Η Ευρώπη θεωρεί πως τελείωσε με τον κορωνοϊό, ο κορωνοϊός όμως Όχι

Έχουν περάσει δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη και πολλοί ηγέτες θεωρούν πως ήρθε η ώρα για επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο, καθώς αίρονται οι περιορισμοί, κρούσματα και νοσηλείες αυξάνονται σταδιακά με τους ειδικούς να ανησυχούν για τις συνέπειες.

Έχουν περάσει δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη και πολλοί ηγέτες θεωρούν πως ήρθε η ώρα για επιστροφή στην κανονικότητα

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα κρούσματα αυξάνονται στη Βρετανία, δύο εβδομάδες αφότου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ήρε τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα.

Την περασμένη εβδομάδα οι λοιμώξεις ήταν 48% περισσότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη ενώ οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 17%. Ημερησίως τα κρούσματα είναι κατά μέσο όρο 55.000, περίπου 1/3 από την περίοδο που η μετάλλαξη Όμικρον ήταν σε έξαρση. Ωστόσο, όπως παρατηρείται ότι τα κρούσματα αυξάνονται γρήγορα σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν όταν ίσχυε η καραντίνα για όσους νοσούσαν.

Εκτός από την Βρετανία, οι μισές χώρες της ΕΕ βλέπουν άνοδο στις μολύνσεις. 48% αύξηση βλέπει η Ολλανδία, ενώ την Τρίτη η Γερμανία ανέφερε υψηλό ρεκόρ μέσα σε επτά ημέρες με 1.585 μολύνσεις ανά 100.000 άτομα, λίγες μέρες πριν η κυβέρνηση αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης κάποιων περιορισμών.

Αύξηση κρουσμάτων 

Η κατάσταση στην Ευρώπη έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των Αμερικανών ειδικών οι οποίοι θεωρούν πως η εικόνα αυτή μπορεί να είναι προάγγελος για το τι μπορεί να ακολουθήσει και στις ΗΠΑ.

Η καθηγητής Άντονι Φάουτσι ανέφερε στο CNNi πως οι Βρετανοί συνάδελφοί του έχουν συνδέσει την αύξηση των κρουσμάτων με τρεις παράγοντες: Την μεταδοτική παραλλαγή BA.2., το άνοιγμα της κοινωνίας και την μη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους καθώς και τη μειωμένη ανοσία είτε από εμβολιασμό ή από προηγούμενη μόλυνση.

Στις ΗΠΑ εκτιμούν πως η εικόνα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πιο κοντά τη δική τους, αν και παρατηρείται διαφορά στα επίπεδα εμβολιασμού, τα οποία είναι πιο μειωμένα στην Αμερική. Ευρώπη

Παρ’ ότι που τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) άλλαξαν τις συστάσεις για τη χρήση μάσκας, η Deborah Fuller, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον δήλωσε πως «πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση» γιατί το μήνυμα που λαμβάνουν οι άνθρωποι όταν ακούνε για άρση των περιορισμών είναι ότι η πανδημία έχει τελειώσει. Και αυτό δεν είναι αλήθεια». Ευρώπη

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ