Γκάγκα: Τι να κάνουν οι εμβολιασμένοι εάν βγουν θετικοί – Συστάσεις

Συστάσεις για το τι να κάνουν οι εμβολιασμένοι εάν βγουν θετικοί έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ενώ δήλωσε ότι έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι νοσηλείες στα νοσοκομεία καθώς και η προσέλευση ανθρώπων με συμπτώματα κορωνοϊού.

Συστάσεις για το τι να κάνουν οι εμβολιασμένοι εάν βγουν θετικοί έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ενώ δήλωσε ότι έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι νοσηλείες στα νοσοκομεία καθώς και η προσέλευση ανθρώπων με συμπτώματα κορωνοϊού.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Υπάρχει αυτές τις ημέρες, αυξημένη προσέλευση στα Επείγοντα των νοσοκομείων ανθρώπων με συμπτώματα. Έχουν αρχίσει να αυξάνονται και οι νοσηλείες, επειδή οι θετικοποιήσεις είναι πολλές», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, παραπέμποντας για περισσότερα στοιχεία σε σχέση με τους σκληρούς δείκτες και την επακόλουθη πίεση στο Σύστημα Υγείας, στην τρέχουσα εβδομάδα.

Στη σκιά των ανησυχιών για τις επιπτώσεις από το συνδυασμό των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον, αλλά και της ταυτόχρονης νόσησης με τον ιό της γρίπης και τον κορωνοιό, διευκρίνισε ότι «σε μεγάλο ποσοστό, οι νοσηλείες COVID, αλλά και οι νέες διασωληνώσεις αφορούν στη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία δεν έχει ακόμη εκτοπιστεί από την Όμικρον».

Και υπογράμμισε με έμφαση ότι «όσοι βρίσκονται στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι σε ποσοστό άνω του 80%. Δεν έχουμε ακόμη πολύ Όμικρον στα νοσοκομεία, κάτι που είναι καλό κι ελπίζουμε έτσι να συνεχίσουμε».

Τι να κάνουν οι εμβολιασμένοι εάν βγουν θετικοί

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας απαντώντας σε ερώτηση για το τι να κάνουν οι εμβολιασμένοι αν βγουν θετικοί σημείωσε πως «είναι αναγκαίο το rapid test, αν βγει θετικό το self test, για όλους τους εμβολιασμένους. Μόνον για τους ανεμβολίαστους χρειάζεται PCR ώστε να εκδοθεί πιστοποιητικό νόσησης», δήλωση που έρχεται σε μια συγκυρία στην οποία σχηματίζονται μεγάλες ουρές ατόμων για διενέργεια PCR, με το κόστος να είναι ήδη υψηλό για τους πολίτες.

Τόνισε πως αυτή την εποχή «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί καθώς η πανδημία είναι εξαιρετικά μεταδοτική…Έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά με λιγότερες νοσηλείες…» και προέκρινε ως κύρια γραμμή άμυνας εκτός από τον εμβολιασμό, τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας, αλλά και την καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

Τι να κάνουν οι εμβολιασμένοι αν είχαν επαφή με κρούσμα

«Σε περίπτωση επαφής με κρούσμα στο σπίτι ή με κάποιον άγνωστο, χωρίς εμφάνιση συμπτωμάτων και όντας εμβολιασμένοι, πρέπει να κυκλοφορούμε φορώντας μάσκα υψηλής προστασίας. Εάν είμαστε ανεμβολίαστοι κι έρθουμε σε επαφή με κρούσμα, τότε επιβάλλεται να μείνουμε σε καραντίνα στο σπίτι» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μίνα Γκάγκα.

Παράλληλα, υπογράμμισε το θετικό στοιχείο της ύπαρξης από νωρίς, αποτελεσματικού εμβολίου, αλλά και της αύξησης του εμβολιαστικού ρυθμού. «Η πανδημία μας έχει ξεπεράσει και μας ξεγέλασε πολλές φορές. Το θετικό είναι ότι είχαμε από νωρίς αποτελεσματικό εμβόλιο. Υπάρχει επάρκεια σε εμβόλια, τεστ και σε μάσκες που είναι το μεγαλύτερό μας όπλο. Έχουμε επίσης αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού αυτές τις μέρες κι αυτό είναι ενθαρρυντικό».

Σχετικά με τη διενέργεια τρίτης δόσης εμβολίου για τους κάτω των 18 ετών, είπε πως δεν θα γίνεται, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο μελλοντικά.

Για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης, απάντησε πως «δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η τρίτη δόση. Μέχρι στιγμής κρατάει καλά».

Για τα μονοκλωνικά αντισώματα αρνήθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση, τόνισε πως θα έρθουν και τα χάπια covid 19 για όποιους ασθενείς τα χρειάζονται, ενώ ξεκαθάρισε πως «Όλα τα υπόλοιπα φάρμακα είναι σε περίοδο ελέγχου κι όταν εγκριθούν, θα έρθουν στην Ελλάδα, ενδεχομένως και πριν από την άνοιξη».

Τέλος, σε σχέση με όσα δημοσιοποιούνται στο Διαδίκτυο δήλωσε «οι εμβολιασμένοι μπορεί πράγματι να κολλήσουν κορονοϊό, αλλά δε νοσηλεύονται, ούτε μπαίνουν στις ΜΕΘ».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ