TOP NEWSΓκάγκα: Έτοιμο προς χρήση ένα τμήμα του Ψηφιακού Φακέλου Ασθενούς

Γκάγκα: Έτοιμο προς χρήση ένα τμήμα του Ψηφιακού Φακέλου Ασθενούς

- Advertisement -

Στην πλήρη ανάπτυξη του Ψηφιακού Φακέλου Ασθενούς προχωράει το Υπουργείο Υγείας, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών στο πλαίσιο της συζήτησης «Bringing the future of personalised healthcare into focus».

Στην πλήρη ανάπτυξη του Ψηφιακού Φακέλου Ασθενούς προχωράει το Υπουργείο Υγείας, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών στο πλαίσιο της συζήτησης «Bringing the future of personalised healthcare into focus».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Ο ψηφιακός φάκελος είναι σχεδόν έτοιμος, όμως πρώτα θα είναι έτοιμος ένας μικρότερος φάκελος, στον οποίο εντάσσουμε όλα τα διαγνωστικά τεστ, όπως ακτινογραφίες και μαγνητικές τομογραφίες», σημείωσε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα.

Μάλιστα, όπως εξήγησε, σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφιοποίηση των αποτελεσμάτων διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν πραγματοποιήσει οι πολίτες και τώρα είναι στοιβαγμένοι στα αρχεία των δομών υγείας.

«Η ψηφιοποίηση των εξετάσεων θα διευκολύνει τους γιατρούς για τη λήψη κατάλληλων θεραπευτικών αποφάσεων, θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήματα από την επανάληψη εξετάσεων και θα δώσει πρόσβαση στον ασθενή σε δεδομένα που τον αφορούν».

Γκάγκα: Ο ρόλος του προσωπικού γιατρού

Όπως εξήγησε η κ. Μίνα Γκάγκα, ο προσωπικός Γιατρός θα αποτελέσει τον πρώτο κρίκο της αλυσίδας -μέσω σταθερής σχέσης εμπιστοσύνης με τον πολίτη- προκειμένου να συνεισφέρει με νέα στοιχεία για την υγεία του στον Ηλεκτρονικό Φάκελο. Εν συνεχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα στους γιατρούς της δευτεροβάθμιας Υγείας αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Έχουμε πολύ καλούς γιατρούς και με τη διαρκή αύξηση του αριθμού των Γενικών Γιατρών θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την κατάσταση της υγείας του συνόλου των πολιτών, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη της χώρας. Ήδη η Τηλεϊατρική έχει τεθεί σε εφαρμογή και δίνει καθημερινά λύσεις», σημείωσε η κυρία Γκάγκα.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε τους αριθμούς των καλών γενικών ιατρών ανά τη χώρα, γνωρίζοντας την κατάσταση της υγείας του συνόλου των πολιτών, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη της χώρας», όπως ανέφερε η κ. Γκάγκα.

Απαραίτητη, όμως, για την επιτυχία των προσπαθειών αναβάθμισης του συστήματος υγείας είναι για την αναπληρώτρια υπουργό υγείας η καλή συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, πολίτες, επαγγελματίες υγείας και πολιτεία.

«Πρέπει να συνδυάσουμε τους πόρους μας ώστε να διασφαλίσουμε πως έχουμε ένα αποδοτικό και βιώσιμο σύστημα», εξήγησε.

Υγεία και ποιοτική φροντίδα

Ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας είναι η ύπαρξη δεδομένων καλής ποιότητας, που θα μπορούν να αξιοποιηθούν σε όλες της πτυχές του συστήματος υγείας, από το σχεδιασμό κλινικών μελετών έως την εξοικονόμηση πόρων κλπ.

«Η Υγεία χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση και ποιοτική φροντίδα. Στην Ελλάδα έχουμε ήδη δώσει έμφαση στις ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας μέσω του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας αλλά και του προσφάτως ιδρυθέντος γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα», συμπλήρωσε η κ. Γκάγκα.

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Leiden University Medical Center Nick Guldemond επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει μία ουσιαστική αλλαγή για μία νέα συνεκτική στρατηγική στον τομέα της υγείας που θα συνδυάζει τα δεδομένα, τις υπηρεσίες, τις ευθύνες των παρόχων και άλλα στοιχεία. Αυτό, όπως σημείωσε, δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα μόνο στην πορεία των ασθενών, αλλά θα έχει παράλληλα και οικονομικό όφελος ενώ θα βοηθήσει και τους ίδιους τους γιατρούς. Σημειώνοντας ότι κάθε χώρα έχει το δικό της σύστημα, υπογράμμισε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τα καλά στοιχεία κάθε χώρας που έχουν δοκιμαστεί και έχουν πετύχει και να προχωρήσουμε στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Μιλώντας για την Ολλανδία, τόνισε ότι ενώ υπάρχει ένα πολύ προωθημένο σύστημα δεδομένων και πληροφοριών, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί η σύνδεση τους με αποτελεσματικό τρόπο.

Από αριστερά ο Nick Guldemond Καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Leiden University Medical Center, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα, ο Κυριάκος Σουλιώτης Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης
Από αριστερά ο Nick Guldemond Καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Leiden University Medical Center, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα, ο Κυριάκος Σουλιώτης Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης
Σουλιώτης: Χρηματοδότηση της Υγείας

Ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μία νέα προσέγγιση στην χρηματοδότηση της υγείας όπου θα μετράει η ποιότητα της υγείας και της φροντίδας. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην σημασία τα δεδομένα που υπάρχουν να αξιοποιούνται και να αξιοποιούνται σωστά, αλλιώς, όπως τόνισε «είναι σαν να μην έχουμε».

Έκανε λόγο για κατακερματισμό των πληροφοριών που αφορούν τους ασθενείς που βρίσκονται σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και αλλού και πρέπει να συγκεντρωθούν όλες μαζί. Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στην θέση που κατέχει η Ελλάδα σε μία σειρά από δείκτες όπως η προσωποποιημένη περίθαλψη ή η συνέχεια των πολιτικών και η συνεργασία και τόνισε ότι πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές που να βασίζονται στην τεκμηρίωση. Τέλος, επισήμανε την αξία της πρωτοβάθμιας φροντίδας που είναι ελλιπής στη χώρα μας και ανέφερε ότι οι ασθενείς πρέπει να έχουν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στην διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ