Δημόσια ΥγείαΓκάγκα: Οι ασθενείς πηγαίνουν αργά στον γιατρό- Δύσκολο να γίνουν καλά

Γκάγκα: Οι ασθενείς πηγαίνουν αργά στον γιατρό- Δύσκολο να γίνουν καλά

- Advertisement -

Πηγαίνουμε έγκαιρα στον γιατρό εάν έχουμε συμπτώματα για τον κορωνοιό, όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πανδημία στη χώρα, υπογραμμίζοντας πως “Δεν περιμένουμε οκτώ ημέρες με πυρετό και δύσπνοια. Είναι σημαντικό… Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, οι ασθενείς πηγαίνουν αργά στον γιατρό και είναι δύσκολο να γίνουν καλά”.

Πηγαίνουμε έγκαιρα στον γιατρό εάν έχουμε συμπτώματα για τον κορωνοιό, όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η κ. Γκάγκα, ενημέρωσε πως σήμερα, εντοπίστηκαν 6.565 νέες μολύνσεις, ενώ καταγράφηκε νέα αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών, που ανήλθαν σε 621, έναντι 612 που είχαν ανακοινωθεί χθες, με την πίεση στο ΕΣΥ να αυξάνεται. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στους 78 συμπολίτες μας που κατέληξαν με επιπλοκές της νόσου το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, οι πολίτες που είναι διασωληνωμένοι, 19% είναι εμβολιασμένοι και 81% ανεμβολίαστοι.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό το διάστημα που είναι σε ισχύ τα νέα μέτρα να αποφύγει ο καθένας στο μέτρο που μπορεί την επαφή με άλλα άτομα, είπε η κ. Γκάγκα. «Κρατάμε τα μέτρα, φοράμε μάσκες και προσέχουμε τις επαφές μας», είπε.

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα: «Πηγαίνουμε έγκαιρα στον γιατρό εάν έχουμε συμπτώματα. Δεν περιμένουμε οκτώ ημέρες με πυρετό και δύσπνοια. Είναι σημαντικό… Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, οι ασθενείς πηγαίνουν αργά στον γιατρό και είναι δύσκολο να γίνουν καλά.

Σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα

Η πορεία της πανδημίας εμφανίζει μια σταθεροποίηση, αν και σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ενώ συνεχίζει να αυξάνει ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων, σημείωσε, παίρνοντας τον λόγο, η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως παρατήρησε, ενώ η εικόνα της πανδημάις είναι γνωστή πια σε όλους, επικρατεί ένα κλίμα εφησυχασμού, αποστασιοποιημένης παρατήρησης των εξελίξεων, «λες και δεν μας αφορά όλους», η κατάσταση.

Η Β. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως στην επικράτεια υπάρχουν 54.000 ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού. Έτσι, διαπιστώνεται ότι, παρά τη σταθεροποίηση της διάδοσης, με τη μεγάλη διασπορά και τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχίσει να είναι αισθητή για αρκετές εβδομάδες και θα αργήσουμε να δούμε μείωση θανάτων και διασωληνωμένων.

Ποιες περιοχές εμφανίζουν άνοδο

Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε πως παρατηρούνται αυξητικές τάσεις στη διάδοση σε περιοχές όπως Σάμος, Γρεβενά, Ευρυτανία, Ηράκλειο, Πρέβεζα, Χανιά, Άρτα και Έβρος.

Η επιτροπή των ειδικών παρατηρεί πως η υψηλή θνητότητα καταγράφεται σε περιοχές με αυξημένο αριθμό ανεμβολίαστων μεγάλης ηλικίας, ή σε περιοχές με γηρασμένο πληθυσμό, γενικότερα.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως ο δείκτης θετικότητας την τελευταία εβδομάδα φαίνεται πως μειώθηκε ελαφρά και πλέον κυμαίνεται μεταξύ 1,75 και 1,8%, με πολύ υψηλό αριθμό τεστ ανά ημέρα.

9 στα 10 κρούσματα στα σχολεία εντοπίζονται μέσω self test

Επιπλέον, αναφορικά με τον έλεγχο στα σχολεία, η καθηγήτρια σημείωσε πως 9 στα 10 κρούσματα διαγιγνώσκονται λόγω των self test στους μαθητές.

Σύμφωνα με την ίδια, το συστηματικό τέστινγκ στη χώρα αποτελεί σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αναφορικά με την εικόνα στα νοσοκομεία της χώρας, η Β. Παπαευαγγέλου τόνισε πως αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα 4.500 ασθενείς Covid, με μέσο όρο 405 εισαγωγές κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα. Όπως είπε, χθες σημειώθηκε ρεκόρ νέων εισαγωγών, με 490 ασθενείς.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ