Καπραβέλος: Τρόμος για τις μεταλλάξεις κορωνοϊού από τον τουρισμό

Για αργή αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα μας έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής ΜΕΘ, Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως το τρίτο κύμα της πανδημίας επιμένει.

Για αργή αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα μας έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής ΜΕΘ, Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως το τρίτο κύμα της πανδημίας επιμένει.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Το τρίτο κύμα δεν λέει να φύγει. Έχει βέβαια την αποκλιμάκωση, αλλά έχει αυτή την αργή αποκλιμάκωση. Χαρακτηρίζεται από αυτή τη μεγάλη διάρκεια που βλέπετε σε σχέση με το δεύτερο κύμα. Τα κρούσματα βέβαια είναι μειωμένα, αλλά δεν είναι και λίγα. Ούτε οι θάνατοι είναι ευκαταφρόνητοι. Είμαστε σε μία φάση όπου στην ελληνική κοινωνία υπάρχει αυτή η διασπορά», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Ant1.

Ο καθηγητής εξέφρασε τον προβληματισμό των επιστημόνων σχετικά με το άνοιγμα του τουρισμού, με αφορμή την περίπτωση ενός Ρώσου τουρίστα που ήρθε στην Ελλάδα το Σάββατο και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση με κορωνοϊό.

Όπως είπε ο κ. Καπραβέλος «αυτός ο ασθενής ήρθε στην Ελλάδα το Σάββατο 29 Μαΐου ως συμπτωματικός ασθενής με δύσπνοια, πυρετό, βήχα και διέλαθε της προσοχής», προσθέτοντας πως σύμφωνα με δήλωση της συζύγου του, έκανε μοριακό τεστ PCR στις 26 Μαΐου που βγήκε αρνητικό, αλλά φτάνοντας στις 29 Μαΐου στη χώρα μας είχε πολλά συμπτώματα κάτι που δεν είναι φυσιολογικό. Συμπλήρωσε ότι μπορεί να είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, το ψάχνει ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία.

Αυστηρές προϋποθέσεις για το άνοιγμα του τουρισμού

Ο κ. Καπραβέλος επεσήμανε ότι οι προϋποθέσεις από τη στιγμή που ανοίγουμε τον τουρισμό πρέπει να γίνουν πολύ πιο αυστηρές, καθώς περιμένουμε 10-15 εκατ. τουρίστες.

«Ο τρόμος όλος μας είναι οι μεταλλάξεις, δεν είναι μόνο πλέον ο ίδιος ο ιός, ο ιός διασπειρόμενος μεταλλάσσεται. Εάν εμείς από κάθε γωνιά της γης πάρουμε τα εισαγόμενα κρούσματα και φέρουμε και τις μεταλλάξεις στην πατρίδα μας, καταλαβαίνετε είμαστε από την αρχή, τα αποτελέσματα είναι ολέθρια», υπογράμμισε.

«Ο προβληματισμός μας είναι τη στιγμή που ανοίγουμε τον τουρισμό, πρέπει να γίνουν πολύ πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις», συμπλήρωσε και εξήγησε: «δηλαδή ο εμβολιασμένος μπορεί να μπει μέσα άνετα, το χαρτί μας εξασφαλίζει, είναι μια μεγάλη εγγύηση, αλλά τα PCR ή τα άλλα τα τεστ θεωρώ ότι πρέπει και εμείς να είμαστε πιο προσεκτικοί στην είσοδο των τουριστών στη χώρα μας για να μην έχουμε τη συντήρηση του τρίτου κύματος όλο το καλοκαίρι και για να μην ανοίξουμε καμιά πόρτα του τέταρτου κύματος τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ