Δημόσια ΥγείαHIV: Ένας στους τρεις ανθρώπους δεν γνωρίζει ότι έχει τον ιό

HIV: Ένας στους τρεις ανθρώπους δεν γνωρίζει ότι έχει τον ιό

- Advertisement -

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η κοινή έκθεση του ΠΟΥ Ευρώπης και του ECDC για το 2024 επισημαίνει την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για την καταπολέμηση του HIV.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η κοινή έκθεση του ΠΟΥ Ευρώπης και του ECDC για το 2024 επισημαίνει την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για την καταπολέμηση του HIV

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Από τη δεκαετία του 1980, πάνω από 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με HIV στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, με περισσότερους από 650.000 στη ζώνη της ΕΕ/ΕΟΧ. Ωστόσο, περίπου 1 στους 3 ανθρώπους με HIV στην Ευρώπη παραμένει χωρίς διάγνωση.

Καθυστερημένες Διαγνώσεις και Περιφερειακές Ανισότητες

Το 2023, αναφέρθηκαν σχεδόν 113.000 νέα κρούσματα HIV σε 47 χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, σημειώνοντας αύξηση 2,4% σε σύγκριση με το 2022, κυρίως λόγω εντατικοποίησης των διαγνωστικών τεστ μετά την πανδημία. Περισσότεροι από τους μισούς διαγνωσθέντες (52% στην ευρύτερη περιοχή και 53% στην ΕΕ/ΕΟΧ) διαγιγνώσκονται σε προχωρημένα στάδια, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών και θανάτων.

Στην ΕΕ/ΕΟΧ, το 92% των ανθρώπων με HIV γνωρίζουν την κατάστασή τους, έναντι μόλις 40% στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, υπογραμμίζοντας τις σημαντικές γεωγραφικές ανισότητες.

Προτεραιότητες για τη διαχείριση του HIV στην Ευρώπη

Η έκθεση αναδεικνύει την ανάγκη για προσαρμοσμένες στρατηγικές ανά υποπεριοχή:

Στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, απαιτούνται καινοτόμες μέθοδοι ανίχνευσης και συνδυασμένης πρόληψης.

Στην ΕΕ/ΕΟΧ, προτεραιότητα είναι η διεύρυνση της πρόσβασης στην προφύλαξη προέκθεσης (PrEP) και η άρση εμποδίων που σχετίζονται με το μεταναστευτικό καθεστώς, ώστε να εξασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Ο Hans Henri P. Kluge, Διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης του στίγματος και της χρηματοδότησης της πρόληψης:

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ασφαλείς χώρους, να κανονικοποιήσουμε τα τεστ και να διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές μας είναι συμπονετικές, όχι τιμωρητικές».

Διάγνωση και Πρόληψη: Η κρίσιμη σημασία της έγκαιρης παρέμβασης

Η Pamela Rendi-Wagner, Διευθύντρια του ECDC, επισήμανε τη σημασία της μείωσης των καθυστερημένων διαγνώσεων:

«Περισσότεροι από τους μισούς διαγιγνώσκονται καθυστερημένα. Είναι κρίσιμο να εμπλέξουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ώστε να έχουν πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ, πρόληψη, θεραπεία και υποστήριξη που χρειάζονται για μια μακρά και ποιοτική ζωή».

Η ενίσχυση των προσπαθειών για τη μείωση της καθυστέρησης στις διαγνώσεις και η αύξηση της χρηματοδότησης για την πρόληψη αποτελούν θεμελιώδη βήματα για την επίτευξη των στόχων του ΠΟΥ και του ECDC έως το 2030.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ