Δημόσια ΥγείαΚαμπανάκι ειδικών για τους σκληρούς δείκτες - Τα κρούσματα

Καμπανάκι ειδικών για τους σκληρούς δείκτες – Τα κρούσματα

- Advertisement -

Με 50 νεκρούς τη μέρα από κορωνοϊό και τα ενεργά κρούσματα να αγγίζουν σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, τις 400.000, η ένταση του έκτου κύματος της πανδημίας τρομάζει επιστήμονες αλλά όχι τις αρμόδιες Αρχές Υγείας της χώρας.

Με 50 νεκρούς τη μέρα από κορωνοϊό και τα ενεργά κρούσματα να αγγίζουν σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, τις 400.000, η ένταση του έκτου κύματος της πανδημίας τρομάζει επιστήμονες αλλά όχι τις αρμόδιες Αρχές Υγείας της χώρας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αυτές διαβλέπουν οριζοντιοποίηση του αριθμού των μολύνσεων τα τελευταία 24ωρα και παρά τις 365 καθημερινές εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, αισιοδοξούν πως το φθινόπωρο δεν θα υπάρχει νέα έξαρση.

Ομως ήδη πολλοί γιατροί, ιδίως ιδιώτες που επιστρατεύτηκαν για να ενισχύσουν το ΕΣΥ και κατήγγειλαν ότι δεν πληρώθηκαν για τις υπηρεσίες τους, εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το τι συμβαίνει.

Κυρίως διατρανώνουν την ανησυχία τους ότι στην περίπτωση εμφάνισης έβδομου κύματος, τα νοσοκομεία δεν θα είναι σε θέση να απορροφήσουν τον αντίκτυπο από τις νέες μεταλλάξεις.

Την τελευταία εβδομάδα, όπου η τουριστική κίνηση στα νησιά και τις παραθαλάσσιες περιοχές πυκνώνει, τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 122.000 και από όλους αυτούς τους ανθρώπους ένας στους πέντε αποδείχτηκε φορέας της νόσου για δεύτερη φορά.

Πιο επικίνδυνο

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι παρά το γεγονός πως τα κρούσματα κυμάνθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε αριθμούς μικρότερους από 20.000 κατά μέσο όρο τη μέρα, το έκτο κύμα που άρχισε να φουντώνει ήδη πριν ξεκινήσει το καλοκαίρι, μπορεί να αποδειχτεί το πιο επικίνδυνο απ’ όλα τα προηγούμενα.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλά για διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων από αυτόν που καταγράφεται και εκτιμά ότι τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή κυμαίνονται μεταξύ 400.000 με 500.000.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης σημειώνει ότι «υπάρχει μια τεράστια, κρυφή διασπορά κρουσμάτων κορωνοϊού στην κοινότητα, η οποία δεν αποτυπώνεται στα τεστ». Και λέει ότι «ίσως είναι το μεγαλύτερο κύμα που έχουμε περάσει».

Καθησυχάζει

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημειώνει ότι παρατηρείται επιπέδωση των κρουσμάτων τις τελευταίες δέκα ημέρες. Καθησυχάζει αναφορικά με τις εκτιμήσεις για αύξηση των μολύνσεων τον Σεπτέμβριο, καθώς κάτι τέτοιο όπως λέει δεν προβληματίζει τους ειδικούς.

Σημειώνεται ότι αναφορικά με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι δεν προβληματίζουν τους αρμοδίους γιατί δεν απειλούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Ο κορονοϊός θα μείνει σε αυτά τα επίπεδα. Μπορεί να έχουμε και αύξηση από Σεπτέμβριο, αλλά δε θεωρούμε ότι θα έχουμε πίεση στο ΕΣΥ».

Από τις αρχές του 2020 και μέχρι σήμερα, όπου πέθαναν από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, 31.377 άνθρωποι, δεν υπήρξε φορά που είχε προβλεφθεί μεσοπρόθεσμα η συμπεριφορά του ιού.

Πεπερασμένα

Καθώς το ένα κύμα έφερνε το άλλο, η πλέον ασφαλής εκτίμηση με την οποία όλοι συνταυτίστηκαν ήταν ότι ο ιός δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψει.

Και καθώς τα υπάρχοντα εμβόλια αποδείχτηκαν πεπερασμένα, ανύπαρκτα δε σε περιοχές όπου ζουν κι εκεί άνθρωποι και απ΄όπου ξεπροβάλλουν νέες μεταλλάξεις, η πρόβλεψη για το τι θα γίνει από τον ερχόμενο χειμώνα, μόνο αξιόπιστη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου τα κρούσματα στη Χαλκιδική ανά 100.000 κατοίκους ανήλθαν σε 2.173,23, πολύ πάνω από ό,τι στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών (955,15), τη Θεσσαλονίκη (1321,03) ή τη Μύκονο (1683,33).

Αλλαγές

Ο χάρτης υγειονομικού κινδύνου αλλάζει εύκολα χρώμα, δείγμα του πόσο ρευστή είναι η κατάσταση.

Τα νησιά με τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού είναι η Ιθάκη με 1.694,30 και η Μύκονος με 1.683,33 λοιμώξεις.

Ακολουθούν οι Σποράδες με 1.696,22, η Σαντορίνη με 1.614,68, η Λευκάδα με 1.631,90 και η Θάσος με 1.600, 92.

Σε υψηλά επίπεδα, παρά την πτώση σε σχέση την εβδομάδα που προηγήθηκε, παραμένουν τα κρούσματα στη Νάξο (1.575,06), την Tήνο (1.567,76) και την Πάρο (1.504,44).

Μάσκες

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, συνιστά μεγάλη προσοχή, χρήση μάσκας και ζητά ενίσχυση του συστήματος Υγείας.

«Είναι πολύ επικίνδυνη η αντίληψη που τείνει να επικρατήσει ότι η μάσκα δεν είναι απαραίτητη» αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννακός, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «φοράει κάποιος μάσκα και τον κοιτάνε περίεργα. Εκεί φθάσαμε. Επικράτησαν οι αδιάφοροι της μάσκας».

Όπως επισημαίνει ο Αύγουστος ως «ο μήνας με τους περισσότερους παραθεριστές, τις περισσότερες εκδηλώσεις μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο σφοδρό κύμα κορωνοϊού, το φθινόπωρο και χειμώνα».

Ο χειμώνας

Για πολλούς λόγους, ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι δριμύς για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Θα είναι ένας χειμώνας τον οποίο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν υπό συνθήκες πρωτόγνωρες, υπό το πρίσμα της ενεργειακής επάρκειας, της ακρίβειας, και ενδεχομένως των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων.

Μαζί με τον κορωνοϊό ενσκήπτουν και άλλα λοιμογόνα νοσήματα όπως η ευλογιά των πιθήκων. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού που θα δοκιμαστεί, θα αφήσει πίσω του το καλοκαίρι με μικρότερα αποθέματα ψυχικής υγείας.

Λίγα πράγματα είναι ακόμη γνωστά για την μακροχρόνια επίδραση του ιού στον ανθρώπους που μολύνθηκαν, περισσότερα είναι γνωστά για την ψυχική υγεία και την ανοσιακή ετοιμότητα του ανθρώπινου οργανισμού.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ