Η επίταξη γιατρών, το μοντέλο Γαλλίας και το θλιβερό ρεκόρ

Η επίταξη γιατρών στο προσκήνιο και η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα κάνει την εβδομάδα εξαιρετικά κρίσιμη, τόσο για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις στο σύστημα υγείας, όσο και για τους νέους περιορισμούς που εξετάζει η κυβέρνηση.

Η επίταξη γιατρών στο προσκήνιο και η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα κάνει την εβδομάδα εξαιρετικά κρίσιμη, τόσο για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις στο σύστημα υγείας, όσο και για τους νέους περιορισμούς που εξετάζει η κυβέρνηση.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι σκληροί δείκτες είναι σε ισχυρή άνοδο ενώ οι εκτιμήσεις για το εγγύς μέλλον δεν είναι και τόσο αισιόδοξες. Χθες, καταγράφηκαν 3.869 νέες μολύνσεις, ενώ 536 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ καταγράφηκαν 80 θάνατοι. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από τις αρχές Μαΐου. Η πίεση στα νοσοκομεία είναι ασφυκτική, ενώ οι αντοχές των γιατρών και υγειονομικών έχουν εξαντληθεί.

Με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας σε κατακόρυφη άνοδο και την πίεση στα νοσοκομεία ασφυκτική, σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί οι ιατρικοί σύλλογοι σε βόρεια και κεντρική Ελλάδα για να ενημερώσουν τα μέλη τους να συνδράμουν στη στήριξη των συναδέλφων τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Την ίδια ώρα, εφιαλτικές είναι οι εφημερίες με την πληρότητα των κλινών ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα να αγγίζει το 100% και οι ανάγκες για να βρεθεί κρεβάτι εντατικής είναι τεράστιες.

Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται σε απλές κλίνες ή και με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου 1.140 ασθενείς ενώ σε ΜΕΘ 164 οι 18 μόνον από αυτούς ανεμβολίαστοι. Στα όριά τους βρίσκονται τα νοσοκομεία στη Θεσσαλία. Το ένα μετά το άλλο τα ασθενοφόρα φτάνουν γεμάτα με ασθενείς covid.

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Τα νέα μέτρα -εφόσον ληφθούν- από την κυβέρνηση, θα αφορούν αποκλειστικά ανεμβολίαστους. Μια σκέψη των ειδικών αποτελεί η εφαρμογή ενός μοντέλου παρόμοιου με αυτού που έχει εφαρμοστεί super market και στην ψυχαγωγία/εστίαση με περιορισμό της πληρότητας και εφαρμογή κανόνων αποστάσεων.

Παράλληλα, στο τραπέζι φέρεται να έχει πέσει και η επαναφορά της τηλεργασίας με το ενδεχόμενο αυτό εντούτοις να φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πως συναντά κάποιες αντιρρήσεις από το Υπουργείο Εργασίας.

Επιπρόσθετα, συζητείται το κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης στο Δημόσιο, μέτρο το οποίο σημειώνεται πως έχει τις περισσότερες πιθανότητες να εφαρμοστεί. Καταληκτικά, αυτό το οποίο θα ήθελαν οι ειδικοί να δουν να εφαρμόζεται, είναι τόσο η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους όσο και η εφαρμογή διπλής μάσκας στα ΜΜΜ.

Πιθανό το ακαταδίωκτο των γιατρών

Ενα σημαντικό ζήτημα που έρχεται να προστεθεί σε όλα αυτά είναι οι αρνητές του εμβολιασμού. Οι απόψεις αυτές δημιουργούν πρόβλημα στην ιατρική κοινότητα, αλλά και στο ΕΣΥ, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ασθενών που δείχνουν άρνηση στις υποδείξεις των ειδικών.

Στη Σύνοδο των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα υπό τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, διατύπωσε τη δέσμευσή του ότι θα εξετάσει το ζήτημα της προώθησης ειδικής ρύθμισης, με την οποία θα προστατεύονται με το ακαταδίωκτο οι γιατροί που συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στη σύνοδο παρέστη και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία επίσης δεσμεύτηκε να επιλυθεί το θέμα της αστικής ευθύνης όλων των γιατρών που δίνουν μάχη με την Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τάχθηκε κατά της επίταξης υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς, ωστόσο εκφράστηκε από πλευράς προεδρείου η πεποίθηση ότι θα εξευρεθούν γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες στην περίπτωση που επιλυθεί το πρόβλημα της αστικής ευθύνης.

Εισαγγελίκή παρέμβαση

Την ίδια στιγμή, εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν δηλώσεις του καθηγητή πνευμονολογίας κ. Θεοδώρου Βασιλακόπουλου. Ισχυρίστηκε ότι στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας, είχαν δημιουργηθεί ΜΕΘ που δεν είχαν στελεχωθεί σωστά, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θνητότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος καταγγελίες για πρόχειρες ΜΕΘ θέτει μια σειρά από ερωτήματα στον πρωθυπουργό: «Τελικά αυτό εννοούσε ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν έχει ξεφύγει η πανδημία; Ότι μπορεί να χάνονται άνθρωποι εκτός ΜΕΘ, αλλά ο ίδιος και η προπαγάνδα του θα πουλάνε τρέλα ότι έχει ενισχύει το ΕΣΥ;».

Οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για 9.000 με 11.000 νέες μολύνσεις σε όλη τη χώρα τις επόμενες εβδομάδες και απευθύνουν έκκληση για επιτάχυνση των εμβολιασμών και πιστή τήρηση των μέτρων.

Εκπνέει η προθεσμία για την ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών

Eκπνέει η προθεσμία για την ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στην πρόσκληση του. υπουργείου Υγείας να συνδράμουν με τις υπηρεσίες τους το Εθνικό Σύστημα Yγείας, ιδιαίτερα στην Β. Ελλάδα που τα νοσοκομεία δοκιμάζονται και το προσωπικό έχει εξαντληθεί.

Συνεχείς είναι οι επαφές που έχει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τους προέδρους των. ιατρικών συλλογών κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ μικρό είναι το ενδιαφέρον των ιδιωτών. γιατρών να συνδράμουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι κάτω από 20 οι γιατροί που εκδήλωσαν μέχρι στιγμής ενδιαφέρον. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας δίνει ατύπως 24ωρη παράταση στην προθεσμία.

Η προσπάθεια συνεχίζεται για να μην εφαρμοστεί τελικά το μέτρο της επίταξης στις αρχές της εβδομάδας που έρχεται. Το υπουργείο βέβαια είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να αποστείλει τα έγγραφα. Σήμερα τo πρωί θα γίνει σύσκεψη στο υπουργείο. Θα συγκεντρωθούν οι λίστες και θα αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες.

Πιθανά τα νέα περιοριστικά μέτρα

Τα επιδημιολογικά δεδομένα του τελευταίου 15ημέρου θα δώσουν τον τόνο πιθανών. διορθωτικών μέτρων για την ανάσχεση της αφόρητης πίεσης στο σύστημα υγείας. Αρχής γενομένης από σήμερα, οι αριθμοί της πανδημίας θα τεθούν στο μικροσκόπιο της αρμόδιας. επιτροπής με τις όποιες αποφάσεις να θεωρούνται ζήτημα λίγων 24 ωρών.

Ενθάρρυνση τηλεργασίας, περαιτέρω περιορισμοί για ανεμβολίαστους και αύξηση του. αριθμού των rapid test είναι ανάμεσα στα μέτρα που τίθενται επί τάπητος.

Υπό εξέταση βρίσκεται και το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου στους άνω των 65 ετών πολίτες. Το μοντέλο Γαλλίας προκρίνουν άλλωστε πολλοί με άρση όλων των περιορισμών μόνο για όσους έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου.

“Είναι ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων προκειμένου να μη στερηθούν τις. χαρές της κοινωνικής ζωής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που θα μπορούσαμε να. εξετάσουμε και στη χώρα μας” τονίζει ο υπουργός Επικρατείας, κ. Άκης Σκέρτσος.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων

Καθημερινοί και εντατικοί είναι οι έλεγχοι σε καταστήματα εστίασης και εμπορικά καταστήματα.

Μέσα σε μία ημέρα έγιναν 74.697 έλεγχοι, καταγράφηκαν 376 παραβάσεις, βεβαιώθηκαν. πρόστιμα 134.450 ευρώ και ανεστάλη η λειτουργία σε 15 επιχειρήσεις για δύο εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, με καφέ στο παγκάκι ή… στο χέρι αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι τα νέα. μέτρα που επιβάλλουν τη διενέργεια rapid test για να πιουν τον καφέ ή το ποτό τους σε ένα μαγαζί.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

επίταξη γιατρών επίταξη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ