ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΓκάγκα: Σχέδιο Δράσης με Εξειδικευμένα Κέντρα Εγκεφαλικών στη χώρα

Γκάγκα: Σχέδιο Δράσης με Εξειδικευμένα Κέντρα Εγκεφαλικών στη χώρα

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Εξειδικευμένα Κέντρα Εγκεφαλικών στο ΕΣΥ, με έμφαση στα Εξειδικευμένα Κέντρα Εγκεφαλικών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παρουσιάστηκε σήμερα στο ΓΝΑ “Γεννηματάς”, με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα να επισημαίνει ότι “Έχουμε ξεκινήσει κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, με παράλληλη εκπαίδευση στο ΕΚΑΒ. Στόχος μας είναι να αντιμετωπιστούν και οι δύο σοβαρές αιτίες των εγκεφαλικών επεισοδίων, τα ισχαιμικά και τα αιμορραγικά”.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Εξειδικευμένα Κέντρα Εγκεφαλικών στο ΕΣΥ στο ΓΝΑ “Γεννηματάς”, με έμφαση στα Εξειδικευμένα Κέντρα Εγκεφαλικών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παρουσιάστηκε σήμερα, με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα να επισημαίνει ότι "Έχουμε ξεκινήσει κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, με παράλληλη εκπαίδευση στο ΕΚΑΒ. Στόχος μας είναι να αντιμετωπιστούν και οι δύο σοβαρές αιτίες των εγκεφαλικών, τα ισχαιμικά και τα αιμορραγικά''.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε οι ασθενείς με εγκεφαλικό να λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών για τη βελτιστοποίηση της εξατομικευμένης φροντίδας τους.

Τον τρόπο λειτουργίας των Κέντρων παρουσιάσαν ο Καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ και Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Γιώργος Τσιβγούλης, ο Επιμελητής Α’ Επεμβατικής Ακτινολογίας ΓΝΑ «Γ.Γεννηματάς», Νίκος Πτώχης, ο Διευθυντής Επεμβατικής Νευροακτινολογίας, Κοργιαλένειου Μπενάκειου, Ευτύχιος Αρχοντάκης και ο Συντονιστής Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα,  μίλησε για τα εξειδικευμένα Κέντρα Εγκεφαλικών που ήδη λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

“Χαίρομαι που η πρωτοβουλία αυτή υλοποιείται σήμερα, δίνοντας τη δυνατότητα να σωθούν ζωές και να προληφθούν αναπηρίες. Πλέον, μπορούμε να μιλάμε για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, που εμφανίζονται και σε νέους ανθρώπους, με πολλαπλές επιπτώσεις για τη ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους. Για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, την εκπαίδευση και τη έναρξη λειτουργίας χρειάστηκαν δύο χρόνια δουλείας από την ομάδα ενώ η όλη διαδικασία στηρίχτηκε με ενθουσιασμό και από το υπουργείο και από το ΚεΣΥ. Νιώθω περήφανη που έχουμε στη χώρα εξαιρετικούς συναδέλφους, παθολόγους, νευρολόγους, επεμβατικούς ακτινολόγους, νοσηλευτές, διασώστες, τεχνολόγους και όλες τις άλλες ειδικότητες που αντιμετωπίζουν άμεσα και άρτια τους ασθενείς σε αυτά τα οξέα συμβάματα που η άμεση αντιμετώπιση τους είναι καθοριστική για τη ζωή” σημείωσε η κ. Γκάγκα.

”Τα εγκεφαλικά είναι η τρίτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα. Εξέχουσα σημασία έχει η διάγνωση και η μεταφορά του ασθενούς και από εκεί και πέρα όλη τη φροντίδα του στο Κέντρο. Έχουμε ξεκινήσει κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, με παράλληλη εκπαίδευση στο ΕΚΑΒ.”, είπε μεταξύ άλλων η κ. Γκάγκα.

Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, τόνισε ότι ”Στόχος μας είναι να αντιμετωπιστούν και οι δύο σοβαρές αιτίες των εγκεφαλικών. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε”. Στη διάρκεια της ομιλίας της, η κ. Γκάγκα μετέφερε τον χαιρετισμό του Υπουργού Υγείας, κ. Θάνου Πλεύρη, ο οποίος νοσεί με κορωνοϊό και δεν μπόρεσε να παραστεί στη σημερινή εκδήλωση, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Τσιβγούλης: Τα περιστατικά στην Ελλάδα

Από πλευράς του, ο Καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ και Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, κ. Γιώργος Τσιβγούλης ανέφερε πως είναι μεγάλη τιμή να συνοψίσει την προσπάθεια που ξεκίνησε το 2019 από τον τότε αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη. Όπως ανέφερε, δημιουργήθηκε μια ομάδα επιστημόνων με την παρουσία του Διευθυντή του ΕΚΑΒ, κ. Πύρρου. Τα εγκεφαλικά επεισόδια διακρίνονται σε ισχαιμικά και αιμορραγικά. Αποτελούν την πρώτη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως. Περίπου 50.000 με 60.000 νέοι συμπολίτες κάθε χρόνο υποφέρουν από εγκεφαλικό επεισόδιο στην Ελλάδα.

Υπάρχουν 27 αναγνωρισμένα κέντρα που χορηγούν ενδοφλέβια θρομβόλυση στην χώρα, έτσι ώστε να καλυφθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η ζήτηση σε εθνικό επίπεδο.
Τα πιο βαριά εγκεφαλικά αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς απαιτούν μηχανική θρομβοεκτομή. Πρέπει να γίνει ταχεία αναγνώριση των συμπτωμάτων για την βέλτιστη φροντίδα.

Το 20% των εγκεφαλικών είναι αιμορραγικά, όπως σημείωσε ο κ. Τσιβγούλης, υπογραμμίζοντας πως “Εκεί υπάρχει μια άλλη θεραπεία, η οποία είναι ο εμβολισμός. Στον Ερυθρό Σταυρό υπάρχει ένα εξαιρετικό Κέντρο”.

Περιπτώσεις βαρέων εγκεφαλικών

Στη συνέχεια, ο Επιμελητής Α’ Επεμβατικής Ακτινολογίας ΓΝΑ “Γ. Γεννηματάς” μίλησε για την θρομβοεκτομή, η οποία μπορεί να δώσει λύση σε περιπτώσεις βαρέων εγκεφαλικών.

Από το 2019 που δημιουργήθηκαν οι 3 ομάδες εργασίας, έγιναν τα πρώτα βήματα με πολύ θετικά αποτελέσματα, όπως σημείωσε ο κ. Πτώχης, τονίζοντας πως χρειάζεται ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Ο κ. Πτώχης ευχαρίστησε όλους όσοι στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένης της κ. Παγώνη. Τέλος, ευχαρίστησε το Υπουργείο και την Πολιτεία που εμπράκτως στηρίζει τις προσπάθειες βελτίωσης παροχής υπηρεσιών της υγειονομικής περίθαλψης.

Μικρός χρόνος παρέμβασης

Ο Διευθυντής Επεμβατικής Νευροακτινολογίας, Κοργιαλένειου Μπενάκειου κ. Ευτύχιος Αρχοντάκης πήρε το λόγο στην συνέχεια, σημειώνοντας πως “Η προσπάθεια που γίνεται είναι πάρα πολύ μεγάλη. Χρειάζεται κατανόηση και υπομονή. Η θρομβοεκτομή έχει 6 με 8 ώρες ενώ στο ανεύρυσμα έχουμε 48 ώρες, μέσα στις οποίες μπορεί να γίνει η διαδικασία” όπως τόνισε.

Τέλος, ο Συντονιστής Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών ΕΚΑΒ κ. Δημήτρης Πύρρος αναφέρθηκε σε μια αεροδιακομιδή ασθενούς, ηλικίας 45 ετών, που στάθηκε αφορμή να ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με τη θρομβόλυση.

Με αφορμή την αναζήτηση του κ. Τσιβγούλη ξεκίνησε μια προσπάθεια με τεράστιο αντίκτυπο. Πλέον υπάρχει ένα σταθερό σύστημα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όπου γίνονται θρομβολύσεις. Στο ΕΚΑΒ υπάρχει ένα πρόβλημα ως προς την αναγνώριση των επειγόντων περιστατικών στα εγκεφαλικά. Με τη δημιουργία μιας κάρτας για το τηλεφωνικό κέντρο, τους διαβιβαστές αλλά και τα πληρώματα του ασθενοφόρου, μπορούν εύκολα να αναγνωριστούν ποια εγκεφαλικά είναι επείγοντα και πρέπει να κατευθυνθούν αμέσως σε κέντρα θρομβόλυσης.

Πανελλαδικό Δίκτυο

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου, οργανώθηκε ένα πανελλαδικό δίκτυο κέντρων τα οποία θα υποδέχονται περιστατικά με πιθανό Ισχαιμικό ΑΕΕ τις πρώτες ώρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Τα στελέχη των Κέντρων διαθέτουν σημαντική εμπειρία στην ενδοφλέβια θρομβόλυση και τη μηχανική θρομβεκτομή, τεχνικές που αποτελούν την πιο σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση των ΑΕΕ.

Η θρομβολυτική θεραπεία χορηγείται ενδοφλέβια, βελτιώνει το νευρολογικό έλλειμμα των ασθενών, μειώνοντας την πιθανότητα χρόνιας αναπηρίας και χορηγείται εντός 4.5 ωρών από την εγκατάσταση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού. Σε πιο βαριές περιπτώσεις, μπορεί να γίνει μηχανική θρομβεκτομή, δηλαδή αφαίρεση του θρόμβου απευθείας από τις αρτηρίες του εγκεφάλου από εξειδικευμένο επεμβατικό ακτινολόγο ή επεμβατικό νευρο-ακτινολόγο. Η μηχανική θρομβεκτομή διενεργείται εντός 6 ωρών από την εγκατάσταση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού.

Για την καλύτερη και έγκαιρη αντιμετώπιση των ασθενών αυτών, οργανώθηκε σε συνεργασία με το ΚΕΠΥ/ΕΚΑΒ, ένα κυλιόμενο πρόγραμμα εφημεριών για 9 Νευρολογικές και 1 Παθολογική Κλινική σε 10 δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής, καθώς και για 6 Νευρολογικές και 1 Παθολογική Κλινική σε 5 δημόσια νοσοκομεία του νομού Θεσσαλονίκης, για την επείγουσα θρομβόλυση.

Υπάρχουν ακόμη 27 κέντρα σε δημόσια νοσοκομεία σε όλη την Ελλαδική Επικράτεια τα οποία χορηγούν ενδοφλέβια θρομβόλυση και έχουν ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Αρχείο Καταγραφής Ενδοφλέβιων Θρομβολύσεων για ασθενείς με Ισχαιμικό ΑΕΕ.

Επιπλέον, έχουν αναπτυχθεί ή βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης 10 κέντρα μηχανικής θρομβεκτομής σε όλη την Ελλαδική Επικράτεια για την κάλυψη των σχετικών αναγκών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ