Γρίπη: Ξεκινά μετά τις 20 Δεκεμβρίου το «κοκτέιλ» με τον κορωνοϊό

Αντιμέτωποι με ένα κοκτέιλ κορωνοϊού και γρίπης, καθώς και για πολλές ιώσεις που δεν περιμέναμε να έχουν ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του Νοεμβρίου μίλησε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6.

Αντιμέτωποι με ένα κοκτέιλ κορωνοϊού και γρίπης, καθώς και για πολλές ιώσεις που δεν περιμέναμε να έχουν ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του Νοεμβρίου μίλησε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ειδικότερα για τη γρίπη, η Ματίνα Παγώνη διευκρίνισε πως εάν και έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης μετά το τέλος του καλοκαιριού, η μεγαλύτερη έκρηξη θα παρατηρηθεί μετά τις 20-25 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, η ίδια πρόσθεσε ότι περισσότερα κρούσματα θα έχουμε Ιανουάριο, Φεβρουάριο ίσως και Μάρτιο.

Όσον αφορά τον κορωνοϊό, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι το πρόβλημα παραμένει, ενώ υπογράμμισε ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι σημαντικά περισσότερα από εκείνα που ανακοινώνονται.

Γρίπη, κορωνοϊός και άλλες ιώσεις

«Ο κορωνοϊός δεν έφυγε, είναι εδώ και αυτά τα κρούσματα που ανακοινώνονται δεν είναι τα πραγματικά. Γιατί πλέον οι περισσότεροι δεν είναι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν και δεν τα δηλώνουν. Και υπάρχει κόσμος που νοσεί αυτή τη στιγμή. Μάλιστα, υπάρχουν και τα κοκτέιλ κορωνοϊού και γρίπης, που είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί», εξήγησε.

Σχετικά με τις υπόλοιπες ιώσεις που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο, η ίδια ανέφερε πως πολλές είναι εκείνες που φέτος άρχισαν να κυκλοφορούν ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι συνήθως: «Έχουμε πάρα πολλές ιώσεις τις οποίες δεν περιμέναμε. Συνήθως αυτές ήταν αρχές Δεκέμβρη. Τώρα τις έχουμε από αρχές Νοεμβρίου», επισήμανε.

Κατάσταση σε ΕΣΥ, νέο νομοσχέδιο, ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, η κ. Παγώνη ήταν καθησυχαστική, λέγοντας πως βρίσκεται υπό έλεγχο.

«Έχουμε μια αύξηση στις απλές κλίνες έως 12% με 14%, στις ΜΕΘ δεν έχουμε πίεση. Είναι περίπου 7% η αύξηση και κάπου 122 άτομα νοσηλευόμενοι, άρα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη», είπε.

Παράλληλα, σε ερώτηση για το νέο νομοσχέδιο του ΕΣΥ σχετικά με τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, η ίδια απάντησε πως είναι προβληματικό.

«Οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Τα νοσοκομεία λειτουργούν με ομάδες και αυτές οι ομάδες αναλαμβάνουν τους ασθενείς. Όταν κάνουμε ένα νομοσχέδιο στο οποίο θα πούμε ότι ξέρετε, μπορείτε να κάνετε απογευματινό ιατρείο και να πάτε στον ιδιωτικό τομέα, σημαίνει ότι μέσα στην κλινική κάποιοι θα φεύγουν, κάποιοι θα μένουν. Αυτοί που θα μένουν θα κάνουν τη δουλειά αυτών που θα φεύγουν. Θα υπάρχει μια ανακατωσούρα, μέσα στα τμήματα και δεν θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς όπως πρέπει», κατέληξε.

Τέλος, σε σχέση με την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στην εργασία τους, η Ματίνα Παγώνη υπογράμμισε ότι έχουν γίνει πολλές προσπάθειες προκειμένου να πειστούν να εμβολιαστούν, αλλά χωρίς επιτυχία.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να συνειδητοποιήσουν ότι μπαίνουν σε ένα περιβάλλον με υψηλό ιϊκό φορτίο, στα νοσοκομεία, που σημαίνει ότι θα νοσήσουν οι ίδιοι, θα μεταδώσουν στις οικογένειές τους και θα μεταδίδουν και στους ασθενείς. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να κάνουν σε πολύ τακτά διαστήματα, όπως κάνουμε και ‘μεις, τεστ», κατέληξε η ίδια.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ