Γκάγκα: Θα πάρει η Ελλάδα το ελπιδοφόρο φάρμακο Μολνουπιραβίρη;

Στο θέμα στο ελπιδοφόρου φαρμάκου της Merck/MSD κατά του κορωνοϊού μολνουπιραβίρη (molnupiravir), αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Στο θέμα στο ελπιδοφόρου φαρμάκου της Merck/MSD κατά του κορωνοϊού μολνουπιραβίρη (molnupiravir), αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

“Προχωράμε και ελέγχουμε πώς μπορούμε να πάρουμε παραγγελίες, έχουμε ήδη κάνει εκδήλωση ενδιαφέροντος με τη συνολική, για όλη την Ευρώπη, αγορά των φαρμάκων, θα δούμε κι αν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας εισαγωγή φαρμάκων” ανακοίνωσε η υπουργός.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι “όλα αυτά τα καινούργια φάρμακα είναι σε περιορισμένες ποσότητες… Φυσικά θα τα βάλουμε, και φυσικά θα τα πληρώσουμε, αλλά να θυμίσω ότι το εμβόλιο κάνει 15 ευρώ, και προστατεύει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ενώ τα φάρμακα ξεκινάνε από πιθανώς 600 – 2000 ευρώ, αυτά τα πληρώνουμε όλοι, θα τα δώσουμε φυσικά, θα προλάβουμε ζωές; όσο τα έχουμε, γιατί η παραγωγή είναι η περιορισμένη”.

“Άρα καλύτερα να προλάβουμε παρά να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε” υπογράμμισε η κ. Μίνα Γκάγκα και με την ιδιότητα της γιατρού.

Αίτηση στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να δώσει επείγουσα. άδεια για το χάπι κατά του κορωνοϊού (εμπορική ονομασία μολνουπιραβίρη – molnupiravir). κατέθεσε η φαρμακοβιομηχανία Merck/MSD, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα.

“Μας ανησυχεί ο ρυθμός του εμβολιασμού βλέπουμε ότι οι περισσότεροι θάνατοι και. εισαγωγές σε ΜΕΘ, πάνω από 90%, συσχετίζονται με ανεμβολίαστους” σημείωσε η κ. Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

“Έχουμε σημαντικό αριθμό θανάτων, κατά βάση μη εμβολιασμένων, και κινδυνεύουν κυρίως οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν αλλά προβλήματα υγείας” προειδοποίησε.

Η κ. Γκάγκα ξεκαθάρισε ότι πέραν του εμβολίου κατά του κορωνοϊού χρειάζεται και το εμβόλιο της γρίπης. Οι μεγάλοι άνθρωποι γενικά κινδυνεύουν από λοιμώξεις και λόγω γρίπης έχουμε θανάτους κάθε χρόνο υπενθύμισε.

Ένα μεγάλο θέμα είναι ότι ο (COVID) ασθενής φθάνει αργά στο νοσοκομείο, και τότε είναι αργά για την αναστροφή της πορείας της νόσου πρόσθεσε.

Αίτηση έγκρισης για το molnupiravir από τον FDA 

H MSD και η Ridgeback Biotherapeutics ανακοίνωσαν ότι η MSD έχει υποβάλει αίτηση για Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA) στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για το molnupiravir, ένα ερευνητικό από του στόματος αντιικό φάρμακο, για τη θεραπεία ήπιας έως μέτριας νόσου COVID-19 σε ενήλικες που διατρέχουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου COVID-19 ή/και νοσηλείας.

Οι εταιρείες συνεργάζονται ενεργά με τους ρυθμιστικούς οργανισμούς παγκοσμίως για την υποβολή αιτήσεων άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης ή άδειας κυκλοφορίας τους επόμενους μήνες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ