Ιός Δυτικού Νείλου: Κανένα κρούσμα στις 3 εβδομάδες – 32 θάνατοι

Ο ιός του Δυτικού Νείλου αφήνει πίσω του 32 θανάτους στη χώρα μας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, με συνολικά 286 να έχουν αρρωστήσει από τις αρχές της άνοιξης έως σήμερα. Πάνω από 40.000 είναι εκείνοι που έχουν μολυνθεί χωρίς να εκδηλώσουν συμπτώματα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου αφήνει πίσω του 32 θανάτους στη χώρα μας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, με συνολικά 286 να έχουν αρρωστήσει από τις αρχές της άνοιξης έως σήμερα

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τη φετινή περίοδο, καθώς υποχωρεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, μέχρι σήμερα “έχουν διαγνωστεί συνολικά 286 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 184 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 102 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, από την προηγούμενη εβδομαδιαία έκθεση έως σήμερα δεν διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν νέα κρούσματα.

Έχουν καταγραφεί 32 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 58 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 83 έτη).

Τρεις επιπλέον θάνατοι ασθενών με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκαν σε άλλα σοβαρά συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας (δεν συμπεριλαμβάνονται στον συνολικό αριθμό θανόντων).

40.000 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε 1 κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί). Δηλαδή στη χώρα μας, έχουν μολυνθεί σχεδόν 40.000 άτομα από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Επιπρόσθετα, από το σύστημα επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του ΔΝ σε ιπποειδή που διενεργεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την περίοδο 2022, έως τις 6/12/2022, έχουν καταγραφεί συνολικά δώδεκα περιστατικά πρόσφατης λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ιπποειδή (σε εννέα εστίες), εκ των οποίων δύο σε οικισμούς της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, πέντε σε οικισμούς της Π.Ε. Χαλκιδικής, τρία σε οικισμούς της Π.Ε. Πρέβεζας, ένα σε οικισμό της Π.Ε. Κιλκίς και ένα σε οικισμό της Π.Ε. Εύβοιας. Η καταγραφή ιπποειδών πρόσφατα μολυνθέντων από τον ιό του Δυτικού Νείλου υποδηλώνει την κυκλοφορία του ιού και σε αυτές τις περιοχές.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ