Δημόσια ΥγείαΑπό την 1η Οκτωβρίου η ηλεκτρονική προέγκριση φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ

Από την 1η Οκτωβρίου η ηλεκτρονική προέγκριση φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Παράταση έως την 1 Οκτωβρίου δόθηκε στην πλήρη εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής προέγκρισης (ΣΗΠ) του ΕΟΠΥΥ, για την έγκριση ακριβών φαρμάκων των ασφαλισμένων.

Συγκεκριμένα με απόφαση του αντιπρόεδρου του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτη Γεωργακόπουλου ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία «καθολικής και υποχρεωτικής» εφαρμογής του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης φαρμάκων ορίζεται η Δευτέρα 01-10-2018.

Επίσης αναφέρεται ότι έως τις 24 Σεπτεμβρίου θα είναι δυνατή η παραλαβή χειρόγραφων αιτημάτων έγκρισης αποζημίωσης Φαρμάκων από τις Επιτροπές Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους του ΕΟΠΥΥ για επείγοντα μόνο περιστατικά.

Το ΣΗΠ είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιούργησε ο ΕΟΠΥΥ με στόχο να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς με τις χρονοβόρες. Μέσω του νέου ηλεκτρονικού συστήματος θα γίνεται η ηλεκτρονικά η εξέταση και η έγκριση των αιτημάτων για την αποζημίωση των συγκεκριμένων σκευασμάτων και δεν θα χρειάζεται η φυσική παρουσία του ασθενή.

Η εφαρμογή του συστήματος όμως παίρνει παράταση διότι δημιουργήθηκε πρόβλημα με τις πιστοποιήσεις των γιατρών που γνωμοδοτούν στο σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι κατάλογοι των γνωμοδοτούντων γιατρών.

Για ποια φάρμακα ισχύει το ΣΗΠ
Το σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης θα ισχύει για τα εξής σκευάσματα:

• Φάρμακα υψηλού κόστους ειδικών παθήσεων της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 3816/2010 (Α΄ 6).

• Φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα (εξωτερικού) και θα χορηγηθούν μέσω έκτακτων εισαγωγών ή ατομικών αιτημάτων.

• Φάρμακα που χορηγούνται εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων.

• Φάρμακα που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων (θετικό κατάλογο), δεν έχουν αξιολογηθεί και ζητείται να χορηγηθούν κατ’ εξαίρεση, για νόσους ή παθολογικές καταστάσεις, άμεσα απειλητικές για τη ζωή ή ικανές να προκαλέσουν ανήκεστο βλάβη στην υγεία.

• Φάρμακα πρώιμης πρόσβασης που δεν χορηγούνται δωρεάν από τον ΚΑΚ ή τον τοπικό αντιπρόσωπο και για τα οποία ζητείται η χορήγηση προσωρινής ατομικής άδειας από τον ΕΟΦ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ