Δημόσια ΥγείαΗ λίστα αναμονής, ο λόγος που τα παιδιά στερούνται ιατρικών εξετάσεων

Η λίστα αναμονής, ο λόγος που τα παιδιά στερούνται ιατρικών εξετάσεων

- Advertisement -

Στοιχεία για την υγεία και τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών ηλικίας μέχρι και 15 ετών ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Στοιχεία για την υγεία και τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών ηλικίας μέχρι και 15 ετών ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα στοιχεία προέρχονται από τη δειγματοληπτική Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών, έτους 2024, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ, η μεγάλη αναμονή είναι ο λόγος που στερεί από τα παιδιά την πρόσβαση σε ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες, ενώ όταν πρόκειται για οδοντιατρικά περιστατικά, οικονομικοί λόγοι δεν επιτρέπουν στους γονείς να προσφέρουν την κατάλληλη φροντίδα στα παιδιά τους.

Ας δούμε αναλυτικά τις πληροφορίες, που συλλέχθηκαν μέσω της έρευνας για τη γενική κατάσταση υγείας των παιδιών ηλικίας έως 15 ετών και για την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας:
  • To 20,8% των νοικοκυριών έχει τουλάχιστον ένα παιδί ηλικίας έως 15 ετών.
  • Το 98,9% ηλικίας έως 15 ετών έχει πολύ καλή ή καλή υγεία, ενώ το 0,6% μέτρια και το 0,5% κακή ή πολύ κακή υγεία.
  • Το 0,3% ηλικίας έως 15 ετών περιόρισαν, λόγω προβλημάτων υγείας, τις δραστηριότητες τους για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.
  • Το 45,9% του πληθυσμού που διαβιοί σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών, χρειάστηκε, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, ιατρική εξέταση ή θεραπεία για το/τα παιδί/παιδιά του.
  • Το 0,6% του πληθυσμού που διαβιοί σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον ηλικίας έως 15 ετών και χρειάστηκε ιατρική εξέταση ή θεραπεία για το/τα παιδί/παιδιά του, δεν την έλαβε/έλαβαν.
  • Ο κύριος λόγος (87,7%) για τον οποίο δεν έλαβε/έλαβαν την αναγκαία ιατρική εξέταση ή θεραπεία, ήταν η μεγάλη λίστα αναμονής ή το γεγονός ότι το επόμενο διαθέσιμο ραντεβού ήταν πολύ αργά.
  • Το 31,0% του πληθυσμού που διαβιοί σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών, χρειάστηκε, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, οδοντιατρική/στοματολογική/ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία του.
  • Το 3,3% του πληθυσμού που διαβιοί σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών και χρειάστηκε οδοντιατρική/στοματολογική/ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία για το/τα παιδί/παιδιά του, δεν την έλαβε/έλαβαν.
  • Ο κύριος λόγος (84,9%), για τον οποίο δεν έλαβε/έλαβαν την αναγκαία οδοντιατρική/στοματολογική/ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία ήταν οικονομικός.

Στο μεταξύ, το 2,7% του πληθυσμού που διαβιοί σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον ηλικίας έως 15 ετών, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέχει στα παιδιά του φρούτα και λαχανικά μια φορά την ημέρα. Τα ποσοστά για τον φτωχό πληθυσμό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 8,1% και 1,3%, αντίστοιχα.

Επίσης, το 10,4% του πληθυσμού που διαβιοί σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέχει ένα τουλάχιστον γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι σε καθημερινή βάση. Τα ποσοστά για τον φτωχό πληθυσμό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 31,7% και 4,5%, αντίστοιχα.

Διαβάστε αναλυτικά την έρευνα εδώ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Δείτε επίσης

Πυρετός μαύρου νερού: Η μυστηριώδης ασθένεια που σκοτώνει 

ΕΛΣΤΑΤ: Η ακτινογραφία των επαγγελματιών υγείας στη χώρα

- Advertisement -

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ