί ισχυρό «όπλο» διάγνωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα δρομολογεί το υπουργείο Υγείας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η δράση δεν θα πραγματοποιηθεί οριζόντια, όπως γίνονται οι δωρεάν μαστογραφίες στις Ελληνίδες από 50 έως 69 ετών και όπως θα γίνει με τα υπόλοιπα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου.

Η συγκεκριμένη εξέταση έχει ακτινοβολία, επομένως ο πληθυσμός-στόχος θα είναι επιλεγμένος με προσοχή. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, δεν θα απευθύνεται σε όλους τους καπνιστές, αλλά θα υπάρχουν κριτήρια με βάση το ιστορικό καπνίσματος, προσδιορισμένο με βάση τα «πακέτα-έτη» (pack-year).

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον αριθμό των πακέτων των τσιγάρων που καπνίζονται ανά ημέρα, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των ετών καπνίσματος. Αναλυτικότερα, τη δωρεάν εξέταση θα μπορούν να κάνουν άτομα από 50 έως 80 ετών που καπνίζουν καθημερινά ένα πακέτο τσιγάρα για είκοσι χρόνια συνεχόμενα ή δύο πακέτα την ημέρα για σειρά δέκα ετών.

Τα κριτήρια

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, το πρόγραμμα που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας δεν θα είναι με τη μορφή αποστολής μαζικών SMS. Οι γιατροί και, κυρίως, εκείνοι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα αξιολογούν εάν θα συστήσουν τη δωρεάν εξέταση για κάποιον ασθενή υψηλού ρίσκου, με βάση τα «πακέτα-έτη».

Ο αριθμός των Ελλήνων που θα μπορούν να επωφεληθούν από το νέο δωρεάν προληπτικό πρόγραμμα δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, καθώς θα εκτιμηθεί μέσα από το δίκτυο των καπνιστών και αναλόγως πόσοι εμπίπτουν στις παραπάνω προϋποθέσεις. Το πρόγραμμα, πάντως, θα ξεκινήσει πιλοτικά σε τέσσερα νοσοκομεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία χώρα δεν έχει οριζόντια προγράμματα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του πνεύμονα. Δράση που γίνεται με παρόμοιο τρόπο που θα γίνει και στην Ελλάδα ξεκίνησε πρόσφατα στην Κροατία.

Εκτός από την εξέταση Low Dose CT, υπάρχει ακόμη μία εξέταση που μοιάζει με τη σπιρομέτρηση, αλλά δεν είναι γνωστό εάν θα χρησιμοποιηθεί στον προσυμπτωματικό έλεγχο. Ο σχεδιασμός του προγράμματος, άλλωστε, βρίσκεται στα αρχικά του στάδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης για πρώτη φορά στην Επιτροπή Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας μόλις τη Δευτέρα που πέρασε.

Δράσεις

Παράλληλα με το προληπτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο του πνεύμονα, σχεδιάζεται μια σειρά από δράσεις που στοχεύουν στη βασική του αιτία, το κάπνισμα. Εχει ήδη προαναγγελθεί η αλλαγή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι υπό διαμόρφωση, με το υπουργείο Υγείας να επιχειρεί τον σαφή προσδιορισμό των χώρων καπνιστών στην εστίαση και τη διασκέδαση. Και αυτό γιατί σήμερα υπάρχουν… γκρίζες ζώνες σε σχέση με τους υπαίθριους χώρους. Επιπλέον, απαιτείται επικαιροποίηση των καπνικών προϊόντων, η χρήση των οποίων απαγορεύεται σε κλειστούς δημόσιους χώρους, καθώς κυκλοφορούν στην αγορά όλο και πιο συχνά νέα προϊόντα, εξελιγμένης τεχνολογίας.

Η Αριστοτέλους προχωρά ένα συνολικό πλέγμα δράσεων, οι οποίες αναμένεται να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Μεταξύ αυτών είναι και η ενημέρωση στα σχολεία, για να μην εκτίθενται τα παιδιά στον καπνό, με ειδική στόχευση τους εφήβους και το άτμισμα. Το τελευταίο είναι… μόδα και πολλοί έφηβοι ξεκινούν τη βλαβερή συνήθεια με άτμισμα, θεωρώντας ότι δεν εντάσσεται στο κάπνισμα. Σκοπός μέσα από όλα τα παραπάνω είναι τα παιδιά που θα γεννηθούν το 2025 να αποτελέσουν την πρώτη «smoke-free» γενιά.

Τρία οριζόντια προγράμματα

Στο πεδίο της πρόληψης ήδη «τρέχει» το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», που προβλέπει δωρεάν μαστογραφίες για γυναίκες από 50 έως 69 ετών. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται SMS για το πρόγραμμα κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που απευθύνεται σε γυναίκες από 21 έως 65 ετών και περιλαμβάνει τη διενέργεια τεστ Παπανικολάου, HPV DNA τεστ και, εφόσον χρειαστεί, κολποσκόπηση και βιοψία.

Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που θα προβλέπει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο για όλους. Μηνύματα για δωρεάν εξετάσεις αίματος (λιπιδαιμικό και μεταβολικό προφίλ) θα σταλούν στα άτομα από 30 έως 70 ετών. Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και η… πρόσκληση για κολονοσκόπηση για γυναίκες και άνδρες από 50 έως 70 ετών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

καρκίνος πνεύμονα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ