Γκάγκα – Κορωνοϊός: Οι μάσκες παραμένουν στους εσωτερικούς χώρους

«Tα κρούσματα πέφτουν η πανδημία έχει μπει πραγματικά σε δρόμο αποδρομής, ξεκινάμε μια κανονικότητα ακολουθώντας και όλες τις άλλες χώρες που αρχίσουν να ζουν κανονικά», όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, με τον επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη.

«Tα κρούσματα πέφτουν η πανδημία έχει μπει πραγματικά σε δρόμο αποδρομής, ξεκινάμε μια κανονικότητα ακολουθώντας και όλες τις άλλες χώρες που αρχίσουν να ζουν κανονικά», όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η κα Γκάγκα αναφέρθηκε στην απόφαση που πάρθηκε νωρίτερα από την επιτροπή ειδικών για κατάργηση του COVID PASS προκειμένου κανείς να εισέλθει στην χώρα καθώς και στις υπόλοιπες εισηγήσεις, συνοψίζοντας σε κάθε περίπτωση πως οι μάσκες παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους.

Αναφερόμενη στα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά η κα Γκάγκα υπήρξε καθησυχαστική τονίζοντας πως πρέπει να προσέχουμε αλλά να μην ανησυχούμε.

Η κα Γκάγκα τόνισε πως οι υγειονομικές αρχές είναι ούτως ή άλλως σε επαγρύπνηση, και εξήγησε πως τα κρούσματα δεν συνδέοντα το ένα με το άλλο.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κάλεσε τους γονείς να παρακολουθούν την κλινική εικόνα των παιδιών τους και εφόσον δουν ύποπτα συμπτώματα (πχ στο χρώμα των ούρων) να απευθυνθούν σε γιατρό.

Μαγιορκίνης: Σημαντική μείωση διαγνώσεων και θανάτων από κορωνοϊό στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των διαγνώσεων μειώθηκε κατά 19%, ενώ ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε σημαντικά κατά 39%. Η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει αύξηση, στις ΜΕΘ κατά περίπου 20% και στις απλές κλίνες μεταξύ 13%».

Συνεχίζοντας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, είπε ότι στον κόσμο οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά 11%, καθώς καταγράφηκαν περίπου 626.000 ανά ημέρα. Ωστόσο, οι θάνατοι δεν μειώθηκαν με τον ίδιο ρυθμό, με το αντίστοιχο ποσοστό υποχώρησης να είναι 3%.

Στην Ευρώπη, συνέχισε, παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 29% στις διαγνώσεις, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 4%, κάτι που δείχνει ότι «βρισκόμαστε σε πλατό», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Μια ήπια αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρείται στο νότιο ημισφαίριο, το οποίο μπαίνει στη χειμερινή περίοδο. Χαρακτηριστικά ο καθηγητής ανέφερε τα στοιχεία από τη Νότιο Αφρική, που υπάρχει ήπια αύξηση της διασποράς. Τα στοιχεία θα τεθούν υπό παρακολούθηση, καθώς αναμένεται ανάλογη συμπεριφορά και στο βόρειο ημισφαίριο, όταν με τη σειρά του θα εισέρχεται στη χειμερινή περίοδο.

Όσον αφορά την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή. Σημείωσε ακόμη ότι, είναι πολύ πιθανό να έχουμε εκτεθεί όλοι μας στο παρελθόν σε αυτόν τον αδενοϊό. Σχετικά με την πρόληψη, κάλεσε να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής.

Άρση μέτρων: Τι ισχύει από 1η Μαΐου για τα πιστοποιητικά

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση από το αρμόδιο υπουργείο, αναστέλλεται το Covid pass από 1η Μαΐου. Επίσης, αναστέλλεται το πιστοποιητικό EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σχετικά με τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και τα rapid test, θα πρέπει να κάνουν ένα την εβδομάδα, από δύο που ήταν ως τώρα. Εξαίρεση αποτελούν τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ