Γκάγκα: Πάνω από το 90% η μετάλλαξη της Όμικρον στην Ελλάδα

Για την πρωτοφανή επιδημιολογική εικόνα της χώρας λόγω του σαρωτικού κύματος της μετάλλαξης Όμικρον και τις αντοχές του συστήματος υγείας ενημέρωσαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Για την πρωτοφανή επιδημιολογική εικόνα της χώρας λόγω του σαρωτικού κύματος της μετάλλαξης Όμικρον και τις αντοχές του συστήματος υγείας ενημέρωσαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στο 10,4% διαμορφώθηκε η θετικότητα το προηγούμενο 24ωρο, ανέφερε αρχικά η κυρία Γκάγκα. Σε ό,τι αφορά την αναλογία της Όμικρον στα δείγματα που ελέγχθηκαν είπε ότι στις 30 Δεκεμβρίου ήταν 82% και στις 31 Δεκεμβρίου ήταν 89%. Πιθανότατα σήμερα έχει ξεπεράσει το 90%, που φαίνεται ότι η μετάλλαξη επικρατεί στην κοινότητα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσέχουμε, να φοράμε τη μάσκα, να βλέπουμε λίγους ανθρώπους και σε περίπτωση συμπτώματος, να ελεγχόμαστε.

Οι νέες διαγνώσεις παγκοσμίως αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο μειώθηκαν κατά 3% οι ασθενείς που κατέληξαν. Οι διαγνώσεις σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ωστόσο συνεχίζεται η μείωση των θανάτων. Στην Ευρώπη υπήρξε 73% αύξηση στις διαγνώσεις και μείωση των θανάτων κατά 4%, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. «Η επίταση της επιδημίας είναι μαζική», τόνισε.

Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των διαγνώσεων αυξήθηκε κατά 200%. Ωστόσο υπήρξε μείωση των θανάτων κατά 1%. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, με αύξηση των εισαγωγών. Μείωση 4% περίπου διαπιστώνεται στην είσοδο στις ΜΕΘ.

Επέλαση της Όμικρον

Η επέλαση της Όμικρον συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα, με αύξηση των εισαγωγών και μείωση των σκληρών δεικτών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικά στο Λονδίνο, βλέπουμε ίσως το αποκορύφωμα της διασποράς. Η εικόνα είναι ανάλογη με αυτή που διαπιστώθηκε στη Νότια Αφρική. Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβολιασμού από όλους.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων, όπου τα παιδιά βρίσκονται σε εντατικό περιβάλλον testing. Η σχολική τάξη αποτελεί μία φούσκα, όπου οι ίδιοι άνθρωποι αναμειγνύονται ξανά και ξανά. «Πρόκειται για ένα ασφαλές περιβάλλον» διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι η εκπαιδευτική διαδικασία δια ζώσης δεν αντικαθίσταται. Ως εκ τούτου, το άνοιγμα των σχολείων θεωρείται ασφαλές.

Όσον αφορά στα Θεοφάνεια, ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι όλες οι μαζικές συναθροίσεις προκαλούν ανησυχία. Συνέστησε δε τη διεξαγωγή self test, ενώ κάλεσε τους ανεμβολίαστους να μην προσέλθουν.

Επιτάξεις ιδιωτών γιατρών 

Στα νοσοκομεία, η κυρία Γκάγκα ανέφερε ότι το ποσοστό των υγειονομικών που βρίσκονται σε καραντίνα είναι μικρό και δεν φτάνει το 4%.

Προχωράμε σε επιτάξεις, που θα ξεκινήσουν τώρα και βοηθά και ο ιδιωτικός τομέας με κλίνες ασθενών για Covid, ανέφερε. Παράλληλα, επανέλαβε ότι όποιος έχει θετικό rapid test, δεν χρειάζεται να επιβαρύνουμε τα νοσοκομεία. Υπάρχει πίεση για τεστ, που μπορούμε να αποφύγουμε.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στην επίταξη οι γιατροί θα απασχολούνται με μειωμένο κατά 50% ωράριο, προκειμένου να διατηρήσουν τα ιατρεία τους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ