Δημόσια ΥγείαΗ Covid-19 δεν θα θεωρείται πλέον απειλή για τη δημόσια υγεία

Η Covid-19 δεν θα θεωρείται πλέον απειλή για τη δημόσια υγεία

- Advertisement -

«Όσο τα κρούσματα COVID-19 σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να μειώνονται και τα έθνη αρχίζουν να ανακάμπτουν, είναι σημαντικό να μάθουμε από τα λάθη που έγιναν σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας για να προετοιμαστούμε καλύτερα για το μέλλον» όπως ανέφερε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε εκδήλωση προς τιμήν του στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν όπου έλαβε το μετάλλιο Thomas Francis Jr. του Ιδρύματος για την Παγκόσμια Δημόσια Υγεία.

Όσο τα κρούσματα COVID-19 σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να μειώνονται και τα έθνη αρχίζουν να ανακάμπτουν, είναι σημαντικό να μάθουμε από τα λάθη που έγιναν σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας για να προετοιμαστούμε καλύτερα για το μέλλον

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο πρώτος Αφρικανός και μη γιατρός γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ηγήθηκε του παγκόσμιου οργανισμού δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

«Είμαι βέβαιος ότι η COVID-19 δεν θα θεωρείται πλέον έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό που είναι πιο σημαντικό τώρα είναι να μάθουμε από την πανδημία και να σχεδιάσουμε το μέλλον», είπε και συνέχισε:

«Είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε όλοι μια ειλικρινή αξιολόγηση της πανδημίας και να μάθουμε τα διδάγματα της, ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη ξανά», τόνισε, δείχνοντας τρία βασικά μαθήματα της πανδημίας.

Το πρώτο είναι η σημασία ενός ισχυρού συστήματος δημόσιας υγείας. και κάλεσε όλες τις χώρες σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος να επενδύσουν στη δημόσια υγεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Το δεύτερο μάθημα είναι η σημασία της επιστήμης, τονίζοντας ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η επιστήμη παρείχε στους ειδικούς τα εργαλεία για να κατανοήσουν πώς εξαπλώνεται ο ιός και πώς να τον σταματήσουν.

Πολιτικοποίηση της επιστήμης

Ωστόσο, είπε, η πολιτικοποίηση της επιστήμης εμπόδισε την απάντηση στην πανδημία και κόστισε ζωές. Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus είπε ότι υπάρχει ηθική επιταγή, για χάρη των χαμένων ζωών, να εμπιστευτούμε όλοι την επιστήμη και να βοηθήσουμε όλες τις κοινότητες να προστατευτούν από την COVID-19.

Το τρίτο μάθημα είναι η σημασία της συνεργασίας, αναφέροντας ότι η πανδημία της COVID-19 χαρακτηρίστηκε «από έλλειψη συνεργασίας και συντονισμού» λόγω της αποτυχίας των κρατών να συγκεντρώσουν μια συνεκτική παγκόσμια απάντηση.

«Απαιτείται μια διεθνής διαπραγμάτευση για τη δημιουργία συμφωνιών που θα καθοδηγούν μια παγκόσμια απάντηση σε μελλοντικές επιδημίες και πανδημίες.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην παγκόσμια υγεία μπορεί να φαίνονται τρομακτικές. Καμία χώρα ή οργανισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της αυτές τις προκλήσεις. Αλλά όταν δουλεύουμε μαζί, μπορούμε να ξεπεράσουμε τα πάντα», είπε ο Tedros.

Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο πρώτος Αφρικανός και μη γιατρός γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ηγήθηκε του παγκόσμιου οργανισμού δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Διάκριση…

Το μετάλλιο με το οποίο τιμήθηκε, πήρε το όνομά του από τον διάσημο ιολόγο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και εμπειρογνώμονα μολυσματικών ασθενειών Thomas Francis Jr. Το μετάλλιο συνοδεύεται από βραβείο 50.000 δολαρίων και είναι μια από τις υψηλότερες διακρίσεις του Πανεπιστημίου. Χορηγείται περιοδικά σε άτομα που έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην πρόοδο της παγκόσμιας υγείας και έχουν βοηθήσει στη δημιουργία ενός πιο υγιούς μέλλοντος για την κοινωνία τους.

Γεννημένος στην Ερυθραία, ο Τέντρος εξελέγη για πρώτη φορά γενικός διευθυντής του ΠΟΥ το 2017 και επανεξελέγη τον Μάιο του 2022. Πριν ενταχθεί στον ΠΟΥ, ήταν υπουργός Εξωτερικών στην Αιθιοπία και, προηγουμένως, υπουργός Υγείας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ