Η λίστα με τα υποψήφια δια του στόματος φάρμακα για τον κορωνοϊό

Αλλάζει ριζικά ο τρόπος προσέγγισης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού με την έλευση των νέων -δια του στόματος- φαρμάκων που αναπτύσσονται από πλήθος φαρμακευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων.

Αλλάζει ριζικά ο τρόπος προσέγγισης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού με την έλευση των νέων -δια του στόματος- φαρμάκων που αναπτύσσονται από πλήθος φαρμακευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στη μάχη κατά του κορωνοϊού «κατεβαίνουν» τα μονοκλωνικά αντισώματα των φαρμακευτικών εταιρειών Gilead, Eli Lilly, GlaxoSmithKline και της AstraZeneca, ενώ ανοίγει και ο «χορός» για τη χορήγηση φαρμάκων εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) την αξιολόγηση του χαπιού molnupiravir της αμερικανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Merck κατά της Covid-19, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανή επόμενη αίτηση για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Merck ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι, σύμφωνα με μια κλινική δοκιμή, το φάρμακό της, με την ονομασία molnupiravir, μείωσε στο μισό τους κινδύνους να νοσηλευτούν και να πεθάνουν ασθενείς με Covid-19, κάτι που θα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό επίτευγμα στον αγώνα κατά της πανδημίας.

Ένα φάρμακο χορηγούμενο από το στόμα, θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της πανδημίας, όπως τονίζει η εταιρεία μελετών Evaluate, τουλάχιστον για αυτούς που περνούν τη νόσο με ήπια συμπτώματα.

Oral antivirals for treating Covid-19 
Project  Company  Setting  Note
Molnupiravir Merck & Co/Ridgeback  Ph3 in outpatients succeeded (Move-Out, NCT04575597);
Ph2/3 in hospitalised pts terminated (Move-In; NCT04575584)


Repurposed flu antiviral 
AT-527 Roche/Atea Ph3 in outpatients ends Nov 2021 (Morningsky, NCT04889040)


Repurposed hep C antiviral
PF-07321332 Pfizer Ph3 in low-risk outpatients ends Oct 2021 (NCT05011513)
Ph3 in high-risk outpatients ends Nov 2021 (NCT04960202)


Ritonavir combo
Favipiravir Appili Ph3 in outpatients ends Sep 2021 (Preseco, NCT04600895)


Repurposed flu antiviral
Upamostat Redhill Biopharma Ph2/3 in outpatients ends Sep 2022 (NCT04723537)


Repurposed oncology project (Mesupron)
Source: Evaluate Pharma & clinicaltrials.gov.

Στην κατεύθυνση αυτή, κινούνται τα φάρμακα των Merck & Co (Merck Sharp & Dohme) σε συνεργασία με την Ridgeback και των Roche – Atea, που το μεν πρώτο αφορά ανασχεδιασμό του αντιγριπικού molnupiravir και βρίσκεται σε φάση ΙΙΙ κλινικής μελέτης σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, ενώ το δεύτερο αφορά ανασχεδιασμό αντιιικού κατά της ηπατίτιδας C με τον κωδικό ΑΤ – 527 και βρίσκεται σε στάδιο κλινικής μελέτης φάσης ΙΙ τόσο σε νοσοκομειακούς όσο και σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, ενώ η κλινική μελέτη φάσης ΙΙΙ έχει σχεδιαστεί να εφαρμοστεί σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς.

Από στόματος χορηγούμενο είναι και η ανασχεδιασμένη νιταζοξανίδη, αντιπαρασιτικό που ήδη είναι εγκεκριμένο, μελετάται όμως από την αμερικανική φαρμακευτική Romark για την μείωση του ιικού φορτίου του πανδημικού κορωνοϊού με τον κωδικό ΝΤ – 300.

Στην κατηγορία των ενδοφλέβιων φαρμάκων που χορηγούνται σε περιβάλλον νοσοκομείου, και τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τον πανδημικό ιό, εντάσσονται και το φάρμακο της Pfizer με τον κωδικό PF- 09304814, το οποίο βρίσκεται σε φάση κλινικής μελέτης Ι, και αφορά νοσηλευόμενους ασθενείς, εξαιρουμένων αυτών που νοσούν βαριά ή είναι επιβαρυμένοι με προϋπάρχουσες συνοδές παθήσεις.

Υποψήφια φάρμακα

Αντίστοιχα συνεργασία της Novartis με την Molecular Partners έχει δώσει δύο υποψήφια φάρμακα ειδικά σχεδιασμένα κατά του Sars-Cov-2. To πρώτο (ensovibep) βρίσκεται σε κλινική μελέτη φάσης ΙΙ σε συμπτωματικούς ασθενείς σε φάση ΙΙ/ΙΙΙ για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς και άμεσα προβλέπεται να ξεκινήσει μελέτη φάσης ΙΙΙ σε νοσηλευόμενους ασθενείς με τη χρηματοδότηση του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ. Το δεύτερο φάρμακο της ίδιας συνεργασίας, με τον κωδικό MPO423, στοχεύει στις μεταλλάξεις του ιού καλύτερα από το προηγούμενο υποψήφιο σκεύασμα, γιατί χρησιμοποιεί διαφορετικό μηχανισμό δράσης. Το φάρμακο αυτό βρίσκεται ακόμη σε προκλινικό στάδιο έρευνας.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δύο εισπνεόμενα φάρμακα προσβλέπουν στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Το πρώτο, της Ολλανδικής Code Pharma που αποτελεί έρευνα του Εβραϊκού Πανεπιστημίου του Ισραήλ, «πέρασε» την φάση Ι και ξεκινά άμεσα κλινική μελέτη φάσης ΙΙ στην Ισπανία, Βραζιλία, Νότιο Αφρική και το Ισραήλ.

Το δεύτερο εισπνεόμενο, είναι προϊόν έρευνας του Πανεπιστημίου Σαιντ Άντριους της Σκοτίας. Αφορά όλους τους αναπνευστικούς ιούς και τα μέχρι στιγμής προκλινικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Το υπό έρευνα φάρμακο «μπλοκάρει» την είσοδο των αναπνευστικών ιών από τη ρινική οδό, στοχεύοντας να παρέχει προστασία και σε ασθενείς με συνοδές παθήσεις.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ